Først bliver der sat vidtløftige mål, så udmønter det sig i nogle værktøjer på nettet - men så bliver de i praksis gemt godt væk for borgerne.
Sådan er tilsyneladende opskriften for den danske stats forsøg på at inddrage borgerne i den demokratiske proces, mener enterprise-arkitekten John Gøtze, som kalder værktøjernes placering på borgerportalen Borger.dk for ’en farce’.
»Det er umuligt for borgerne at finde frem til Høringsportalen eller FOA (fælles offentlige adressedatabase, red.) på Borger.dk. Man bliver nødt til at kende dem i forvejen og så google dem,« siger John Gøtze, der blandt andet står i spidsen for uddannelseslinje om it-ledelse på IT-Universitetet.
Høringsportalen giver et overblik over høringer, som borgerne kan give deres input til, mens FOA rummer telefonnumre til statens forskellige institutioner og ansatte. Men begge dele er placeret under menupunktet ’For myndigheder’ på Borger.dk.
»Det ligner demokratisk transparens, som er påtvunget. Reelt vil myndighederne ikke bruge Høringsportalen til at få borgerinput, når de gemmer den sådan væk. Så hvorfor sender de så noget i høring? Hele borgerinvolveringsbegrebet bliver forfladiget,« siger han.
I stedet er Borger.dk i sin seneste version fra juni måned blevet en envejs-portal, mener John Gøtze.
»Det er en serviceportal, lidt som en app store for borgerne. Men alt det, som handler om dialog med borgeren, er væk,« lyder vurderingen.
Og det paradoksale er, at det sker i en tid, hvor alle større firmaer med respekt for sig selv åbner op for dialog, for eksempel via Facebook.
»Se hvordan virksomheder bruger sociale medier. Her er budskabet ’lad os høre fra dig’, mens Borger.dk er gået i den stik modsatte retning. Den er blevet mere anonym end en e-handelsportal. Er Borger.dk på Facebook eller Twitter? Den burde være ude, hvor borgerne befinder sig. I stedet er Borger.dk blevet det sidste sted, danskerne går hen for at komme i dialog med det offentlige, og det, synes jeg, er uheldigt,« siger John Gøtze.
Hvad burde Digitaliseringsstyrelsen efter din mening gøre i stedet?
»De burde sige, at hvis vi vil have en engageret befolkning i Danmark, så skal danskerne involveres. Ellers føler vi ikke ansvar og blander os ikke, hvis vi ikke bliver hørt. Det var jo derfor, man lavede høringsportalen: For at involvere borgerne,« siger han.
»Det kræver en anden form for indsats reelt at involvere borgerne, men der er åbenbart andre ting, som er vigtigere for Digitaliseringsstyrelsen,« fortsætter John Gøtze.