Kritik af Center for Cybersikkerheds nøglerolle i ny sikkerhedsstrategi
Regeringens strategi for styrkelse af it-sikkerheden i staten får overordnet en positiv modtagelse hos it-brancheorganisationerne, men på ét punkt bliver der dog sat spørgsmålstegn ved planen, som blev præsenteret tirsdag.
Center for Cybersikkerhed kommer nemlig til at spille en større rolle end hidtil på flere områder i forhold til at sikre ministerier og myndigheder mod it-angreb. Dertil kommer, at tilsynet med televirksomheder i forhold til it-sikkerheden kommer til at høre ind under Forsvarsministeriet og Center for Cybersikkerhed.
»Vi skal sikre os, at tilsynsmyndigheder kun får adgang til oplysninger, de har et legitimt behov for at få adgang til for at kunne udøve tilsyn, og at der derved ikke sker et brud på retssikkerheden,« udtaler formand for interesseorganisationen IT-Branchens it-sikkerhedsudvalg Christian Wernberg-Tougaard ifølge en pressemeddelelse.
Det afspejler den kritik, som er blevet rejst af et kommende lovforslag, hvor der blandt andet lægges op til, at Center for Cybersikkerhed kan få adgang til oplysninger hos teleselskaberne uden en dommerkendelse.
Det forslag vækker også bekymring hos HK/Samdata, hvor formand Thomas Bisballe Jensen taler for, at vi i stedet for at stramme yderligere og bevæge os væk fra den ret til privatliv, der er udtrykt i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, bør nærme os den tilstand, som eksisterede før terrorangrebene den 11. september 2001.
»Vi må i stedet finde en passende proportionalitet, så vi ikke overvåger alle, men overvåger, når der er en grund, og en dommer har sagt god for, at det er fornuftigt,« udtaler Thomas Bisballe Jensen ifølge en pressemeddelelse.
Telebranchen reguleres hovedsageligt af Erhvervsstyrelsen, men i forhold til den nye it-sikkerhedsstrategi vil det være Forsvarsministeriet, som får opgaven med tilsynet vedrørende it-sikkerheden. Og det er problematisk, lyder det fra IT-Branchen.
»Spørgsmålet er, om tilsynet med informationssikkerheden på eksempelvis teleområdet hører naturligt - og for virksomhederne betryggende - hjemme under Forsvarsministeriet,« udtaler Christian Wernberg-Tougaard.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.