Kriminalforsorgen vil have standard-it med specifikke tilpasninger

Storstrøm Fængsel, der blev åbnet sidste år, har plads til 250 indsatte. Illustration: Torben Eskerod
Nyt ledelses- og sagsbehandlingssystem i Kriminalforsorgen til 200 millioner skal efter planen gå i drift i 2021. Som udgangspunkt ønskes et standardsystem.

Kriminalforsorgen er gået i udbud med et 200 mio. kroner dyrt ledelsessystem, kaldet offender management system (OMS), der skal anvendes til digital behandling og registrering af afsoningssager.

Udbuddet er næste skridt efter den bevilling i Folketinget på 180 mio. kroner, som Version2 omtalte i juni. Det nye sagsbehandlingssystem er allerede forsinket med et år.

Blandt andet skal systemet ifølge udbudsbekendtgørelsen håndtere anmeldelse til dom, modtagelse af klient, daglige/månedlige aktiviteter under afsoning/tilsyn, afvigelser fra tilladte aktiviteter og afslutning af klienten.

Baggrunden for udbuddet er, at Kriminalforsorgen vil udskifte det nuværende specialudviklede it-system til klientsagsbehandling (KS) med et nyt, baseret på et såkaldt 'velafprøvet standardsystem'. Dog med 'nødvendige tilpasninger' og som er 'udviklet specifikt til klientsagsbehandling'.

Farlig blanding af standard og tilpasninger

Konsulenter har tidligere advaret på Version2 om lignende tilfælde, hvor kunden netop ønsker en sådan blanding af 'standard' og 'tilpasninger'.

Problemet er, at standardsystemer erfaringsmæssigt kræver langt mere udvikling af organisationen for at passe til systemets arbejdsflows, end man er klar til:

»I princippet ville det være supergodt, hvis man kunne finde et standardsystem, der præcis er konstrueret til ens behov. Men problemet er, at det er løsningerne aldrig,« lød kritikken fra Klavs Klavsen, der er selvstændig konsulent, udvikler og datamatiker.

Læs også: Konsulent om stort EPJ-udbud i Region Syddanmark: »Det er præget af stor uvidenhed«

Og dermed opstår behovet for tilpasning af systemet, og det kan blive rigtig dyrt.

Kontrakten i udbuddet omfatter også implementering, inklusive et pilotforløb, datamigrering fra kundens nuværende KS til OMS, uddannelse af brugere, drift, vedligeholdelse, support og videreudvikling, kundespecifikke konsulentopgaver, herunder videreudvikling i form af bl.a. udvikling af ny funktionalitet, nye integrationer, samt ophørsydelser ved kontraktophør.

Kriminalforsorgen regner med at gå i drift med det nye system allerede i 2021 – og ifølge oplysningerne til Folketinget antager man, at der allerede kan høstes gevinster efter et år.

Kriminalforsorgen har en kapacitet til 11.817 klienter, herunder indsatte i danske fængsler.

Ifølge tidsplanen regner Kriminalforsorgen med at have gennemført udbuddet i starten af 2019.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
René Nielsen

Dybest set, så lyder det som det som noget som kunne ordnes i et Open Source hotelreservationssystem.

Bevares hotel og oplevelsespakkerne er sikkert ikke så sjove og skulle en gæst være ”NoShow” så ordnes det sikkert heller ikke med et ”træk på reservationens kreditkort”. Men ”skåret ind til benet”, så det jo ikke noget specielt, der spørges til.

Men jeg er helt sikker på, at det ikke kommer til at ske, at man anvender Open Source og at man tilpasser sig softwaren.

Den valgte software skal knækkes og brækkes på plads, for funktionalitet er det som Kriminalforsorgens ansatte udfører og det er et knæsat princip, at det må der ikke ændres på overhovedet, ligesom at det gælder om at kunne tørre ansvaret af sig og i øvrigt holde lav profil.

Så ryk sammen EFI, Amanda og tinglysningssystemet og gør plads til en ”ny mand i klassen”.

 • 7
 • 2
Kenn Nielsen

Såehh.....
Man vil udskifte et specialudviklet klientsagsbehandlings-it-system, med et velafprøvet standardsystem, der dog slet ikke kan bruges ud-af-boxen, hvorfor man også tilkøber en specialudvikling, så det kan bruges som klientsagsbehandlings-it-system.

Jow-jow....

K

Kriminaforsorgen vil udskifte det nuværende specialudviklede it-system til klientsagsbehandling (KS) med et nyt, baseret på et såkaldt 'velafprøvet standardsystem'. Dog med 'nødvendige tilpasninger' og som er 'udviklet specifikt til klientsagsbehandling'.

 • 1
 • 0
Henrik Sørensen

Det eksisterende KS har været udskiftningsmodent i en lang årrække og Kriminalforsorgen forsøgte da også for snart mange år siden at lave et re-make, der dog faldt til jorden af en lang række forskellige grunde. Forsøget blev i hvert tilfælde begravet.

En af udfordringerne ved skiftet bliver, at ‘få forretningen med’ ...det nuværende system er tilpasset utallige specielle krav og ønsker gennem en lang årrække og bare for få år siden blev det brugt forskelligt fra fængsel til fængsel og med en individualisering af roller og funktioner grænsende til galimatias.

Et skifte til et standardsystem bliver således en kultur- og forandringsrejse af de helt store.

Der er ingen tvivl om, at det er rigtigt at udskifte KS med noget nyt. Men det er jo ikke bare et tilfældigt it-system ... det er rygraden i det daglige arbejde i Kriminalforsorgen.

Skal det nye system have en chance for at blive en succes, så håber jeg, at Kriminalforsorgen HAR definere den kommende fælles praksis og detaljeret har beskrevet alle processer som systemet skal understøtte ... samt at arbejdet er sket i meget tæt samarbejde med de daglige brugere, så det ikke ender med at leverandøren sidder med en lille projektgruppe som efter bedste evne kloger sig på hvordan det nye system skal fungere...

Jeg har endnu til gode at se et udbud, hvor dette er på plads, og det aktuelle udbud kan jo overraske glædeligt ... hvis ikke, så står vi foran problemer i samme stil som Sundhedsplatformen, måske blot i en light version ...

 • 7
 • 0
René Nielsen

en af udfordringerne ved skiftet bliver, at ‘få forretningen med’ ...det nuværende system er tilpasset utallige specielle krav og ønsker gennem en lang årrække og bare for få år siden blev det brugt forskelligt fra fængsel til fængsel og med en individualisering af roller og funktioner grænsende til galimatias.


Jeg er lidt forvirret her.

Hvis deres system virker, så er der jo ingen grund til at indfører et nyt system.

Hvis ikke deres system virker, så er der en stor changemanagement opgave forude, fordi det nye system jo nødvendigvis må baserer sig på at processerne er ens (fra fængsel til fængsel).

Så der må jo nødvendigvis blive "ballade" når processerne fastlægges idet man jo flytter rundt på hvordan man gør.

 • 1
 • 0
Henrik Sørensen

@René ... det nuværende system (KS) er teknologisk modent til udskiftning og har været det noget tid. Det er blevet levetidsforlænget et par gange og Kriminalforsorgen gør det rigtige ved at skifte det ud nu - både teknologisk og forretningsmæssigt.

Udfordringen er i mine øjne alene, om institutionen har været i stand til, at få forretningen med, og om de har turdet være visionære nok, så de for alvor moderniserer deres arbejdsgange, så personalet oplever en mærkbar forbedring i hverdagen.

Jeg håber inderligt, at erstatningen ikke bare bliver en 1:1 - nu bare på en anden teknologistak.

 • 0
 • 0
Niels-Arne Nørgaard Knudsen

når jeg læser noget som "baseret på et såkaldt 'velafprøvet standardsystem'. Dog med 'nødvendige tilpasninger' og som er 'udviklet specifikt til klientsagsbehandling'" så tænker jeg bare at det bliver monster dyrt og kommer til at sprænge tidsplanen.

man vælger jo netop et standard system fordi man har standard-arbjedsgange. der kan sagtens være en Amerikansk standard for Amerikanske fængsler og deres IT systemer håndterer det fint som standard men vil det også være et standard system der "bare" kan tilpasses Danske forhold?

nogle gange virker det som om at man i staten ikke helt har forstået at indfører man et nyt IT system uden at ændre arbejdsgange går man formentlig glip af de forbedringer man ønskede at høste. man går i hvert fald galt i byen hvis man indfører et system der ikke er gearet til de processor det skal håndtere.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere