Kriminalforsorgen om sløjfet it-projekt: Ingen kolleger i Europa havde succes med standardsystemer

Det to år gamle Storstrøm Fængsel med plads til 250 indsatte. Illustration: Torben Eskerod
Fire år inde i projektet om at udskifte et forældet it-system, konkluderer Kriminalforsorgen, at der er ikke er succesfulde erfaringer med at implementere standardsystemer blandt andre fængselsmyndigheder i Europa.

For få udbydere og mangel på succesfulde erfaringer med at implementere standardsystemer hos andre europæiske fængselsmyndigheder.

Sådan lyder konklusionen i en markedsanalyse, som fire år inde i projektarbejdet nu har givet dødsstødet til Kriminalforsorgens plan om at anskaffe en afløser til det nuværende og forældede it-system til klientsagsbehandling.

Siden 2014 har Kriminalforsorgen ellers arbejdet på at udskifte det gamle system med et standardsystem kaldet Offender Mangement System (OMS) til 180 millioner kroner.

I sommeren 2018 blev projektet sendt i udbud, men dette blev dog annulleret i løbet af efteråret, og derefter satte myndigheden gang i en markedsanalyse, som skulle blive afgørende for projektets fremtid.

Stine Hegelund Bertelsen har siden oktober 2018 været centerdirektør for Koncern IT i Kriminalforsorgen.

Hun forklarer, at Kriminalforsorgen hidtil har haft en retning, der har været, at man ønskede at købe standardsystemer, men at det nu er op til genovervejelse.

»Det er et lille marked med relativt få leverandører, og vi står nu med en analyse, som viser, at vores kolleger i fængselsmyndighederne i andre europæiske lande ikke har haft succesfulde erfaringer med at implementere standardsystemer i Europa. På den baggrund vurderer vi, at risikoen ved at fortsætte projektet overstiger de gevinster, der eventuelt kunne høstes her,« siger hun.

Hun forklarer, at man tidligere i processen har været i dialog med syv potentielle leverandører, men at man ikke afdækkede markedet i samme grad dengang.

»Der er gennemført en markedsdialog tilbage i 2016. Mig bekendt er der ikke blevet lavet en undersøgelse i samme omgang, som vi har lavet nu. Det vil være at stramme den, hvis man siger, at det er en af årsagerne til at man ikke fandt ud af det dengang. Der er sket meget på markedet og
hos fængselsmyndighederne de seneste år,« siger hun.

Læs også: »Det lyder usmart«: Kriminalforsorgen dropper at udskifte forældet it-system

Stine Hegelund Bertelsen, centerdirektør for Koncern IT i Kriminalforsorgen. Illustration: Digitaliseringsstyrelsen

Rettidig omhu

Ifølge Stine Hegelund Bertelsen har flere af Kriminalforsorgens europæiske kolleger siden starten af OMS-projektet ændret retning, så man nu ser en tendens, hvor flere lande går i retning mod egenudvikling af systemer.

Hun påpeger, at Kriminalforsorgen endnu ikke har truffet beslutning om, hvorvidt man i fremtiden skal benytte sig af egenudvikling, men at det i første omgang var den eneste rigtige løsning at lukke projektet.

»Hellere nå dertil nu, end at få projektet til at køre endnu længere. At lukke projektet nu synes jeg er udtryk for rettidig omhu. Det er vores vurdering, at de begrænsede succesfulde erfaringer med implementeringen af systemet vil udgøre en væsentlig risiko for projektet.«

I projektperioden er der blevet brugt 21,3 millioner kroner, og udgifterne har været afholdt indenfor Kriminalforsorgens egen ramme. Selvom det ikke lykkedes at erstatte det forældede it-system, tager Kriminalforsorgen flere erfaringer med sig efter projektet, lyder det fra Stine Hegelund Bertelsen.

»Det er vigtigt, at vi har en afdækning af, hvad der er vores kollegers erfaringer. Derudover skal vi også være skarpe på vores strategiske retning,« siger hun.

Har man været god nok til at opsøge de sammenlignelige lande?

»Jeg kan konstatere, at udviklingen går stærkt på it-området. Der er også sket noget, siden projektet var ude i 2014, hvor projektet startede. Vores kolleger i andre lande står et andet sted i dag, end da vi var i dialog med dem for et par år tilbage.«

Version2s søstermedie DigiTech følger op på sagen, og i mandagens nyhedsbrev kan du blandt andet læse om, hvordan Kriminalforsorgen forholder sig til de problemer, der er i at køre videre med det gamle system.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere