Kravene til sociale medier skal strammes: Europa-parlamentet stemmer vigtigt lovforslag igennem

21. januar 2022 kl. 08:533
Kravene til sociale medier skal strammes: Europa-parlamentet stemmer vigtigt lovforslag igennem
Illustration: Pressefoto/Christel Schaldemose.
Europa-parlementarikerne stemmer Digital Services Act igennem, der skal regulere tech-giganterne. Nu venter forhandlinger med de enkelte medlemslande om den endelige lov.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Europa-Parlamentet stemte i går torsdag den digitale retsakt, Digital Services Act (DSA), igennem, der har til formål at regulere tech-giganterne og blandt andet skærme unge brugere af sociale medier mod de konsekvenser, mediernes algoritmer kan have på de unges mentale trivsel.

Læs også: Strammere lovgivning af tech-giganter på vej i EU

Christel Schaldemose (S), der har ledet Europa-Parlamentets forhandlinger om DSA, udtrykker i en pressemeddelelse tilfreds med resultatet af gårsdagens afstemning.

»Det har været nogle hårde forhandlinger, hvor mange modsatrettede holdninger har skullet mødes. Jeg er utroligt glad for, at vi med dagens afstemning hæver ambitionerne i forhold til Kommissionens udspil. Vi strammer kravene til, at de sociale medier undersøger og modvirker negative konsekvenser for blandt andet unges trivsel og mentale helbred eller spredningen af hadtale og desinformation,« siger hun og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Samtidig lægger vi op til, at man som forbruger og som virksomhed, der er afhængig af online platforme, skal have ret til kompensation, hvis platformen ikke overholder de nye regler. Hvis vi i Europa-Parlamentet får vores vilje, bliver det i fremtiden muligt at lægge søge om økonomisk kompensation af tech-giganterne, hvis deres algoritmer forvolder skader - for eksempel på brugernes mentale helbred.«

Læs også: EU vil stille strenge krav til tech-platforme: It-giganter banker på hos danske politikere

Nu venter forhandlinger med EU's medlemslande i Ministerrådet, før en endelig aftale kan falde på plads. Det forventes at ske inden udgangen af marts måned i år.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
21. januar 2022 kl. 21:37

Problemet er at man jagter et fænomen, at folk har en tendens til at flokkes om de samme produkter som alle andre med begrundelsen, at alle andre benytter dem (hvem ville købe en telefon, hvis de ikke kendte andre med en telefon. Værdien ligger i masserne).

Man leder med lys og lygte efter et eller andet at straffe Facebook for, da det er svært at komme efter dem med konkurrenceloven eller anden monopollovgivning for at have en simpel hjemmeside og en app.

Det er fænomenerne lemminge effekt og massepsykose man skal have gjort op med. Man skal klart have defineret hvornår virksomheder bliver samfundsmæssigt dominerende, og hvilke virkemidler man kan benytte for at begrænse dette. Man kunne eksempelvis forbyde offentlige institutioner og politikere at benytte disse når de når en hvis størrelse, samt belønne foreninger for at benytte alternativer. Derudover er det mig en gåde hvorfor der ikke er flere åbne debatforaer som Version2’s, eksempelvis burde DR have et åbent debatforum (men frygten for en fri demokratisk debat er nok for afskrækkende), man burde jo kunne finde pengene til en moderator i mia. budgettet.

En ting er sikkert, man overser noget hvis man ser FB som problemet (de er mere et symptom), de agerer dybest set som alle andre virksomheder ville agere i samme situation.

1
21. januar 2022 kl. 13:40

"

muligt at lægge søge om økonomisk kompensation af tech-giganterne, hvis deres algoritmer forvolder skader - for eksempel på brugernes mentale helbred.«

"

Indrømmet, jeg har ikke sat mig ind i der her overhovedet, men hvordan mon sådan noget skal fungere i praksis? Hvordan skal nogen kunne bevise, at det var Facebooks algoritme der var årsag til en eller anden diagnose? Skal jeg nu kunne få erstatning af Mediehuset Ingeniøren, fordi jeg nogen gange bliver småsur over at læse kommentarsporet?

Det kan da tænkes at det her er et fornuftigt lovforslag, men det lyder nu lidt som en gang populistisk pladder for mig at se. Håber jeg tager fejl.