Kravene til sociale medier skal strammes: Europa-parlamentet stemmer vigtigt lovforslag igennem
Europa-Parlamentet stemte i går torsdag den digitale retsakt, Digital Services Act (DSA), igennem, der har til formål at regulere tech-giganterne og blandt andet skærme unge brugere af sociale medier mod de konsekvenser, mediernes algoritmer kan have på de unges mentale trivsel.
Læs også: Strammere lovgivning af tech-giganter på vej i EU
Christel Schaldemose (S), der har ledet Europa-Parlamentets forhandlinger om DSA, udtrykker i en pressemeddelelse tilfreds med resultatet af gårsdagens afstemning.
»Det har været nogle hårde forhandlinger, hvor mange modsatrettede holdninger har skullet mødes. Jeg er utroligt glad for, at vi med dagens afstemning hæver ambitionerne i forhold til Kommissionens udspil. Vi strammer kravene til, at de sociale medier undersøger og modvirker negative konsekvenser for blandt andet unges trivsel og mentale helbred eller spredningen af hadtale og desinformation,« siger hun og fortsætter:
»Samtidig lægger vi op til, at man som forbruger og som virksomhed, der er afhængig af online platforme, skal have ret til kompensation, hvis platformen ikke overholder de nye regler. Hvis vi i Europa-Parlamentet får vores vilje, bliver det i fremtiden muligt at lægge søge om økonomisk kompensation af tech-giganterne, hvis deres algoritmer forvolder skader - for eksempel på brugernes mentale helbred.«
Læs også: EU vil stille strenge krav til tech-platforme: It-giganter banker på hos danske politikere
Nu venter forhandlinger med EU's medlemslande i Ministerrådet, før en endelig aftale kan falde på plads. Det forventes at ske inden udgangen af marts måned i år.
