Krav om digitale kompetencer fraværende i opslag om ny topchef for Sundhedsplatform

3. juli 2018 kl. 05:1111
Krav om digitale kompetencer fraværende i opslag om ny topchef for Sundhedsplatform
Illustration: Liudmyla Boichenko.
Regionspolitikerne tager Statsrevisorernes kritik af uprofessionel indførelse af Sundhedsplatformen alvorligt - men søger alligevel direktør uden krav om kompetencer inden for digitalisering og it.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Dokumenteret erfaring med digitale projekter eller digital forretningsudvikling er ikke et krav til den kommende topchef i Region Hovedstaden - den embedsmænd der dermed også er øverste faglige ansvarlige for Sundhedsplatformen.

Udsnit af jobopslaget for ny regionsdirektør i Region Hovedstaden

Det fremgår af jobopslaget for en ny regionsdirektør, der efter planen skal starte til nytår.

Ikke ét sted i ordlyden på annoncen er nævnt krav om dokumenteret erfaring fra fx digital transformation eller forretningsudvikling, til trods for Statsrevisorernes nylige kritik af Region H for, at Sundhedsplatformen blev indført på de første hospitaler i regionen, selv om systemet var ufærdigt og behæftet med fejl og mangler - og selvom projektet led af mangel på digitale kompetencer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Chefkonsulent i Dansk Erhverv, Poul Noer, undrer sig over, at et jobopslag for så stor en stilling kan være så blottet for krav om digitaliseringskompetencer:

»Fraværet af krav til digital erfaring er bemærkelsesværdigt. Det ville være oplagt at lægge vægt på digitale kompetencer til sådan en ledelsesprofil. Især når man ved, hvor meget indførelsen af Sundhedsplatformen betyder for de ansatte men også for patienterne på hospitalerne,« siger han.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen har udtalt, at hun tager Statsrevisorernes kritik alvorligt, men spørgsmålet er i hvor høj grad man gør det, når man vil ansætte en topdirektør til regionen uden at der stilles krav om viden og erfaring inden for digitale projekter.

Indlysende at have viden om digitalisering

Poul Noer mener, det er indlysende at en regionsdirektør skal have viden om implementering af store it-projekter. It er en integreret del af arbejdet med at lede så stor en offentlig organisation som en region, især på sundhedsområdet, anfører han:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hele humlen ved Sundhedsplatformen er, at man skal høste gevinster, f.eks. i form af øget produktivtet eller at gøre sundhedsdata anvendelige, så man kan få et større indblik i driften af sundhedsvæsnet - men det er der ikke så meget fokus på,« siger han.

I den tilhørende jobbeskrivelse for regionsdirektøren, fremgår det, at 'der nu fokuseres på, hvordan Region Hovedstaden sørger for, at platformen understøtter en bedre behandling og en bedre arbejdsdag for medarbejderne' og at det har 'afgørende betydning, at regionsdirektøren formår at Sundhedsplatformen til dørs,' lige som en oneliner om at 'den digitale og teknologiske udvikling [har] uden tvivl store potentialer – men på samme tid også store faldgruber.'

I profilbeskrivelsens krav til erfaring og færdigheder for de kommende ansøgere nævnes det digitale område ikke. Her fylder krav som 'erfaring med (..) samarbejde med folkevalgte', 'topledelseserfaring' og 'erfaring med ledelse af strategiske indsatser.' 'Politisk tæft' understreges i selve jobopslaget.

Der er ansøgningsfrist d. 9. september.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
3. juli 2018 kl. 10:19

Det lyder som om du vil have en stor rar labrador hund, der logrer med halen hver gang du siger noget. Eller en Socialantroplog med et PRINCE2 kursus :-)

Du skal have respektfuldt og fagligt kompetent modspil. En der giver dig fagligt spillerum, men banker dig på plads når projektets helhed er vigtigere end dig.

Ellers har du masser små tekniske høvdinge, der skyder i hunderede forskellige retninger, og et projekt der går i opløsning, samt en Socialantroplog med PTS, der sidder og tuder ude på lokummet.

Jeg taler ikke om en besserwisser, men en person der har et minimum af faglig indsigt til at skære igennem.

7
3. juli 2018 kl. 10:16

For at køre dén tankerække 'til ende':

Du kan altid sige:

Godt nok er chefen talentløs, og ignorant. Hun forstår ikke de tekniske aspekter af katastrofen, og defor ikke mine faglige input, og virker 'blank'. Men hun er dælme go' til at forklare hendes opfattelse af virkeligheden til hendes chef. Hvor er det godt vi ikke har en chef der er intrigant,humørsyg og laver micromanagement på områder hun ikke har forstand på<<

Der findes altid værre alternativer.

K

6
3. juli 2018 kl. 10:04

... er helt ligegyldige, hvis det er alt, hvad chefen har med sig. Hvis han har rigeligt af chefkompetence, forstår han at lytte til sine medarbejdere - der til gengæld bør vide alt om emnet. Intet er værre end en chef, der tror han altid ved bedst og mest!

Men det ender nok med en, hvor eneste kompetence er hans Old Boys Netværk.

5
3. juli 2018 kl. 09:55

have en glimrende topchef, der måske ikke har stor IT-erfaring, men som har respekt for faglighed, lytter til fagligheden og forstår vigtigheden af at have kompetente folk til at udføre de opgaver der kræver kompetence.

Den slags gik af mode i 80'erne... der er kun få af slagsen tilbage og de bliver desværre sedvanligvis betragtet som fjolser.

4
3. juli 2018 kl. 09:47

have en glimrende topchef, der måske ikke har stor IT-erfaring, men som har respekt for faglighed, lytter til fagligheden og forstår vigtigheden af at have kompetente folk til at udføre de opgaver der kræver kompetence.

End at have en der måske nok har erfaringen, men helst vil lave 'direktør-løsninger' fordi han/hun ved ved bedre og generelt er en mindre god chef.

// Jesper

2
3. juli 2018 kl. 09:14

Der er et jobopslag, men det er allerede besluttet, hvem der skal have stillingen. Det er blot mest gennemskueligt inden for fagligt tunge områder som IT.

Prøv at undersøg Digitaliseringsstyrelsen. Dem med gule trafiklys for deres IT-flops.

De personer, der skal tage beslutninger om vores fremtidige IT infrastruktur og sikkerhed er ikke fagligt kvalificerede til det.

Det er vigtigere at kende de rigtige folk end at have faglige kvalifikationer til at løse opgaverne.

Hvis I tror jeg lyver, så brug 5 minutter på deres hjemmeside og LinkedIn til at undersøge, hvem der laver hvad. Efterfølgende behøver du ikke være professor i datalogi for at forstå hvorfor det snart skifter fra gule til røde trafiklys.

Danmark er verdens mindst korrupte land. Nej vi er bare bedst til at skjule det.