Kraftige SSD-drev bliver 80 grader varme og sluger strøm

Når SSD-drevene bliver presset til det yderste, koster det på strømforbruget og varmeudviklingen.

De dyreste og kraftigste SSD-drev kan levere en høj ydelse, men man skal være opmærksom på, at den ekstra ydelse ikke er gratis. Det skriver ZDNet.

En undersøgelse fra University of Texas af SSD-drev i den dyre ende af markedet viste, at disse modeller kunne bruge op mod tre gange mere strøm end de billigere udgaver blot under læsning.

Det øgede strømforbrug betød også, at temperaturen nåede op på mere end 82 grader, og uden køling betød det, at drevene begyndte at drosle ned, så ydelsen faldt med cirka 16 procent.

Ifølge undersøgelsen kunne de dyre SSD-drev bruge mere strøm og blive varmere end konventionelle harddiske, men det skal ses i lyset af, at hver af disse SSD-drev også leverer en mange gange højere ydelse end harddiskene, så selv med det større forbrug er SSD'erne mere effektive i ydelse pr. watt.

Til gengæld betyder det, at man skal være opmærksom på køling af sine SSD-drev i højtydende systemer.

Det ekstra strømforbrug i SSD-drevene skyldes de ekstra chips, der blandt andet omfatter processorer, som styrer garbage collection og wear leveling, som ikke findes på harddiske, samt flere hukommelseschips til caching.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Claus Jacobsen

Nej Peter - det skal du ikke være bekymret for. Men problemet med Enterprise er at der arbejdes lige en lille bitte smule mere (ok - så allerhelvedes meget mere da) og det er altså elektronik. Den controller der sidder i drevet til at styre hvor data lægges er faktisk en 300Mhz Arm processor, så der vil selvfølgelig udvikles varme. Men det er altså ikke i nærheden af at være "standard" at de bliver så varme. Det kommer rigtigt meget an på usecase. Og så er det i øvrigt primært i "many ressource" pci-E udgaver - altså pci-e SSD med mange chips for at maksimere parallelisering. - ikke lige noget vi køber i privaten.

 • 0
 • 0
#4 Martin Kirk

Ifølge undersøgelsen kunne de dyre SSD-drev bruge mere strøm og blive varmere end konventionelle harddiske, men det skal ses i lyset af, at hver af disse SSD-drev også leverer en mange gange højere ydelse end harddiskene, så selv med det større forbrug, er SSD'erne mere effektive i ydelse pr. watt.

Var det ikke en ide med nogle tal ?

De kraftigste SSD'er lige nu kan læse/skrive med 1+ GB/s og have 100.000+ IOPS, hvilket gør dem 10-1000x bedre end almindelige harddiske !

så at de bruger 3x mere strøm og kræver lidt køling er jo en petitesse i forhold til de forbedringer man får !

 • 6
 • 1
#5 Kenneth Nielsen

Det er også derfor at der i specifikationerne til PCI-e SDD'er, står hvilket temperaturområde de arbejder i, og hvilket temperaturområde de ikke gør. Dertil står der også det påkrævet airflow i LFM (linear feet per minut), for at holde dem på bestemte temperaturer.

 • 7
 • 0
#6 Brian Hansen

Ikke noget jeg har bemærket i firmaet's ~140 Laptops, der kører primært OCZ Vertex 4 / Vector samt Samsung 840 Pro. Mine egne OCZ Vertex 4 i RAID0 bliver dårligt nok 30c. 2.5" consumer diske skal man vist ikke tænke så meget i varme, og Enterprise diske sidder alligevel i et dejligt køligt serverrum. Jeg har svært ved at se problemet. Har nogen set på specs af hardwaren? 82c er jo ikke unormalt for andre komponenter som grafikkort og CPU idag.

 • 1
 • 2
#7 Jesper Poulsen

82c er jo ikke unormalt for andre komponenter som grafikkort og CPU idag.

What?

Det er mange år siden at grafikkort nåede op over 80°C. CPU'er bør også holdes langt under den temperatur. Selv en Xeon E7 med et TDP på 155W har et Tcase der er under 80°C.

Vi skal tilbage til Pentium Pro og Pentium II for at finde en CPU med et Tcase over 80°C (85°C, hhv. 90°C).

 • 1
 • 1
#8 Brian Hansen

De overclockede udgaver af diverse grafikkort, Nvidia som AMD, når typisk 80c under fuld load, specielt hvis du har flere af dem i en SLI eller Crossfire-X konfiguration. Mine to Nvidia GTX 660Ti blev ligeledes omkring 80c ved fuld belastning, med standard kølingen fra Gigabyte, vel at mærke i et stort, ventileret Corsair 800D! De drosler først ved 100c, alt derunder må betragtes som værende normal drift. Min efterhånden nogen aldrende Core 2 Duo i min Lenovo W500 ligger ved idle på over 60c, og blæseren kan først høres når den når 85 - 90c. Det samme gælder for de andre 2 eksemplarer vi har af samme model.

 • 0
 • 1
#11 Palle Meinert
 • 1
 • 0
#12 Jesper Poulsen

Næ, jeg presser bare citronen på gamer spanden.

Du må stadig gøre noget forkert (mangelfuld køling). Hvis du overclocker skal kølingen følge med. En Core 2 Duo E8500 har en Tcase på 72,4°C.

Temperaturer over 80°C er alt andet end normalt. Det er faktisk et tegn på dårlig hardwareforståelse!

Mht. temperaturer på bærbare computere, så er det igen og igen blevet bevist at ingeniører ikke har styr på en sk*d.

 • 0
 • 2
#14 Troels Henriksen

Temperaturer over 80°C er alt andet end normalt. Det er faktisk et tegn på dårlig hardwareforståelse!

Lige præcis ved grafikkort kunne det måske godt give mening. Når man overclocker begynder man ofte at få en del bit-fejl før systemet reelt står af (j.f http://blogs.msdn.com/b/oldnewthing/archive/2005/04/12/407562.aspx ), men på et grafikkort der udfører grafikberegninger, der er småfejl ikke nødvendigvis et stort problem. Bevares, så er et par pixels på en enkelt frame en smule forkerte, eller en fysikberegning er lidt ved siden af, men det er jo ikke noget man nødvendigvis observerer.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere