Kræftpatienter finder billig medicin på darknet-sider

24. november 2014 kl. 15:054
Skjulte web-sider som Silk Road er blevet kendt som internettets sorte børs, der handler med rækker af ulovlige varer. Men internettet dystre afdeling er også en livslinje for kræftpatienter på jagt efter billigere medicin.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er ikke kun våben og narko, der handles på sider, skjult for søgemaskiner i anonymiseringsnetværk som for eksempel Tor. Også medicin er blevet et populært produkt fra de skjulte butikker. Det skriver Vocativ.

Et af de største af darknet-apotekerne er indisk-baserede Got Milk, som blev åbnet af Manmohan Singh. Han forklarer, at størstedelen af butikkens kunder kommer fra USA, Australien og Storbritannien og oplyser, at 10 procent af kunderne er amerikanske veteraner, der blandt andet leder efter medicin mod depression og post-traumatisk stress.

»Hvis du er uden forsikring, så har du måske slet ikke råd til medicin. Ikke alle har adgang til læger hele tiden, eller også er de begrænset af deres geografisk placering,« forklarer Singh, der er blevet millionær på Got Milk.

En af Got Milk’s kunder er en amerikansk mand, som skaffede kræftmedicin til sin mor, da lægeregningen - selv med forsikring – blev for høj. Medicin, som i USA koster 28.000 dollars om året kunne manden finde på darknet-sider til omkring 2.000 dollars.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læger advarer ifølge IB Times om, at medicin købt online muligvis ikke har været igennem alle lovpligtige sikkerhedstjek. Og FN har vurderet, at halvdelen af medikamenterne, der sælges online, er kopivarer.

Ifølge Manmohan Singh kommer Got Milk’s varer fra samme producenter som leverer til internationale apoteker.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
25. november 2014 kl. 11:42

... når indiske apoteker er nemme at finde på det helt almindelige internet, og gerne sender piller af enhver art diskret til resten af verden. Jeg har kun købt hovedpinepiller, der viste sig at være magen til de dyre danske - men kunne da se, at der var rigeligt andet på de digitale hylder. Men OK, ordet Darknet lyder mere spændende.

1
25. november 2014 kl. 04:34

Læger advarer ifølge IB Times om, at medicin købt online muligvis ikke har været igennem alle lovpligtige sikkerhedstjek. Og FN har vurderet, at halvdelen af medikamenterne, der sælges online, er kopivarer.

Hvis halvdelen af medikamenterne er kopivarer, vil jeg vurdere at ens overlevelseschance stiger med 50%, hvis man ikke har råd til at købe de originale medikamenter i hjemlandet.

Det uhyggelige er, at hvis man er fattig i USA, vil man ikke engang have $2000 om året til medicin. Men der er en stor middelklasse, og ofte er deres eneste håb, at købe billigt fra udlandet. Som sådan er det ikke nogen stor nyhed, da amerikanerne i mange år har købt medicin i Sydamerika. Men det er nyt for mig, at de køber via darknet. Og den ekstra besparelse, kan forhåbentligt hjælpe dem på vej.

3
25. november 2014 kl. 10:41

FN kilden snakker om "counterfeit drugs", som fejlagtigt er oversat til kopivarer i v2 artiklen. Counterfeit drugs er falsk medicin, som ikke er det, det giver sig ud for at være, og det er selvfølgeligt et problem.

Kopivarer er sjældent et problem i lægemiddelsammenhænge, da indholdet oftest er identisk med originalen. 95% af omkostningerne ved patenterede lægemidler går til udvikling og test, og når man først har fundet formlen, er der ofte ligetil at kopiere. Nogle kopipræparater laves af indholdsstoffer hvor patentet er udløbet, andre på licens målrettet mindre betalingsdygtige markeder. Man støtter ikke i samme grad lægemiddelindustrien ved at bruge kopierne eller parallel-importeret medicin. Hvis ens mor er ved at dø af kræft, og man ikke har råd til original-medicinen fra det lokale apotek, så er kopi-varer eller parallel-import gode alternativer - sålænge man kan stole på sælgeren.

Got Milk skulle være reguleret af indiske myndigheder og sælger kun lægemidler, der er godkendt i Inden. Herunder givetvis kopivarer - men forhåbenligt ingen counterfeit drugs.