Kontroversiel ansigtsgenkendelse brugt en million gange af amerikansk politi

28. marts kl. 09:27
Kontroversiel ansigtsgenkendelse brugt en million gange af amerikansk politi
Illustration: Bigstock.
30 milliarder billeder fra platforme som Facebook, scrapet uden tilladelse fra brugerne, ligger i Clearview AI's database. Databasen bliver brugt af amerikansk politi til at finde potentielle gerningsmænd.
Artiklen er ældre end 30 dage

Clearview AI's ansigtgenkendelsessoftware har scrapet 30 milliarder billeder fra platforme som Facebook uden brugernes tilladelser, og der er i forbindelse med efterforskningsarbejde i amerikansk politi foretaget knap en million søgninger i Clearviews database for at finde et match til et uploadet billede.

Det siger selskabets administrerende direktør Hoan Ton-That i et interview til BBC.

Læs også: Ny vismandsrapport: Automatisering øger den økonomiske ulighed mellem ansatte og virksomhedsejere

Netop politiets brug af Clearview AI har været et omdiskuteret emne, da der ifølge BBC har været en håndfuld sager, hvor politiet ved brug af ansigtgenkendelsessoftwaren har identificeret den forkerte person. Det dækker ifølge BBC over et stort mørketal grundet manglende data og gennemsigtighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hoan Ton-That er derimod ikke bekendt med sager, hvor brug af Clearview AI har resulterert i forkert identificering, men han anerkender, at politiet efter brug af ansigtsgenkendelsessoftware har fortaget forkerte anholdelser, hvilket ifølge Hoan Ton-That har skyldtes dårligt politiarbejde.

Læs også: Aalborg Universitets it-specialistuddannelser får 33 procent flere ansøgere på et år

Nøjagtigheden af ansigtsgenkendelsen afhænger af kvaliteten på det billede, politiet uploader - og selv hævder Clearview AI, at undersøgelser med mugshots har vist en 100 procent succesrate - men Hoan Ton-That vil ikke vidne i retten om Clearview AI's algoritmes nøjagtighed, siger han til BBC.

V2 Security 2023 | 10.-11. maj

V2 Security 2023

Version2 byder endnu engang it-ansvarlige og -specialister velkommen til to spændende dage i København med 100 seminarer og mere end 3.000 deltagere, der mødes for at blive opdateret på den nyeste viden om it-sikkerhed, cloudløsninger og compliance.

TILMELD DIG HER

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger