Kontroversiel analyse-software anklages for racistisk heksejagt i USA

16. maj 2018 kl. 14:256
Kontroversiel analyse-software anklages for racistisk heksejagt i USA
Illustration: Das Büro.
Softwaren fra Palantir skal forebygge kriminalitet, men ender faktisk bare med at bekræfte de fordomme, politifolk fodrer systemet med. Også dansk politi anvender Palantir.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Politiet i Los Angeles (LAPD) benytter sig af Palantir-software til at identificere ‘mulige lovovertrædere’ i bestemte områder. Nu anklages systemet for at have en alvorlig slagside til ulempe for den sorte befolkning.

Softwaren fungerer på baggrund af data fra politirapporter, gadetjek og arrestationer, hvorefter de muligt kriminelle udpeges - det kaldes såkaldt predictive policing.

Politiet i L.A. selv siger, at det at gå efter ‘kroniske lovovertrædere’ på denne måde hjælper med at nedbringe kriminaliteten, mens det er minimalt invasivt.

Identifikationen af potentielle ‘mål’ begynder med, at en LAPD-analytiker leder efter ’mulige lovovertrædere’ ved at gennemgå politirapporter.

Profiler af 'persons of interest'

Analytikerne benytter sig af Palantirs software til at skabe profiler (eng.: ‘work-ups’) af 'interessante personer' - specifikt leder politibetjentene efter noget, der lægger point til disse personers risikoscore.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pointene er baseret på faktorer såsom, hvorvidt personerne er prøveløsladt, og hvor meget de har haft kontakt med politiet de seneste to år.

Som der fremgår af dokumentet herunder, er disse personer på indeværende tidspunkt rent juridisk ‘ikke mistænkte, men interessante personer’.

En ‘person of interest’ er ikke som sådan nogen definition rent juridisk, men kan blot betyde en, der har viden om noget kriminelt, selvom personen ikke selv har været involveret i noget kriminelt for nylig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men interesseorganisationen Stop LAPD Spying Coalition kalder det ‘et racistisk feedback-loop’, hvor politiet holder øje med bestemte mennesker baseret på data genereret af deres egne race-fordomsfulde opførsel i politiøjemed, og at det kun skaber mere monitorering og dermed flere arrestationer.

Anklagen er særligt interessant for Danmark, fordi op imod 15.000 brugere hos dansk politi siden efteråret 2016 også har benyttet værktøjer fra Palantir at analysere de data, som politiet allerede har indsamlet.

»Det styrker vores mulighed for at efterforske og se kriminalitetsmønstre,« lød det dengang fra det danske politi.

Gadetjek skaber og bekræfter fordomme

Stop LAPD Spying Coalition peger som argument for mistanken om racistiske udpegninger for eksempel på de gadetjek, som politiet udfører, og som danner basis for en del af de data, softwaren indsamler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fortæller Jamie Garcia, hovedorganisatoren bag Predictive Policing-kampagnen, som arbejder sammen med Stop LAPD Spying Coalition:

»Når vi ser på de personer, LAPD stopper på gaden, er den sorte befolkning meget overrepræsenteret,« siger Garcia.

Politibetjente instrueres i at »finde de her mennesker og faktisk chikanere dem … Hvis man konstant bliver overvåget og chikaneret, er risikoen for, at noget, går galt, større … En dag ender man på jorden med en kridtstreg rundt om sig.«

Forskere har påvist, at brugen af ‘risikoformularer’ som LAPD’s ‘kroniske lovovertrædere’-liste kan forværre de eksisterende diskriminationsmønstre ved i overdreven grad at udvælge dem, der allerede diskrimineres, hvilket genererer endnu mere fordomsfuld data, der retfærdiggør endnu mere diskriminering.

Læs mere på injusticetoday.com.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
26. maj 2018 kl. 16:20

Der er åbenbart mange der ikke har set Minority Report, ikke lærte noget af den, eller ligefrem synes den præsenterer glimrende ideer, og bruger den som en implementations checkliste. Pre-crime unit, sådan én skal vi da have!

Yikes!!!

4
18. maj 2018 kl. 10:26

Gandalf: "A Palantír is a dangerous tool, Saruman."

Saruman: "Why? Why should we fear to use it?"

Gandalf: "They are not all accounted for, the lost Seeing Stones. We do not know who else may be watching!"

3
17. maj 2018 kl. 08:54

De fleste gør desværre ofte, hvad der bliver sagt, at gøre det modsatte kræver ofte konfrontationer med den ene eller anden.

2
17. maj 2018 kl. 07:50

Når sætningen 'du er fordomsfuld' om få år bliver umulig er det fordi systemer præsenterer disse fordomme som sandhed. Vi MÅ ikke komme dertil hvor sådanne resultater opfanges som naturlov, for så har vi tabt. Jeg er altid på tærsklen mellem at tænke 'mennesker er fornuftige, de konkluderer ikke på baggrund af tvivlsomt grundlag' og 'mennesker gør hvad der bliver sagt'

https://openscholarship.wustl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=6265&context=law_lawreview^PRIVACY, POVERTY, AND BIG DATA: A MATRIX OF VULNERABILITIES FOR POOR AMERICANS

1
16. maj 2018 kl. 15:08

Danmark bør helt klart ikke gå samme vej som USA og blive endnu mere politistat end vi allerede er.

Om dansk politi har tænkt sig at anvende produktet som USA gør, har jeg ikke nogen ide om.