Kontraktkrig: Hver fjerde virksomhed rager uklar med leverandøren

27. juni 2016 kl. 12:29
Kontraktkrig: Hver fjerde virksomhed rager uklar med leverandøren
Illustration: Seamartini/Bigstock.
En ud af fire virksomheder har i det seneste år haft mindst én juridisk konflikt med deres it-leverandør, viser tal fra Danske IT-Advokater.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Antallet af kontrakter, der ender i konflikt mellem danske virksomheder og deres it-leverandører, er stigende, viser en undersøgelse foretaget af foreningen Danske IT-Advokater.

Foreningen har snakket med it-kontraktansvarlige i 111 private virksomheder. Ud af disse har 33 været i juridisk armlægning med en it-leverandør i de seneste 12 måneder.

»Stigningen i antallet af tvister hænger sammen med den øgede digitalisering og det forhold, at modenheden hos danske virksomheder i forhold til at indkøbe it-ydelser er steget,« vurderer advokat Tue Goldschmieding, som er partner i Gorrissen Federspiel og medlem af bestyrelsen af Danske IT-Advokater, i rapporten.

Kontraktkrig i tal

  • 53,3 procent af virksomhederne oplever forsinkelser i forhold til kontrakten.

  • Mere end 40 procent af virksomhederne oplever budgetoverskridelser i udviklings- og implementeringsprojekter.

  • 55 procent af virksomhederne, der har været i konflikt med en leverandør, har løst det selv uden ekstern juridisk rådgivning eller ved hjælp af en internt ansat advokat.

  • Over halvdelen af virksomheder, der har haft konflikter inden for enten hosting, drift, udviling eller implementering, endte med at indgå forlig med leverandøren. Omkring hver femte valgte at opsige kontrakten.

Kilde: Danske IT-Advokater.

Licens-bøvl og lav sky-kvalitet

Konflikterne, som leverandørerne hyppigst havner i med kunderne, er ifølge undersøgelsen outsourcing og softwarelicenser, der står for lidt over 40 procent af konflikterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I en fjerdedel af tilfældene handler konflikten om udvikling- og implementeringsprojekter, mens resten opstår i forbindelse med standarddrifts- eller hostingydelser.

Over halvdelen af alle virksomheder i undersøgelsen oplever forsinkelse fra it-leverandøren - og nogle gange går det så vidt, at advokater kommer på sagen.

Ofte bliver forholdet til leverandøren dog køligt, fordi det leverede ikke holder den lovede kvalitet, viser undersøgelsen.

‘Otte ud af ni it-kontraktansvarlige, som har haft en konflikt med it-leverandøren, angiver omfang/kvalitet som begrundelse,’ skriver foreningen i rapporten.

Upræcise kontrakter

Version2 kunne med en rundspørge i marts afsløre, at blandt 313 it-professionelle havde hver fjerde oplevet alvorlige kontraktforsømmelser inden for de seneste tre år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På det tidspunkt påpegede it-konsulent i Deloitte Thomas Andersen, at it-kontrakter alt for ofte er løse i koderne.

»Der er mange outsourcingaftaler, der er lavet på dårlige kontrakter. Kontrakterne har generelt været for svage til at sige, hvem der har ansvaret,« sagde han til Version2.

Det billede kan Danske IT-Advokater genkende.

»De manglende overvejelser og de upræcise kontrakter er ofte årsagerne til, at konflikterne opstår,« understreger advokat Kim G. Hansen, IntegraLaw, som er medlem af bestyrelsen i Danske IT-Advokater, i rapporten.

Undervurderer kompleksitet i skyen

Undersøgelsen fra Danske IT-Advokater har også undersøgt, hvad virksomhederne synes om resultatet, når en afsporet it-aftale kører af sporet og ender med en konflikt. Ofte er det langtfra tilfredsstillende, påpeger undersøgelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inden for udviklings- og implementeringsprojekter er 11 procent meget utilfredse med resultatet, mens over 75 procent rapporterer, at de er tilfredse.

Kigger man imidlertid på konflikter inden for standarddrifts- og hostingydelser, indikerer en tredjedel af respondenterne, at de er utilfredse med resultatet i forhold til de ressourcer, der er blevet lagt i at løse konflikten.

En del af problemet kommer sig af urealistiske forventninger, vurderer Kim G. Hansen fra advokatvirksomheden IntegraLaw.

»Virksomhederne forventer, at det ikke er særligt omfangsrigt at lægge dele af it-afdelingens drift i skyen, og bliver så alligevel negativt overraskede, hvis det viser sig at tage længere tid end forventet, eller det ikke kører ordentligt. Det er ret komplekst og kræver forudgående overvejelser, der fokuserer på de konkrete risici, og det kræver en professionel it-kontrakt,« fastslår han i rapporten.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger