Konsulenthus: Hold dig væk fra Openoffice indtil Oracle viser interesse

Kontorpakken Openoffice afhænger så meget af Sun-betalte udviklere, at konsulentfirma nu advarer virksomheder og myndigheder mod at skifte til pakken, før Oracle efter opkøbet af Sun har vist interesse for projektet. Openoffice-talsmand afviser advarslen som 'ren spekulation'

Det hollandske it-konsulenthus Software Improvement Group anbefaler i en ny rapport at gå i en stor bue uden om kontorpakken Openoffice.org.

Anbefalingen kommer, fordi Oracles igangværende opkøb af Sun skaber usikkerhed om, hvilke kræfter der fremover vil være til rådighed for videreudvikling af kontorpakken.

Som det er i dag, er det nemlig Sun-udviklere, der trækker en stor del af læsset med at bringe open source-projektet videre, og Oracle har endnu ikke meldt ud, om virksomheden efter den forventede godkendelse af Sun-opkøbet stadig vil kaste de 30-40 mandeår i Openoffice, som er virkeligheden i dag.

Derfor advarer Software Improvement Group mod, at Openoffice risikerer at blive mere ustabilt, hvis ikke de nødvendige ressourcer til at holde pakken opdateret er til stede.

Ifølge cio.com har Oracle ikke ønsket at kommentere på rapporten, men websitet citerer en email fra Openoffice.org's marketingchef, John McCreesh, der kalder rapporten for 'ren spekulation'.

»Openoffice-miljøet er Sun meget taknemmelig for at have skabt miljøet i første omgang og dernæst for den stadige, generøse støtte. Men miljøets fremadrettede eksistens er ikke afhængig af en enkelt sponsor,« skriver John McCreesh i sin mail.

»Hvis der kan tjenes penge på at tilbyde kommerciel support til regeringer mv., så vil markedskræfterne sørge for, at supportdelen følger med,« skriver han videre.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Flemming G. Jensen

Rapporten er mere nyanceret. Den siger nemlig ikke hold dig væk fra OOo, men hold jer væk fra OOo indtil videre, hvis I er mere end en mindre virksomhed.

"Kuipers added that the risks mainly apply to large entities adopting OpenOffice.org, due to the switching costs, not to individuals and small businesses. He also said that the risks do not apply to companies adopting Lotus Symphony, an IBM-led (IBM) fork of OpenOffice.org, because of IBM's backing."

 • 0
 • 0
#2 Martin Pihl

Var opkøbet sket for nogle år siden, ville jeg ligeledes være bekymret. Men de kommercielle bidragsydere til OpenOffice.org er både steget i antal og volumen, og på den baggrund er jeg ikke så nervøs for OpenOffice.org's fremtid efter Oracles opkøb af Sun.

Blandt andet så vi i sidste halvdel af 2009 IBM kaste sig ind kampen om kontorpakker med sin egen (ikke-open source) udgave af OpenOffice, Lotus Symphony. Selvom LS er baseret på en ældre version af OOo, så er de ved at catche up, og lur mig om det ikke også kommer til at betyde væsentlige bidrag til OpenOffice.org i din sidste ende.

Selvfølgelig ligger der en teoretisk risiko i at Oracle overtager Suns forpligtelser overfor OpenOffice.org.

Omvendt ligger der også et teoretisk potentiale for at Oracle optrapper udviklingen for at sælge mere af StarOffice - Suns betalingsudgave af OpenOffice.org.

 • 0
 • 0
#3 Martin Bøgelund

Anbefalingen kommer, fordi Oracles igangværende opkøb af Sun skaber usikkerhed om, hvilke kræfter der fremover vil være til rådighed for videreudvikling af kontorpakken.

http://www.oracle.com/ocom/groups/public/documents/webcontent/038563.pdf

After the transaction closes, Oracle plans to continue developing and supporting OpenOffice as open source. As before, some of the larger customers will ask for extra assurances, support, and enterprise tools. For these customers we expect to offer a typical commercial license option.

Software Improvement Group har måske Google-allergi?

 • 0
 • 0
#4 Jesper Mørch

Set i lyset af at nogle af de største anker på OOo er brugerfladen, skader lidt nyt blod fra Oracle ikke udviklingen. Når jeg tænker på brugerflader fra Sun (Java Swing, for nu at nævne noget af det værste), får jeg altså ikke ligefrem julelys i øjnene. Selvom indpakningen er næsten underordnet, betyder den altså alligevel noget, når folk som ikke kender programpakken står med valget mellem poleret flødeskum og en ru overflade... Oracle er måske ikke markedsledende på GUI-området, men derfor kan de måske alligevel komme med nogle interessante inputs og måske få nogle interessante nye funktioner med i kontorpakken.

Den bedste konkurrenceparameter for OOo overfor en virksomhed er pt prisen og at de kan få sourcekoden med. Til gengæld har MSO mange gange flere funktioner OG et pænere udseende. Hvis Oracle spiller sine kort rigtigt, kan OOo blive den førende kontorpakke på netværk - f.eks. med dokument-samarbejde direkte via en database - transparent i alle applikationer, OG med nye kraftige database-funktioner direkte i kontorapplikationerne. - Og få så lige implementeret Evolution eller Kontact i kontorpakken som mulighed, så Windowsfolket ikke bliver tvunget til at installere Outlook (eller Lotus Notes)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere