Det bliver alt for ofte kaotisk, langsomt, dyrt og forfærdeligt håndholdt, når virksomheders såkaldte standardsystemer skal opdateres. Og det i en grad, at virksomheden burde sætte foden ned overfor leverandøren, mener Leif Sørensen, der er partner og medstifter af konsulentvirksomheden Praqma.
»Jeg forstår ikke, at mange firmaer accepterer at få leveret software på den måde, de får det leveret,« siger han prompte og tilføjer:
»Mange steder får man det smidt ind med en møggreb.«
Ofte er der ingen proces der definerer, hvordan software egentlig skal leveres, og derefter hvordan det skal opdateres, fortæller Leif Sørensen, der rådgiver virksomheder, som gerne vil arbejde mere agilt og med continous delivery.
»Der er mange steder, hvor integreringen med det, man fik leveret sidste gang, ikke er en kontrolleret proces, men foregår ved at nogen kommer ud, og får det hele til at virke igen,« fortæller han.
Kaotisk og dyrt
I stedet oplever Leif Sørensen, at det hele sker manuelt og håndholdt.
»Jeg ser en hel del steder, som har fået leveret et standardsystem,« indleder han over for Version2 og fortsætter:
»Men når de får leveret et ny release af det standardsystem, så får de sendt en CD, kopierer en masse filer rundt manuelt, og har en manuel proces til de lokale ændringer og opdateringer«
Der er altså ingen veldefineret og automatisk proces for, hvordan standardsystemerne skal opdateres. Og konsekvensen er at virksomheden reelt ikke har et standardsystem.
»Vi ser virksomheder, hvor der sidder folk, der bruger al deres tid på at integrere nye leverancer fra leverandørene, og prøver at få det til at merge med det, de selv sidder og laver,« siger Leif Sørensen og fortsætter:
»Det er forfærdeligt håndholdt, kaotisk, langsomt og dyrt.«
Standard - ikke standard
Ifølge Leif Sørensen bliver it-systemer ofte solgt som standardløsninger, fordi de er blevet solgt til to kunder.
»Men hvis man ikke har fået lavet til en virkelig standardløsning, hvor man har en arkitekturnæssig måde at lave lokale ændringer og en effektiv måde at opdatere på, så bliver det en håndholdt standardløsning - og så er det ikke en standardløsning, selvom man kalder den det,« siger han.
Hvis man for alvor skal kalde sin løsning for et standardsystem, skal opdateringer og levering være reproducerbar og automatiseret, vurderer Leif Sørensen og slutter:
»Så det her handler om at stille krav til sin leverandør.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.