Konservativ: »Vælg ODF og undgå konverteringshelvede«

12. november 2009 kl. 14:5410
Konservativ: »Vælg ODF og undgå konverteringshelvede«
Illustration: Steen Brogaard.
Kommunalvalg 2009: Java-udvikler Christian Hesselberg håber, at ODF-formatet bliver fremtidens dokumentstandard i det offentlige. Han stiller op for de konservative i København.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selvom det ikke er en kommunal beslutning, vil det kunne mærkes i kommunerne, hvad Folketinget ender med at vælge: Skal der i fremtiden bruges to ligestillede dokumentformater, eller kun én i det offentlige?

For Christian Hesselberg, der er konservativ kandidat til Borgerrepræsentationen i København, er valget nemt.

»Man skal vælge den rigtige løsning: ODF-formatet og ikke Microsofts standard eller dobbelte standarder. Det vil jeg presse på for,« siger kandidaten, der til dagligt er udvikler hos Logica.

Han sidder med en ældre version af Word, og selvom han har installeret et konverteringsplugin, der gør det muligt at læse Docx-formatet, kan han stadig mærke forskellen i nogle situationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis jeg downloader et docx-dokument igennem et program, for eksempel Quality Center til fejlmeddelelser, så kan jeg ikke bare åbne dokumentet, men skal gemme det på min harddisk først, før konverteringen kan gå i gang. Det bliver det samme helvede alle vegne, hvis vi fremover skal bruge to forskellige standarder,« siger han.

Selvom han er Java-udvikler, er han ikke en del af open source-lejren, der helst så Microsoft tryllet hen hvor peberet gror.

»Jeg er ikke fanatisk. Jeg synes, at Microsoft har lavet mange gode produkter, og jeg bruger selv Word, også privat. Men det bliver et konverteringshelvede, hvis vi skal have flere forskellige dokumentformater,« siger han.

Kan spare mange penge med open source

Muligheden for at bruge flere open source-programmer i Københavns kommune vil han også gerne se nærmere på, hvis han bliver valgt ind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det koster jo det hvide ud af øjnene for Microsoft-licenser, selvom de giver kæmpe rabatter til offentlige institutioner. Så der kan man spare nogle penge,« siger Christian Hesselberg.

Han regner nu ikke med, at det som politiker vil være nemt at gennemføre et skift fra Microsoft software.

»Administrationen vil jo nok holde fast på det sikre. Der er jo aldrig en it-chef, der er blevet fyret for at vælge Microsoft, som man siger,« lyder vurderingen.

Der kan også være brug for it-kyndige øjne generelt i ledelsen af en kommune af Københavns størrelse, mener kandidaten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»På samme måde som det er velegnet med en it-mand i bestyrelsen eller direktionen hos et stort firma, vil det være godt i en kommune som København. Der er ikke mange virksomheder i Danmark, der har flere ansatte end Københavns Kommune,« siger han og peger på, at der har været flere it-skandaler de seneste år, for eksempel da Accenture kludrede rundt i lønudbetalingen til de ansatte.

Den konservative kandidats it-baggrund blev grundlagt med en bachelorgrad fra Datalogisk Institut i København, og i dag arbejder han på projektet Letpension, der er et samarbejde mellem bankerne i Danmark. Nu arbejder han i Java, men før det var det Pascal.

»Jeg er en gammel Pascal-programmør. Men det var der til sidst ikke salg i, og så skiftede jeg til Java,« siger han.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger