Konkurrenter til SpaceX sender satelliter med verdensomspændende 5G ud i rummet

Illustration: NASA/Kim Shiflett / Image.nasa.gov
Kommunikationsfirmaet OneWeb sender en række internet-satteliter ud i rummet og forventer at begynde demonstrationer af satteliterne næste år.

6 styks nu og senere hen op mod 900. Kommunikationsfirmaet OneWeb er begyndt på at sende internet-satelliter ud i rummet med henblik på at kunne supplere alle verdensarealer med 5G. Lanceringen af selve satelliterne blev håndteret af det franske firma Arianespace.

Det skriver CNN

De 6 satelliter cirkulerer omkring jorden i en højde på 1000 kilometer. I denne omgang skal projektet omfatte 650 satelliter, hvor man derefter forventer at opjustere mængden til omkring 900. Planen er at kunne levere internet allerede i 2020, mens man satser på at kunne levere 5G på verdensplan i 2021.

Hurtigt net til hele verdenen

Ifølge Adrián Steckel, der er chef hos OneWeb, er en af ambitionerne ved projektet, at man skal kunne supplere internet til alle steder på verdensplan, også de steder hvor infrastrukturudviklingen kan være skyld i, at den nuværende internettjeneste er langsom eller ikke eksisterende.

»Vi kan tilbyde internet, hvor andre ikke kan nå. Og i takt med, at priserne for elektronik er på vej ned, og folk vil have mere forbindelse til hinanden, så er der meget at tage fat i,« siger Adrián Steckel til CNN.

OneWeb har fået tilegnet sig næsten to milliarder dollars fra sine investorer og er fortsat i gang med at sende satelliter afsted ud i rummet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Morten Brørup

Når historien nævner SpaceX som konkurrent, er det fordi Iridium bruger SpaceX til at opsende NEXT-satellitterne.

I øvrigt gik Iridium Certus i fuld drift med satellitbaseret internet, der dækker hele jordkloden i januar i år. Her er dog ikke tale om en service til forbrugere, men målrettet virksomheder. Jeg er personligt bekendt med, at der allerede er koblet kunder på.

Det bliver spændende at følge OneWeb. Nogle kommentatorer tvivler på, om OneWeb kan skaffe den fornødne kapital til at gennemføre projektet. Redaktøren af Satellite Mobility World, Alan Gottlieb, gav OneWeb en temmelig kritisk overhaling i November-udgaven.

mvh Morten Brørup CTO, SmartShare Systems

 • 4
 • 0
#2 Ole Tange Blogger

Jeg var under det indtryk, at 5G giver bedre båndbredde, lavere latency end 4G, men kræver antennerne står tættere.

Hvis 5G kan sendes via satellit og det vitterligt er 5G (og ikke blot "5G"), så må de kunne skyde noget længere end 4G. Måske giver det også en forskel, at de skal skyde op (gennem få km atmosfære) istedet for vandret (gennem atmosfære hele vejen).

Findes der en oversigt over afstand til mast vs. båndbredde? Gerne sammenlignet med 4G.

 • 1
 • 0
#3 Esben Nielsen

Nej, det er vel fordi SpaceX vil lave deres egen Starlink konstellation. De har sendt to prototyper op, og nogen påstår de kommer igang med første stadie af operative satellitter i år - noget med tilladelserne til brug af spektrum, som skal bruges, samt at de påstår at skulle lave flere opsendelser end der officielle kunder til - dermed udleder nogen, at det er Starlink, de påbegynder i år.

 • 0
 • 0
#4 Esben Nielsen

SpaceX's Starlink kræver nogle specialbyggede jord-stationer, som vil være i slæbbar størrelse - bestemt ikke i telefonstørrelse. Phased-array antenner på Ku-bånd, så hver station kan følge den satellit, som er tættest på, og skifte løbende, når de flytter sig hen over himlen.

Det er urealistisk at en mobiltelefon uden beamstyring og meget lille antenne kan have gain nok til at snakke to-vejs med en satellit 1000km væk...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere