Konkurrence om åbne offentlige data blev en fuser: Ingen vandt de 45.000

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Trods 45.000 kroner i præmiepuljen kom der kun ét bud ind i konkurrence om at lave bedste smartphone-app til byrådsvalget. Men den enlige deltager blev diskvalificeret, så der var ingen vinder.

Det gav ikke til et væld af spændende apps, der kunne hjælpe borgerne i Aarhus med kommunalvalget, da Aarhus Kommune skød gang i en konkurrence med hele 45.000 kroner i præmiepuljen.

Læs også: Lav lækker kommunalvalg-app og vind 35.000 kroner

Faktisk var der ikke én eneste deltager, som kvalificerede sig til vurdering, og konkurrencen blev derfor afblæst.

»Vi fik ét bud ind, som desværre ikke levede op til kravene. Så der er ikke fundet en vinder,« fortæller specialkonsulent Jesper Eltved fra Valgsekretariatet i Aarhus Kommune til Version2.

Det var for eksempel et krav, at de deltagende apps skulle kunne vise vej til nærmeste valgsted, og det var et af flere punkter, den indsendte app ikke levede op til.

Målet med konkurrencen var - udover at få udviklet apps, der kunne hjælpe borgerne - at få sat fokus på de offentlige data, som Aarhus Kommune har åbnet for brugen af. Både virksomheder og borgere kunne deltage i konkurrencen, og der var sat 10.000 kroner af i præmie til bedste løsning fra en privatperson.

»Ideen med konkurrencen var først og fremmest, at vi skulle se, om nogle ville gøre bruge af vores åbne data. Lige på dette punkt var der altså ikke interesse for det,« siger Jesper Eltved.

Men den manglende succes med konkurrencen får ikke kommunen til at afskrive lignende tiltag i fremtiden.

»Vi vil gerne prøve det igen, for det er en spændende model at lægge en udfordring ud og så få ideer ind. Så bliver det andre og mere kreative løsninger, vi kan få ind, end hvis vi selv går ud og køber en løsning,« siger Jesper Eltved.

Konkurrencen om en valg-app til borgerne i Aarhus løb fra 4. september til 10. oktober. Førstepræmien var på 35.000 kroner, mens bedste løsning fra en privatperson ville blive belønnet med 10.000 kroner. Var den samlet set bedste løsning fra en privatperson, kunne denne deltager altså have vundet alle 45.000 kroner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Claus Jacobsen

arhhh der er jeg nu ikke helt enig. - der er nu ganske mange gode ting i århus - men det er typisk folk fra djævleøen der kommer med den slags kommenarer.

Noget andet er så at en gevinst på max 45000 måske er lige i underkanten. - uden lige at have set på deres minimumakrav, så kunne jeg måske godt forestille mig at hvis en virksomhed deltog, så kunne de 45000 måske godt være brugt ret hurtigt på udvikling alene. Så det kunne måske også være en af årsagerne. Det nytter jo ikke noget man deltager i en konkurrence om at vinde en præmie hvis præmien er lavere end omkostningerne ved at deltage. Der er desværre nok ikke meget businesscase i participation for the sake of participation når man også skal drive en forretning i en tid hvor vi ikke helt er ude af krisen endnu.

 • 7
 • 1
Anders Tolborg

Jeg er helt enig i, at det er meget uambitiøst. Det svarer lidt til at lave en konkurrence "Hvem kan bygge det flotteste hus!" med en præmie som ikke engang dækker udgifterne til byggematerialer.

 • 7
 • 0
Jørgen Elgaard Larsen

Det svarer lidt til at lave en konkurrence "Hvem kan bygge det flotteste hus!" med en præmie som ikke engang dækker udgifterne til byggematerialer.


I det tilfælde ender du i det mindste med et hus, som du forhåbentligt kan bruge til noget, selvom du ikke vinder.

Hvad kan du bruge en kommunevalg-app til, hvis du ikke vinder?

Eller hvis du vinder, for den sags sags skyld :-)

 • 8
 • 0
Claus Broch

Det er også fint at app'en skulle være tilgængelig for dommerpanelet allerede 10. oktober, mens visning af valglister der ligger til grundlag for bedømmelsen først bliver offentliggjort 30.oktober.
Dette kunne sikkert løses hvis man selv hostede data som udvikler, men så kom man sikkert i klammeri med ophavsret, m.v.

Incitamentet for at deltage i denne konkurrence har slet slet ikke stået mål med den mulige gevinst.

Dette viser igen bare hvor nemt det er for naive politikere og embedsmænd at udtale "det er jo bare..."

 • 4
 • 0
Søren Rønsberg

»Ideen med konkurrencen var først og fremmest, at vi skulle se, om nogle ville gøre bruge af vores åbne data. Lige på dette punkt var der altså ikke interesse for det,« siger Jesper Eltved.

Hvis det var ideen hvorfor så gøre det så svært ?

 • Det er krævet at løsningen kan bruges både til Android og iPhone.
  Med mindre man både har en PC og en MAC til at udvikle på så er HTML5 en af de få løsninger. Men så kommer næste krav:
 • Løsningen skal kunne hentes fra både AppStore og Google Play, det udelukker HTML5 og kræver native apps.
 • Der er kun 5 uger til at udvikle løsningen, heraf går de 2-3 med godkendelse i AppStore.
 • De data der skal vises er først tilgængelige efter afleveringsfristen.
 • Det er ikke tilladt at have features som links til kandidater, selv om det vil begrænse anvendeligheden af appen kraftigt. Til gengæld skal denne kunne vise vej, selv om den funktion er indbygget i de fleste smartphones i forvejen.
 • Det må ikke være muligt at tjene på den ud over evt. præmie.

Hvordan har de overhovedet forestillet sig at der ville komme bidrag ?

 • 5
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize