Kongresudvalg: Snowden er ikke en helt - han er en forræder

9 kommentarer.  Hop til debatten
Kongresudvalg: Snowden er ikke en helt - han er en forræder
Illustration: Laura Poitras.
Et udvalg nedsat af Repræsentanternes Hus har brugt to år på en rapport om Edward Snowden, som nu er offentliggjort. Her ligger de ikke fingre imellem - Snowden er en forræder, der ikke skal benådes.
16. september 2016 kl. 08:53
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da Edward Snowden i 2013 lækkede tusindvis af fortrolige dokumenter fra sin daværende arbejdsplads, den amerikanske efterretningstjeneste NSA, var han i mere en ‘misfornøjet medarbejder’ end en ‘samvittighedsfuld whistleblower’.

Sådan lyder nogle af de ord, som et efterretningsudvalg nedsat af Repræsentanternes Hus, har brugt om Edward Snowdens handlinger i en rapport, som har været to år undervejs, og nu delvist er blevet offentliggjort.

Det skriver Ritzau i et nyhedstelegram, som blandt andet Information bringer i dag.

»Snowden var en misfornøjet medarbejder, der ofte havde uoverensstemmelser med sine overordnede, og han fik en advarsel, blot to uger inden at han ulovligt begyndte at downloade fortroligt materiale,« lyder det blandt andet i rapporten, som mere end antyder, at man betragter Edward Snowden som en forræder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faktisk er det præcis det ord, formanden for udvalget, Devin Nunes, bruger.

»Edward Snowden er ikke nogen helt. Han er en forræder, der bevidst forrådte sine kolleger og sit land,« siger Devin Nunes.

Offentliggørelsen af rapporten sker i kølvandet på et øget pres på præsident Obama for at tage Edward Snowden til nåde - noget som kommitteen stærkt anbefaler Obama ikke at gøre.

Republikaneren Lynn Westmoreland, der er formand for et underudvalg for blandt andet cybersikkerhed, er heller ikke bange for at lægge fingre imellem.

»Han har gjort større skade for USA’s nationale sikkerhed end noget andet individ i vort lands historie,« lyder det fra politikeren ifølge Ritzau.

Snowden selv har også reageret fra sit eksil i Rusland, hvorfra han ofte tyer til Twitter for at deltage i debatten.

»Kongressen har brugt to år på at skrive en rapport, der skal afskrække folk fra at se denne her film,« skriver han i et tweet med henvisning til en ny film om ham, som får premiere i morgen.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
16. september 2016 kl. 17:43

... har jeg hørt en chef for en efterretningstjeneste argumentere sagligt eller nuanceret ifm. en stillingtagen til overvågning. Vi hører gang på gang "soldatersprog" med meget ukonkrete postulater om "forræderi" selv på de højeste niveauer. Det er ikke en argumentation, som hører hjemme i en moderne digital og juridisk kontekst.

Jeg kan derfor kun formode, at de fleste chefer er politisk udnævnte og (som sådan?) muligvis inkompetente til at overskue, hvad de reelt har gang i. Disse personer er om nogen farlige for samfundet.

7
16. september 2016 kl. 13:16

...den ene mands frihedskæmper er en anden mands terrorist. Det hele afhænger af synspunktet.... som Obi Wan Kenobi sagde til Luke.

6
16. september 2016 kl. 12:47

Edward Snowden er en forræder fordi han har forrådt forræderiet.

4
16. september 2016 kl. 12:08

Har stadig ikke forstået Hvordan spionage mod klimatopmødet COP15 og industrispionage kan være nødvendig for statens sikkerhed.

3
16. september 2016 kl. 11:03

»Han har gjort større skade for USA’s nationale sikkerhed end noget andet individ i vort lands historie,« Det klarede de ellers udemærket selv.

2
16. september 2016 kl. 10:51

Whistleblower: subst. En skændig kriminel, der afslører vores kriminelle aktiviteter:

1
16. september 2016 kl. 10:46

De vender konstant det blinde øje til den kontinuerlige, ulovlige masseovervågning af uskyldige borgere og de er ligeglad med statstjenesternes horrible brud på landets forfatning.