Konge-sproget Python kan få hurtigere tråde

21. oktober 2021 kl. 10:40
Konge-sproget Python kan få hurtigere tråde
Illustration: Bigstock/Photosvit.
Python indtager førstepladsen på kendt rangliste over programmeringssprog, mens endnu et initiativ til at forbedre ydelsen kommer på banen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Python er populært, og sproget har fortrængt rivalerne fra toppen af hitlisten Tiobe, der gennem tyve år har målt programmeringssprogs popularitet.

C og Java har taget et dyk, og det betyder, at Python nu er nummer ét på indekset.

Metodikker og præmisser for den slags kan altid diskuteres, men det står i hvert fald klart, at andre målinger kommer frem til samme konklusion.

Med populariteten kommer ønsket om at få øget ydelsen i sprogets afviklingsmiljø, der bygger på en kompleks blanding af fortolkning, bytecode og biblioteker skrevet i C.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange projekter kigger på mulighederne for at banke ydelsen i vejret, og det er seriøse spillere, der står bag forslagene.

Det seneste bud handler om at ændre et nøgleelement i Python. Det er den såkaldte Global Interpreter Lock (GIL), som holder styr på trådes adgang til objekter, skriver Infoworld.

Låsen har i lang tid været anset som en forhindring i at få bedre ydelse i programmer med flere tråde. Det sidste er svært at undgå, når computeres hastighed øges ved at anvende flere kerner i cpu'erne, som kræver, at kodens arbejdsbyrder fordeles mellem kernerne.

Det nye forslag vil gøre forskel på, hvordan den tråd, der ejer et objekt, håndteres i forhold til andre tråde. Forslaget skulle øge både ydelsen i enkelttrådede og flertrådede programmer med 10 procent i det første tilfælde og omkring 18 til 19 gange ved anvendelse af 20 tråde.

Forslaget kræver dog ændringer i biblioteker, der arbejder direkte med afviklingsmiljøets indmad.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger