Konflikten optrappes: USA anklager Huawei for svindel og industrispionage

Illustration: Veja/Bigstock
Amerikanske T-Mobile lod Huawei-ingeniører teste mobiltelefoner med en testrobot - og det har den kinesiske gigant udnyttet til tyveri af industrihemmeligheder, anklager FBI nu.

Der har været stærke spændinger mellem USA og Huawei i længere tid, men nu ser det ud til, at konflikten har nået et nyt niveau.

Hjemmesiden Bloomberg oplyser, at amerikanske myndigheder er kommet med formelle retslige anklager mod Huawei for svindel og for at have stjålet forretningshemmeligheder.

Huawei skal ifølge anklagerne have stjålet hemmeligheder fra det amerikanske telekomselskab T-Mobile. Det er angiveligt sket i forbindelse med, at T-Mobile lod Huawei-ingeniører teste mobiltelefoner med en testrobot udviklet af det amerikanske teleselskab.

Stjal angiveligt dele

Ingeniørerne har angiveligt stjålet dele fra robotten for at bruge dem i deres egen testrobot, og derudover lyder anklagen, at ingeniørerne har taget ulovlige billeder og foretaget målinger af robotten.
Som avisen Seattle Times kunne fortælle sidste år, er T-Mobile tidligere blevet tilkendt en erstatning fra Huawei på 4,8 millioner dollars i en lignende sag, som omhandlede påstået tyveri af forretningshemmeligheder.

Ifølge de nye anklager har Huawei derudover tilbudt bonusser til ansatte, som kunne skaffe sig teknologi fra rivaliserende selskaber.

Den kinesiske gigant anklages også for svindel, i form af at selskabet har løjet over for amerikanske myndigheder om, hvorvidt selskabets forretningsaktiviteter i Iran var i strid med amerikanske love. USA har som bekendt igangværende økonomiske sanktioner mod Iran.

Arresterede finanschefen

Centralt i disse anklager står finanschefen i Huawei, som blev pågrebet den 1. december i Canada på baggrund af en arrestordre fra USA. Kina har i forbindelse med sagen fremsat krav om, at USA dropper arrestordren mod Meng og ikke kommer med en formel begæring til Canada om udlevering.

Det amerikanske efterretningsbureau FBI, som fremlagde anklagerne mod Huawei, har i en Twitter-meddelelse fremført, at anklagerne er resultatet af flere år med efterforskningsarbejde. I et andet tweet skriver bureauet, at anklagerne eksponerer Huaweis vedvarende udnyttelse af amerikanske selskaber og trussel mod en fri og retfærdig global markedsplads.

Anklagerne, som består af en række punkter, kan du læse mere om på de hjemmesider, der tilhører det amerikanske justitsministerium.

Huawei afviser alle anklager.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Simon Mikkelsen

Vi véd at USA stjæler med arme og ben. Kineserene er kun anklaget, men gør det formegentlig også.

Handler det her ikke mere om at amerikanske firmaer er ved at være truet af Kina? Og at USA gerne vil have monopol på at kunne snage i andres privatliv?

Spørgsmålet er vel hvem kan helst vil have snager i éns privatliv?

  • 4
  • 0
#5 Simon Rigét

Tyv tror hver mand stjæler.

Tyv er bedre kvalificeret til at spotte tyv.

Men vi skal nok til at vende os til andre forretningsmetoder og kultur, efterhånden som Kina bliver den mest dominerende spiller. (Selvom EU er størst, bruger vi ikke magten)

Patentsystem og copyright er under pres, fordi de begrænser væksten, og ikke giver mening i de lande. Måske skulle vi begynde at udvikle mere rimelige systemer, inden det falder fra hinanden?

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere