Kommunerne har indberettet mere end 5000 databrud på to år

14. november 2022 kl. 09:302
Jobcenter
Borgeres oplysninger fra jobcentret er blandt det, der sendes til forkerte modtagere. Illustration: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.
Underretninger om børn i mistrivsel, psykolograpporter og oplysninger fra jobcentret er blandt de oplysninger på borgere, som kommunerne i massevis sender til de forkerte modtagere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Flere end 1.000 gange om året indberetter landets kommuner til Datatilsynet, at de har sendt »rigtige oplysninger til forkert modtager«.

Det skriver Jyllands-Posten.

Læs også: EU-Kommissionen går i kødet på Microsofts gigant-opkøb af Activision

Det gælder eksempelvis underretninger om børn i mistrivsel, psykolograpporter og oplysninger fra jobcentret. Rigtige oplysninger sendt til en forkert modtager er ifølge it-sikkerhedsspecialist og jurist i Datatilsynet Allan Frank en af de hyppigste årsager til sikkerhedsbrud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Den her type sikkerhedsbrud kan være rigtig alvorlig for en borger, hvis oplysninger sendes forkert. Derfor er det vigtigt, at kommunerne gør alt, hvad de kan, for at sikre, at det ikke sker,« siger han til Jyllands-Posten.

Læs også: 16 dages ventetid: Forvirrede borgere invaderer borgerservice efter NemID-lukning

Kommunerne har siden foråret 2020 indberettet mere end 5.500 tilfælde af datasikkerhedsbrud, og godt 2.700 gange har de sendt rigtige oplysninger til forkert modtager. I 2021 var antallet af forkerte forsendelser 1.032, i løbet af de første ni måneder i år er antallet næsten 800.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
15. november 2022 kl. 09:40

Som Tobias siger - NOGEN burde tage et kig på MÆNGDEN af sager her, og prioritere deres digitale indsats :)

Måske Version2 kunne spørge "rette vedkommende" - om det også sker?

1
14. november 2022 kl. 10:29

Selvom øget digitalisering ikke altid er vejen frem, virker det som om dette netop er et tilfælde hvor en bedre digital understøttelse af arbejdsgange kunne afhjælpe en stor del af problemet.

Når man læser de nærmere beskrivelser af hvordan problemerne opstår, så virker det nemlig som om afsendelse af beskeder til borgeren via Digital Post foregår i et helt separat system, hvor modtager skal indtastes manuelt.

En bedre understøttelse ville sikre at dokumenter relateret til en given sag kun kan sendes til parter som faktisk bør kunne modtage disse. For eksempel kunne afsendelse ske direkte fra sagen, og modtager(e) skal kun kunne vælges fra en afkrydsningsliste som systemet præsenterer baseret på den information som skal sendes om de regler der er for hvem som må modtage disse.

Ud over at sikre mod brud på borgernes privatliv kan dette også gøre hele flowet lettere for sagsbehandleren, som ikke længere skal skifte over i et andet system og indtaste modtager manuelt.