Kommuner frygter underskriftkrav: Digital post besvares med brevpost

Kommunerne frygter, at et gammelt krav om underskrifter på breve tvinger den digitale kommunikation over i den analoge postkasse.

Kommunerne frygter, at krav til underskrifter tvinger kommunerne til at svare på digitale henvendelser med normal brevpost. Det skriver Kommunernes Landsforening på sin hjemmeside.

»Det er vigtigt at forstå, at vi taler om et paradigmeskift for borgerbetjeningen i Danmark, hvor den digitale kanal bliver det naturlige førstevalg ved enhver henvendelse til det offentlige. Når vi ændrer borgerbetjeningen radikalt, kræver det, at vi er helt præcise i den lovgivning, der ligger bag,« udtaler Erik Nielsen, formand for KL’s arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg, og fortsætter:

»Derfor skal der være klarhed over, hvordan kommunerne administrativt skal håndtere den digitale kommunikation fremadrettet. Det er vigtigt for kommunerne, fordi det er vores opgave at sikre, at borgerne er trygge ved den nye borgerbetjening.«

Frygten kommer i kølvandet på et lovforslag om obligatorisk selvbetjening og digital post, som netop er under behandling. For hvis lovforslaget efter forventningen går igennem og træder i kraft, vil borgerne primært skulle henvende sig digitalt til kommunerne med selvbetjening og digital post.

Læs også: SAP flytter i RAM'en: 500 milliarder datapunkter analyseret på 1 minut

Men som det ser ud nu, skal kommunerne underskrive sine svar til borgerne med fysiske underskrifter.

Læs også: Kommuner vil fjerne kragetæer fra digital post til borgerne

»Det er frustrerende, at staten nemt og hurtigt fjerner gamle regler og praksisser for deres egen butik. Men når det gælder kommunerne, er staten mere tøvende. For borgerne er det da underligt, at der er en krusedulle nederst på brevet fra kommunen, men ikke fra Udbetaling Danmark, Skat eller SU,« udtaler Erik Nielsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
Jesper Lund

Erik Nielsen fra KL udtaler

»Det er vigtigt at forstå, at vi taler om et paradigmeskift for borgerbetjeningen i Danmark, hvor den digitale kanal bliver det naturlige førstevalg ved enhver henvendelse til det offentlige.

Det lyder jo smukt, men det giver altså ingen mening at tale om det "naturlige første valg" når der ikke er andre valg. Folketinget behandler p.t. to lovforslag som vil gøre det obligatorisk for borgerne at bruge offentlig digital selvbetjening baseret på NemID og e-Boks. NemID og e-Boks bliver snart en helt fantastisk succes med næsten 100% udbredelse!!

Det er vigtigt at forstå at der bliver tale om TVANG mod borgerne. Det er ikke et tilbud til borgerne
http://www.itpol.dk/notater/henvendelse-om-L159-obligatorisk-digital-sel...
http://www.itpol.dk/notater/henvendelse-om-L160-Offentlig-Digital-Post

Daniel Udsen

Er vi her inde i det sedvanglige nemid problem, hvor de euretslige krav til samtykke ikke kan opfyldes af nemid fordi man ikke har fulgt EU definition af hvad en digital signatur er ved lovgivningen om nemid?

Regelgrundlaget er svjv at en kvalificeret signatur må ligestilles med en fysisk, problemet i DK er så at staten har vurderet at en løsning med kvalificerede signaturer var for dyr/besværlig og valgt nemid istedet.

Der er også nogle krav om at staten skal sikre modtagelsen af en besked(hvad de ikke kan i samme grad med eboks som med andbefalet post osv).

Jørgen Elgaard Larsen

Hey, hvad med om man i det offentlige lærte at bruge PKI?

Hvis nu man som borger kunne sende krypteret, digital post til det offentlige - og så fik et signeret, krypteret svar tilbage. I sin almindelige email-klient?

Det ville være smart. Hvorfor er der ikke nogen, der har tænkt på det før?

(IKF).

Anonym

Det skal først i et udvalg, som kan nedsætte en arbejdsgruppe, som skal blive enige om en kommision, som skal indkalde og nedsætte et ekspertudvalg....zzzzzz... Og 20 mio. kr. senere.. er vi stadig ikke komme videre.. :-(

Men eller pisse-fed idé! :-)

Anonym

Her er det vigtigt at noterer, at der ikke er tale om en egentlig identifikation.
I den metode NemID anvender, der er det 3'die person der udreder om en given identitet. Det er IKKE identiteten selv, der redegør for egen identitet.
Eller på en anden måde.
Med NemID, så er man tvunget til at stole på, at man ikke er udsat for et "man in the midle" angreb.
Man er også nød til at stole på, at udbyderen af NemID ( Danid ) ikke har tvivlsomme intentioner, og begynder at anvende deres mulighed for at identificerer, til at indhente oplysninger som ikke kommer dem ved.

Da der er tale om et lukket system, vil enhver som benytter NemID, til enhver tid, kunne henvise til, at deres NemID er blevet misbrugt i forbindelse med anvendelsen af Nem-systemet.
Dette alene fordi, at systemet er lukket, og ikke tillader at man kan tilspørges af alle.

For at overholde alle regler, ikke kun EU, men også de gældende regler i de enkelte lande, så skal man sikre, at man ikke udbreder information om 3'die person, uden dennes samtykke. Ud over det, skal man sikre, at den enkelte identitet, selvstændigt identificerer sig selv, i hver eneste identifikationssituation.
Det indgår IKKE i NemID, på hverken den ene eller den anden måde.
NemID overholder ikke engang Dansk lovgivning, hvilket Datatilsynet har gjort opmærksom på.

Leif Neland

[jeg vælger at overse evt ironi]
Det har været muligt at sende et krypteret brev, men da udviklingen ser ud til at gå bort fra at folk har et mailprogram installeret på en pc, og der i stedet bruges webmail eller simple apps på en telefon/tablet, er der ikke så mange, der kan benytte PKI.

Klavs Klavsen

Det absolut mest sørgelige, er jo at det HAVDE VI FØR DANID ! - den "gode gamle" digitale signatur, som rent faktisk var en sådan - kunne bruges til præcis det formål - både mellem "staten" og borgeren, men også fra borger til borger og borger til virksomhed (virksomhederne skulle vist så betale noget for at checke om signaturen var "revoked").

Seriøst - hvorfor fan... går man ikke tilbage til den - og tilføjer papkortet. Så kan man videreudvikle fra en ordentlig og velunderstøttet løsning (og IMHO droppe java klienten).

Jesper Lund

Det absolut mest sørgelige, er jo at det HAVDE VI FØR DANID ! - den "gode gamle" digitale signatur, som rent faktisk var en sådan - kunne bruges til præcis det formål - både mellem "staten" og borgeren, men også fra borger til borger og borger til virksomhed (virksomhederne skulle vist så betale noget for at checke om signaturen var "revoked").

Der er et problem med kopiering af din private nøgle, hvis det blot er en almindelig fil (den er password beskyttet, men passwords kan sniffes). Med NemID er der ikke noget at kopiere, men til gengæld er der MiTM angrebet, der nu viser sig at være et mindst lige så alvorligt problem.

Det vi har brug for er en smartcard (token) løsning, hvor den digitale signatur udføres på eksternt tamper-proof hardware (og hvor den private nøgle aldrig kan kopieres fra smartcard'et).

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017