Kommuner vil på TikTok, men Datatilsynet er bekymret

22. december 2022 kl. 10:0010
Kommuner vil på TikTok, men Datatilsynet er bekymret
Illustration: bigtunaonline / bigstock.
»Man skal være sikker på, at oplysningerne ikke bliver brugt i alle mulige sammenhænge, man ikke ønsker,« lyder det fra jurist i Datatilsynet Allan Frank.
Artiklen er ældre end 30 dage

Viborg Kommune har allerede lanceret sin TikTok-profil, mens Helsingør Kommune går live med sin profil i begyndelsen af det nye år. Det møder skepsis hos Allan Frank, der er it-sikkerhedsspecialist og jurist i Datatilsynet, der fortæller, at det er »oplagt«, at kommunernes brug af TikTok vil være i tilsynets søgelys.

Det skriver Kommunikationsforum.

Læs også: Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet får ny departementschef

Årsagen er, at man som kommune skal have gjort sig grundige overvejelser om sikkerheden for, at databehandlingen ikke bliver brugt til andre formål som eksempelvis profilering eller markedsføring – det gælder i særdeleshed for medier henvendt til børn og unge, lyder det fra Allan Frank.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I tilfældet med TikTok er der endnu en udfordring.

»Facebook er jo amerikansk ejet, og det har sine udfordringer, men TikTok har en kinesisk ejerkreds. Så man skal være sikker på, at oplysningerne ikke bliver brugt i alle mulige sammenhænge, man ikke ønsker,« siger Allan Frank til Kommunikationsforum.

Læs også: Meta risikerer 82 mia. kroner i bøde for konkurrenceforvridende adfærd

For nylig kom det frem, at danske børn og unges brugerdata tilknyttet TikTok – som følge af opdaterede privatpolitikker i Europa – kan havne i hænderne på virksomhedens ansatte i Kina.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
30. december 2022 kl. 09:13

Jeg kom til at tænke på Second Life, da der var hype om det. Der blev vist hældt masser af offentlige kroner i at etablere lokationer, som aldrig blev besøgt af dem de var møntet på.

Mon ikke de vil være bedre tjent med at lave en avanceret eventkalender for kommunen, hvor alle former for events kan komme på og der er gode sorteringsmuligheder for lokation, type, målgruppe, mm. Mig bekendt er der ingen kommuner som har sådanne tilbud, i stedet skal folk selv gøre et stort arbejde for at holde sig opdaterede med hvad der sker.

9
29. december 2022 kl. 22:26

Møde deres borgere hvor de er. Hm hvad vil de møde dem med ?

Er der ikke også andre dubiøse sider hvor deres borgere er. Feks hvor der er mange hudfarvede bits, slesk dogmatisk tale i anden sammenhæng osv.

Man kan blive helt træt. Lidt i samme stil som DR der nedlægger mange stillinger for at få råd til IT folk

ha en god aften

6
22. december 2022 kl. 18:28

Kommunikationstrategien er ganske klar i Helsingør kommune. Signalet møder enestående tavshed i befolkningen, men tag ikke fejl.

2022 vil blive husket som året hvor min kommune, sidenhen i fællesskab med halvdelen af landets kommuner, ikke håndterede børns persondata korrekt i den danske folkeskole og afsluttede året med at annoncere sin entré på Tik Tok .

Med argumentet om, at møde borgeren der hvor borgeren er. Naturligvis ud fra de forsigtighedsprincipper, som kommunen har udvist.

7
22. december 2022 kl. 22:27

Med argumentet om, at møde borgeren der hvor borgeren er.

De kommunale kommunikationschefer i artiklen på kommunikationsforum er godt nok bagud, når de bedømmer (og nedvurderer ungdommen) - det er mere end 30 år siden, at bl.a Neil Postman gjorde opmærksom på det uheldige i mantraet om at nyheder og undervisning skal være underholdende for at glide ned

8
25. december 2022 kl. 23:24

De kommunale kommunikationschefer i artiklen på kommunikationsforum er godt nok bagud, når de bedømmer ...

Offentlige kommunikationschefer[1] (og nogle private) sender signaler til segmenter efter et meget simpelt system..

  1. dummest
  2. dummere
  3. dum
  4. resten

Se det helt samme problem med it-faget - politikernes strategi er at øser enorme mængder af Itsovs(TM) ud over folket, uden at de selv aner noget om værdien.

Og nej det er ikke den kendte "dum, dummere og dummest" ;)

[1] De ved at 1-4 rækkefølgen giver den hurtigste og største mængde kvantitet fremfor kvalitet.

5
22. december 2022 kl. 16:43

Jeg forstår godt, at de gerne vil være der hvor deres borger er. Men deres forhippelse på det, ser ud til at overdøve de alarmklokker der burde gå helt amok ved dette tiltage.

4
22. december 2022 kl. 13:43

Jeg bliver så træt af myndigheder (in casu diverse kommuner), der ikke er i stand til hverken at tænke eller at lære.

2
22. december 2022 kl. 13:22

Nu håber jeg da ikke at der er kommuner der efter lader private informationer på deres sociale medie profil(er). Men der skal jo heller ikke så meget for at overaske mig - længere.

Om så Facebook/Google er Amerikansk eller om TikTok er Kinisisk betyder vel ikke så meget, så langtid man ikke efter lader private informationer ... hvilket jeg da håber ikke sker.

1
22. december 2022 kl. 10:48

Jeg håber da, at Datatilsynet ikke sidder på hænderne og lader det blive ved sin "bekymring", for den slags ved vi jo af årtier lang erfaring, at BigTech og deres lakajer på tinge og i kommuner og regioner er ret fløjtende ligeglade med.

Jeg ser det for mit indre blik - morgenmødet med croissanterne i Helsingør IT-afdeling: "Allan Frank er bekymret? Fnis. Tøhø. Fnis. Hihi...Lad ham bare komme an...Couldn't care less! Vi har jo venner in high places!"

3
22. december 2022 kl. 13:26

Jeg tror det magiske ord er "BigTech", de vil alle misbruge de informationer man efterlader, om så informationerene bliver delt med reklameburoer og NSA eller "kun" den kinisiske efterretningstjenese har vel ikke de store at sige.

Der var jo også noget med Google Analytics og jeg mindes en privatlivets fred erklæring fra en eller anden offentlig institution for nogle år tilbage: Vi bruger Google Analytics så vi kan følge med i hvem der besøger os. Tjoe .... og vi lærte så senere at det måske ikke var så simpelt.