Kommuner: Vi har ikke brug for mere digital overvågning af borgerne

21. februar 2019 kl. 10:206
kameraovervågning
Illustration: Pexels.com.
Ønsket fra kommunernes socialchefer om flere overvågningsmuligheder til bekæmpelse af socialt bedrageri støttes ikke af Kommunernes Landsforening.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Kommunernes Landsforening (KL) er ikke enig med formanden for kommunernes socialchefer, Helle Linnet, om, at der er behov for flere muligheder for, at kommunerne kan kontrollere borgerne i forhold til socialt bedrageri.

Ifølge DR ønsker de kommunale medarbejdere adgang til borgernes adresse, adgang til kontooplysninger, adgang til data fra mobilmaster, adgang til data fra Rejsekortet, oplysninger fra forsikringsselskaber og informationer fra lufthavne.

»Vi ville stå stærkere, hvis vi kunne bruge nogle af de oplysninger både i forhold til at afsløre socialt bedrageri og til at frikende borgere, som er under mistanke,« udtalte Helle Linnet tidligere på ugen til Avisen.dk.

Men den holdning deles altså ikke af KL. Til DR P1 Debat udtaler kontorchef for digitalisering og borgerbetjening i KL Pia Færch:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Kommunerne har i store træk adgang til de informationer, der er brug for, for at man kan følge op på, om borgerne får de ydelser, som de er berettiget til. Jeg kan godt høre, at der er en række, der er ude og sige, at det kunne være rart med flere informationer, og det kan godt være, at det er noget, vi skal kigge på. Men som udgangspunkt synes vi egentlig, at man har adgang til det, som man har brug for.«

KL har ikke sat arbejde i gang for at sikre flere informationer til kommunerne, udtaler Pia Færch.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
22. februar 2019 kl. 11:44

Det kunne være gavnligt med en forenkling af lovgivningen, som flere har været inde på, og som også anbefales i anden artikel i dag. Således hverken medarbejdere eller borgere farer vild i junglen. Og også, så det bliver sværere at snyde, samt måske kunne spare nogle ressourcer.

Men det er nok et meget langt, sejt træk:

Forenklingerne har blandt andet medført, at antallet af forskellige forældelsesfrister er blevet reduceret fra 365 til 12.

https://www.version2.dk/artikel/forenklet-lovgivning-skal-forhindre-flere-it-skandaler-staten-1087548

Jeg mener bare grundlæggende, at man må tilbage på sporet, hvor forvaltningen foregår ordentligt og anstændigt.Det ser ikke sådan ud i dag, synes jeg. Dvs. uden overvågning af borgerne. Uden mistænkeliggørelse af store befolkningsgrupper.

5
22. februar 2019 kl. 09:27

For det første tilkommer det ikke socialcheferne at stille kontroversielle politiske forslag på kommunernes vegne.

For det andet er flere af hendes forslag allerede klart ulovlige. Det er f.eks. ikke lovligt at udlevere teleoplysninger - herunder masteoplysninger - til kommunerne. Det er slået endelig fast efter landsrettens dom om udlevering til advokater for rettighedshavere.

Så nu er socialchefen skyld i en verserende misforståelse.

Tommy Ahlers bør rette sit slogan til: Det er i orden at lave fejl, der går ud over andre.

For det er jo konsekvensen af hans kampagne

4
21. februar 2019 kl. 16:02

Kontooplysninger kan de allerede få, for hvis man siger nej til at udlevere kontooplysninger kan de tvinge mistænkte, og i øvrigt er man allerede under kraftig mistanke for snyd.

Myndigheder skal tvinges til at meddele de mistænkte, hver gang de indhenter oplysninger fra alle andre myndigheder/virksomheder, og hvilke oplysninger de indhenter og hvorfor.

Anonyme anmeldere af andre borgere skal betale et strafgebyr, hvis anmeldelsen er åbenlyst ubegrundet.

3
21. februar 2019 kl. 13:11

Selv om jeg tvivler, ser det ud til, at jeg læste rigtigt:

"Ifølge DR ønsker de kommunale medarbejdere adgang til borgernes adresse, adgang til kontooplysninger, adgang til data fra mobilmaster, adgang til data fra Rejsekortet, oplysninger fra forsikringsselskaber og informationer fra lufthavne."

Er det virkelig det samfund de ønsker at skabe for deres medborgere ?

Og hvor stopper ønskesedlen ?

En chip i r.... ups i nakken ? Pligt til altid at bære en tændt smartphone ? Direkte adgang til PC og alt andet kommunikationsudstyr ? Adgang til hjemmet via en særegen undtagelse i Grundlovens paragraf 72 ? (De to sidste er vist allerede realiteter - eller tæt på)

Jeg håber, man fra højere sted vil anmode kommunernes socialchefer om lige endnu en gang at gennemtænke, hvilket magtfuldkomment uhyre af en ånd, de er ved at slippe ud af flasken, inden deres pragmatisk afledte menneskeforagt får uoverskuelige konsekvenser for det, vi i dag opfatter som Danmark - i forhold til en beklagelig række diktaturstater.

2
21. februar 2019 kl. 12:57

Der er et stort flertal af fornuftige folk i "systemet".

1
21. februar 2019 kl. 11:25

.... og uventede nyhed. Forhåbentligt udtryk for, at der faktisk er fornuftige folk nogen steder i systemet, og ikke bare for, at man lige nu ikke ønsker mediefokus på den slags planer.