Kommuner tvangsfodrer ansatte med E-boks

Stadig flere kommuner tvinger deres ansatte til at få lønsedlen i E-boks for at gøde jorden for den digitale dokumentboks. E-boks sidder nu tungt på markedet for digitale lønsedler.

Postbuddet deler i disse dage decemberlønnen ud til medarbejderne i Ringkøbing-Skjern Kommune. Men fra januar bliver taskerne lidt lettere, for med årsskiftet går kommunen over til at sende alle lønsedler digitalt til medarbejdernes e-bokse.

»Vi har valgt den løsning, der hedder en totaltilmelding, hvor alle uden undtagelser får lønnen i E-boks. Dem, der ikke har en E-boks i forvejen, bliver automatisk oprettet,« forklarer Johanne Holdgaard, der er afdelingsleder i Intern udvikling og Personale i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Kommunen har udregnet nettobesparelsen med E-boks i forhold til postomdelte lønsedler til 200.000 kroner. I det beløb er fratrukket de 121.000 kroner, E-boks tager sig betalt for at overføre løndata fra KMD.

Alle kommuner tilbyder i dag deres medarbejdere, at de kan få lønsedlen digitalt. Men den vestjyske kommune bliver nu nummer 31 i rækken af kommuner, der ikke længere giver medarbejderne valget mellem digitale og papir-lønsedler. Og flere kommuner vil inden længe følge trop, vurderer KL's konsulent i Center for Borgerbetjening og it-politik, Mathilde Aastrøm.

»Det er helt sikkert en tendens, at flere og flere kommuner vil gøre lønsedlerne digitale. Det er jo måde at 'tage egen medicin' på, for når Dokumentboksen kommer ? og eDag3 til næste vinter ? så skal alle masseforsendelser ske elektronisk. Det har sat en masse ting som det her i gang i kommunerne,« siger Mathilde Aastrøm.

E-boks har dermed allerede i dag monopollignende status på digitale lønsedler i det offentlige. De eneste undtagelser er Syddjurs og Rudersdal kommuner, der anvender den konkurrerende løsning Nempost fra firmaet Assemble.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jesper Lund

Dette er desværre bare starten på det offentliges digitale tvang. Statsansatte har været udsat for den samme tvang i flere år. Jeg kan kun opfordre alle offentligt ansatte til at printe lønsedlerne ud på arbejdsgiverens printer (helst en farveprinter), så besparelsen forsvinder.

Man kan stadig få sin årsopgørelse fra SKAT på papir, men med det nye dummebøde system for restskatten, er man nødt til selv at beregne sin skat ultimo december for at undgå SKATs ågerrenter. Det vil i mange tilfælde kræve oplysninger som kun er tilgængelige i digital form, hvis man overhovedet kan få adgang til de relevante oplysninger ultimo december. Inden længe skal vi sikkert også tvinges til at bruge den ulovlige digitale signatur for at få adgang til grundlaget for vores egen skatteberegning.

 • 0
 • 0
#2 Peter Mogensen

Tjae... Hvis det så bare var papir-besparelsen.

Jeg - som ellers burde være for enhver form for edb - er kommet til at kende e-Boks som et onde.

Konen er kommunalt ansat og har fået påtvunget e-Boks, men det er mig, som holder øje med regninger. Nu var vi sgu lige ved for leden at misse en betaling fordi vandværket havde opdaget at konen stod øverst på vores adresse og så kunne de jo dumpe regningen i hendes e-Boks - som hun aldrig læser.

Helt ærlig... jeg har en email. Send det der, hvis I vil mig noget elektronisk. Ja ja... jeg ved godt at mange andre danskere har et meget løst forhold til deres email-konto, men det rager ligesom ikke mig.

 • 0
 • 0
#3 Frank Dall Kristensen

Du kan blive oprettet som ægtefælle-administrator, og dermed få adgang til konens e-boks. Og du kan angive din egen emailadresse som emailadresse-2 på konens e-boks, og dermed også få email om nye regninger på konens e-boks. Jeg synes faktisk e-boks er smart tjeneste, der friholder dig fra at skulle tænke på teknik, backup og hvor du skal modtage vigtige papirer.

 • 0
 • 0
#5 Frank Dall Kristensen

Det med prisen er muligvis rigtigt.

Men at alle arbejdsgivere skal have sikre servere, og viden om at bygge sådanne servere, er også dyrt. At brugerne skal have forskellige kodeord til deres forskellige tidligere arbejdspladser, hvis brugerne har glemt at gemme lønsedler mv. selv, er da ret besværligt. Selvfølgelig ikke, hvis man har en livstidsstilling i samme kommune.

Dertil kommer at e-boks har let mulighed for at opsamle dokumenter fra alle andre firmaer, banker, forsikringsselskaber osv.

 • 0
 • 0
#7 Nikolaj Brinch Jørgensen

E-boks er dyr og primitiv! Det er et visionsløst system. Tænk at man kan komme og sælge et system, som siden fødslen har kunnet mindre end det mest simple email system. Det er utroligt. Og så samtidigt sætte et prisskilt på omkring 0,5-1 kr. pr. brev på det. Man kan sige at det er fantastisk gjort, altså det med at sælge det.

Systemet er oldnordisk, dyrt og primitivt og burde afskaffes til fordel for noget andet. Det eneste man nu kan begræde er, at det er samme leverandør der har vundet DokumentBoks, så vi skal nok ikke forvente os det helt store visionære system komme derfra. Måske man denne gang faktisk kan svare på et brev i systemet, ligesom man kan på en mail?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere