Kommuner trætte af Microsofts licens-politi: Koster skatteborgerne millioner til advokater

12. oktober 2012 kl. 10:265
Det kan være en hård kamp, hvis man får besøg af Microsofts licens-politi fra KPMG. Flere kommuner har brugt halve og hele år og mange skattepenge på de juridiske slagsmål.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Kommer revisionsselskabet KPMG forbi for at tjekke antallet af Microsoft-licenser, kan besøget ende med en langstrakt kamp for at forklare sin uskyld. En kamp, der koster mange resurser.

Det fortæller tre kommuner i KIT-magasinet, som udgives af foreningen af it-ansvarlige i kommunerne, KITA.

Hos Aabenraa Kommune tog det et år, før KPMG og Microsoft ville frafalde et krav om ekstra SQL-licenser til failover i det virtuelle servermiljø. Aabenraa kunne dokumentere, at alle instanser flyttes over til en ny server ved failover, hvilket ifølge kommunen lever op til Microsofts regler, men først efter at have truet med at eskalere sagen juridisk, fik Aabenraa Microsoft til at droppe kravet.

Office-programmer installeret fra en forkert cd gav problemer i Frederikssund Kommune. Her havde en leverandør brugt en Professional-udgave af Microsoft Office til at installere de dele af Office, som kommer med Standard-udgaven. Det udløste et krav fra Microsoft på et to-cifret millionbeløb, selvom brugerne altså kun havde den software, som fulgte med en Standard-licens. Først efter at have brugt omkring en halv million kroner på advokater og intern tid, fik kommunen annulleret kravet fra Microsoft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Viborg tog en sag, der også handlede om Office-licenser, trekvart år at komme igennem og kostede kommunen en kvart million kroner. Her var spørgsmålet, hvor præcist man kan skønne antallet af brugere af Office gennem Citrix, i forhold til hvor mange, der bruger det lokalt.

Skudsmålene fra de tre kommuner, der har været igennem licenskontrollen, er ikke positive. ’Groteskt’ at skulle bruge skattekroner på den måde, og ’helt urimeligt’ lyder vurderingen.

»Vi følte, at vi var blevet gidsler i et spil, hvor Microsoft havde endog meget svært ved at tolke egne, meget komplicerede licensregler,« siger Eva Minke Andersen, it-chef i Aabenraa Kommune, til KIT-magasinet.

Og i Frederikssund forstår kommunaldirektør Ole Jacobsen ikke, hvordan man kan have så komplicerede regler, at hverken kunden, kontrollanterne eller Microsoft selv kan gennemskue dem.

»Man kan ikke undgå at få den tanke, at reglerne er lavet så komplekse for at give softwarehusene en mulighed for en merfortjeneste, som ikke ville være til stede ved en mere forenklet model,« lyder vurderingen fra Ole Jacobsen i KIT-magasinet.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
18. oktober 2012 kl. 16:49

Jeg bruger http://open-audit.org/ i v1 udgaven til at holde styr på hvilken software og hvilke nøgler der er brugt på en maskine. Desuden så indsamler open-audit oplysninger om hardwaren, bla. forbrugt diskplads som man kan se i en graf så man kan forudse hvornår den er fyldt. Desuden så kan man se hvilke porte der er åbne/lukkede i firewallen, og hvilke sikkerhedsupdates der er installeret. Men hvad gør i?

3
12. oktober 2012 kl. 11:02

Hvis Microsofts licenser ikke er bøvlede nok, så er Oracles det heller ikke. Tænk på historien om brugen af Oracle i intelligente vejskilte, hvor de i første omgang krævede en licens af alle brugerne, altså bilisterne der kørte forbi. VMware har også meget komplicerede licensformer. Selv RedHat's RHEL licenser han være svære at styre. Hvis jeg kunne vælge frit ville jeg vok vælge Debian og så bruge pengene på en ekstra lokal systemmand.

5
12. oktober 2012 kl. 21:22

Det er sikkert rigtigt at det er hele branchen den er gal med, men det er altså en and at Oracle ville have licens for hver billist der kørte forbi et vejskilt. Det drejede sig om meget mere basale fortolkninger af licensreglerne og ikke de mere eventyragtige som dem der fremstilles her i indlægget.

http://www.computerworld.dk/art/54479/vejdirektoratet-fik-skaaret-90-procent-af-licenskrav?page=2

http://www.version2.dk/artikel/oracle-ville-malke-vejdirektoratet-millionbeloeb-13181

2
12. oktober 2012 kl. 10:57

Betal eller flyt...

Vores firma flyttede en masse over på linux servere fordi licenserne simpelthen blev for dyre. Det gav en masse udfordringer i starten men der er ved at være fortid nu.