Beskyttelse af elevernes oplysninger skal fremover veje tungere i de nationale trivselsmålinger. Det er der enighed om i forligskredsen på området, skriver Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.
Ønsket om at sikre elevernes oplysninger bedre kommer efter det seneste års debat, hvor flere forældre og faglige organisationer har givet udtryk for utryghed ved trivselsmålingerne.
Bl.a. i forhold til, at der indsamles private informationer om eleverne, og som følge af, at det i mediedebatten er blevet anført, at nogle kommuner kan have anvendt trivselsdata imod intentionen.
Forligskredsen er enige om at gøre det obligatorisk for folkeskoler, gymnasier, erhvervsskoler og FGU-institutioner at anvende et it-system, som Undervisningsministeriet stiller til rådighed uden beregning i forbindelse med indsamlingen af elevernes besvarelser af trivselsmålingerne.
På den måde får hverken kommuner, skoler eller institutioner adgang til de enkelte elevers besvarelser, men vil fortsat kunne se resultaterne af trivselsmålingerne på klasse- og skoleniveau med henblik på opfølgning på trivslen.
Sikkerheden omkring tredjeparters adgang til trivselsmålingerne, som eksempelvis forskere, skærpes også.
»Det er vigtigt, at vi tager forældre og elevers bekymringer omkring trivselsdata alvorligt og værner om elevernes ret til privatliv. Derfor har vi set trivselsmålingerne efter og er kommet frem til en model, hvor vi bl.a. øger sikkerheden omkring trivselsdata og styrker kommunikationen hele vejen rundt. Det er god dataetik,« udtaler undervisningsminister Merete Riisager (LA) ifølge pressemeddelelsen.