Kommuner kan ikke vente på ny digital signatur

Flere danske kommuner er allerede i gang med udrulning af digital signatur på trods af, at ny samlet løsning er på vej. De kan ikke vente på ny signatur fra TDC og PBS.

København har gjort det. Århus har gjort det, og snart vil også Silkeborg, Sorø, Holbæk og Sønderborg gøre. De udruller USB-baseret digital signatur på trods af, at der snart kommer en ny fælles standard for digitale signaturer fra TDC/PBS-konsortiet DanID.

»Vi skal i gang her og nu. At der så kommer et nyt udbud på et senere tidspunkt, det må vi forholde os til på det tidspunkt. Vi gør det, fordi vi i første omgang vil give medarbejderne adgang til deres elektroniske lønsedler i e-Boks, og fordi vi gerne vil have vores 7500 medarbejdere bliver digitale ambassadører over for borgerne, når der kommer flere løsninger, som borgerne kan betjene sig af,« siger borgerservicechef i Silkeborg Kommune Carsten Jensen til Version2.dk.

Han har ingen problemer med, at kommunen måske senere skal i gang med en ny type digital signatur, og kommunen er heller ikke blevet lovet, at den USB-baserede signatur kan køre videre i DanID-regi.

»Vi er ikke blevet lovet noget, men det er jo også TDC, der er udbyder af det eksisterende system, så mon ikke der kommer en naturlig sammenhæng mellem det, der er i dag, og det der kommer i fremtiden,« siger Carsten Jensen.

Han oplyser endvidere, at kommunen har ønske om, at komme i gang med digital selvbetjening, og det kan ikke vente på en ny digital signatur, der måske ligger flere år ude i fremtiden.

»Jeg har forholdt mig til, hvad KL fortæller, når jeg spørger, og de siger 2010 eller 2011, før det kommer i gang,« siger Carsten Jensen til Version2.dk.

Samme melding kommer fra Holbæk Kommune, hvor kommunen dog yderligere slås med en sag om udrulning af digital signatur, hvor Datatilsynet har bedt kommunen om at ændre den hidtidige praksis med udsendelse af digital signatur på cd-kort til alle borgere.

»Som vi ser det, er denne løsning bare et skridt på vejen, og vi har da en formodning om, at de kommer til at understøtte hinanden, hen ad vejen, så man bare kan bruge en single sign-on-løsning,« siger kommunikationsansvarlig Claus Westergaard.

»Vi føler ikke, vi kan vente på, at det andet kommer på gaden. Det kan vi ikke af hensyn til Datatilsynet, og det kan vi ikke i forhold til de visioner vi har omkring digitalisering, og som jeg har forstået det, så er det meldt ud, at det først er klar til implementering i 2009,« siger han.

Derudover viser det sig erfaringsmæssigt, at det er tvivlsomt, om signaturen bliver klar til det tidspunkt, og så kan der gå et år til halvandet oven i, frygter Claus Westergaard.

»Det kan vi ikke vente på i forhold til offentlig selvbetjening,« siger han.

IT- og Telestyrelsen vil om et par uger indgå en leveringsaftale med TDC og PBS' fælles konsortium DanID om ny fælles digital signatur.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere