Kommuner har sikret udvidet brugsret over kildekode
Det har fundamentalt ændret markedet for kommunal it, at kommunerne gennem Kombit har sikret brugsret til kildekoden for systemer, udviklet til kommunerne.
Det siger Ursula Krogsbøll, direktør for digital strategi og innovation hos softwarehuset Miracle, til KIT-magasinet.
»Der er tale om virkelig store forandringer,« siger hun.
Miracle leverer blandt andet it til det kommunale it-fællesskab OS2.
Projekterne i monopolbruddet skal frigøre kommunerne fra KMD’s monopol på it-løsningerne på kontanthjælp, sygedagpenge og sagsoverblik. Monopolbruddet dækker over projekterne Kommunernes Sygedagpengesystem (KSD), Kommunernes Ydelsessystem (KY), Sagsoverblik/Partskontakt (SAPA) og Støttesystemerne (STS). Hertil kommer etableringen af Serviceplatformen. Projekterne indgår i en større sammenhæng, hvor i alt 17 KMD-monopolsystemer skal udfases og erstattes med nye løsninger. Opgaven med at bryde monopolet ligger blandt andet hos Kombit, som er 100 pct. ejet af KL og har til formål at samle kommunernes it-kompetencer, at skabe større indkøbskraft blandt kommunerne for at hindre monopoler og overpriser samt at styrke konkurrencen på det kommunale it-marked.Kombit og monopolbruddet
Ursula Krogsbøll omtaler i KIT-magasinet skiftet som om, at kommunerne nu ejer kildekoden. Det er dog ikke tilfældet.
Kombit har over for IT Watch understreget, at det kommunale it-fællesskab ikke vil fratage leverandører deres ophavsret til koden, men rettere at man kræver udvidet brugsret til kildekode, der udvikles til kommunerne.
»Det betyder, at leverandørerne forsat har ophavsretten til den kundespecifikke software, men at Kombit har ret til at få udleveret kildekoden – som leverandørerne dog stadig har fuldt ejerskab over, og frit kan benytte på andre markeder,« siger kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard.
I et interview med Berlingske i januar fastslog Kombit-direktør Thomas Rysgaard Christiansen, at kravene til leverandører også omfatter adgang til data.
»Vi kræver også, at alle data, som skabes gennem vores kontrakter, skal vi til enhver tid kunne få tilbage, og leverandøren forpligter sig til at hjælpe med at aflevere data, hvis vi vælger at flytte drift eller udvikling til en anden leverandør. Dermed kan vi hele tiden finde de bedste leverandører på markedet og hele tiden udfordre dem med, om de fortsætter med at være de bedste,« sagde han.
Denne artikel er opdateret klokken 16:45 med rettelse, så det fremgår tydeligt, at Kombit ikke tager ejerskab over kildekoden.
