Kommuner giver KMD kniven på struben: Forlig eller vi skrotter jer helt
Når denne måned er omme, kan KMD og kommunernes samarbejde om IT-støttesystemer også være det. Endegyldigt.
Kommunernes IT-fællesskab Kombit oplyser ifølge TV2 at KMD har måneden ud til at indgå et forlig om leveringen af de over et års forsinkede støttesystemer. Støttesystemerne er en afgørende brik, for at kommunerne kan gå i gang med at implementere nye systemer, der er billigere end deres nuværende, som bliver leveret af KMD.
Ligger der ikke et forlig, skal KMD forvente, at deres kontrakt på støttesystemerne er ophævet, skriver TV2.
»Vi er klar til at gå hele vejen, og jeg tror også, at kunne vi kigge i bagklogskabens klare lys, så skulle KMD aldrig have haft den her opgave«, siger formand for Kommunernes Landsforening (KL) Martin Damm til TV2 og forklarer, at kommunerne ’ikke længere har tillid’ til KMD.
KMD har ifølge kommunerne tjent godt på de i alt 15 måneder, som de er gået over leveringstiden, fordi Kombit i ventetiden har betalt for de gamle KMD-systemer. KMD har fået en ekstraomsætning på mindst 1,2 milliarder på grund af forsinkelserne ifølge TV2.
Jysk konkurrent overtager nu leverance af et støttesystem
Kombit viser allerede nu, at det er alvor ved at opsige KMD's kontrakt på levering af et administrationsmodul, der er et af de i alt otte delmoduler til støttesystemerne. Denne udmelding kom i dag i en pressemeddelelse på KL's hjemmeside.
»Vi er nødt til at finde nye leverandører, der kan gå ind og tage over,« siger Martin Damm til TV2
Den jyske konkurrent til KMD, der nu skal levere administrationsmodulet, er godt i gang med leverancen ifølge TV2, og Martin Damm tilføjer derfor:
»At man kan finde andre virksomheder, der umiddelbart kan gå ind og konstruere det her system på relativt kort tid, det viser, at det ikke er kompleksiteten i systemerne, der har givet forsinkelsen. Det har været KMDs vilje og evne til at levere.« siger Martin Damm.
Administrationsmodulet fik ny leverandør uden om en udbudsrunde. Om samme metode vil være tilfældet, hvis KMD bliver sat af de resterende syv moduler ’vil blive vurderet, når dialogen med KMD om et muligt forlig er tilendebragt’, skriver Kombits administrerende direktør Thomas Rysgaard Christiansen til kommunerne i et brev, ifølge TV2.
Professor: KMD har brændt sin bro
KMD skriver i en mail til TV2:
»Vi er fortsat fuldt fokuseret på at færdiggøre den resterende del af Støttesystemer. Vi er langt med opgaven og håber og tror på, at vi kan køre videre i en god og konstruktiv dialog med Kombit.«
Under alle omstændigheder er der brændt broer i sagen, hvis man spørger professor ved IT-universitetet i København og digital vismand Jan Pries-Heje.
»Det er sket nogle enkelte gange, at det er lykkedes at sætte sig ned og sige, at begge parter bliver nødt til at give noget for at genskabe et godt tillidsforhold. Det kan jeg håbe, Kombit og KMD gør, men historien giver dem ikke mange eksempler på, at det lykkes,« siger han til TV2 og fortsætter:
»Jeg har svært ved at se, at det er tomme trusler, men det kommer til at koste meget tid, før nye systemer er på plads. Det kommer til at gå ud over monopolbruddet og ønsket om, at det skulle ske snart, så der er masser af omkostninger ved det.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.