Kommuner går sammen om at løse Chromebook-problemerne

9. august 2022 kl. 05:0037
KL-huset pressefoto
Illustration: Kommunernes Landsforening.
Den enkelte Google-kommune kan ikke ordne Chromebook-problemet alene, så nu går de sammen om at finde en løsning. Der er nemlig ikke meget hjælp at hente fra central hånd.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fredag formiddag mødtes danske Chromebook-kommuner hos Kommunernes Landsforening (KL) for at høre Allan Frank, it-sikkerhedsspecialist og jurist hos Datatilsynet, udpensle den nylige afgørelse i Helsingørsagen, som har skabt en bølge af tvivl og usikkerhed.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
37 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
37
16. august 2022 kl. 08:32

Kommentariet her har talt (1, 2, 3, 4, ...)

Der er nogle, der er betalt for arbejdet, som åbenbart ikke er deres ansvar bevidst.

  • Er de overbetalt?
  • Komplet uduelige?
  • Noget andet eller begge dele?
29
9. august 2022 kl. 23:39

ca. 4000,- for en laptop med afskrivning på 5 år. + 100kr per år for 500gb storage. Så er der nok en engangsudskrivning på de timer der skal benyttes på et ordentligt setup, tests osv. på 1000 timer af 1000kr. og derefter 20000 timer årligt i opsætning, drift, videreudvikling, support osv. Men det kræver at man vælger et mindre firme der er passioneret for opgaven, og at man er præcis og kortfattet i sine krav. Sådan burde det være, men det ryger naturligvis ud i et større jura hysteri og et af de store konsulenthuse.

26
9. august 2022 kl. 16:17

det her er faktisk lidt sjovt:

https://itchefer.dk/article/61-kommuner-bakker-op-om-nyt-sekretariat-databehandleraftaler

Kommuner, der går sammen om at lave en forening, som skal hjælpe med databehandleraftaler Startet i 2019 og Helsingør Kommune er bla medlem, men der er intet fra dem overhovedet i den nuværende sag

Og igen: Hvad skal vi med KL, hvis der skal laves andre foreninger/sammenslutninger for at kunne arbejde sammen? KL skal passe på, at de ikke overflødiggører sig selv...

25
9. august 2022 kl. 15:04

"Det var jo rart at få slået det fast, at behandlingsforbuddet alene gælder for Helsingør Kommune, og at de derfor med god samvittighed kan starte skoleåret op og bruge de undervisningsmidler, de har. Det var en vigtig melding at få"

Øh, nå.

Jeg vil hævde at ingen kan have god samvittighed, før de har sikret børnenes data.

Det er det, det handler om.

Jeg tør ikke skrive hvad jeg mener om at Pia Færch og kommunerne istedet bruger så mange kræfter på at dække deres r..

31
10. august 2022 kl. 07:57

"Det var jo rart at få slået det fast, at behandlingsforbuddet alene gælder for Helsingør Kommune, og at de derfor med god samvittighed kan starte skoleåret op og bruge de undervisningsmidler, de har. Det var en vigtig melding at få"

Det lyder lidt i stil med: "Tak, hr Betjent. Jeg er glad for at få at vide, at det er ulovligt for min nabo at køre for stærkt. Så kan jeg fortsætte med at køre, som jeg gør (indtil jeg bliver taget)..."

16
9. august 2022 kl. 11:57

Det jeg ikke forstår ved denne her sag, er hvorfor hardwaren overhovedet er relevant. En chromebook er ikke meget mere end en browser, så hvis den er et problem, så må det gælde for alle browsere på alle platforme, inklusive Linux. Det er at sætte spørgsmål ved web som platform.

Så må man lade være med at bruge Google Workspace for Education, hvis det er et issue men skolebørn bruger jo en masse andre applikationer, så kommer der et kæmpe arbejde med at rette op på dem også. Det er ikke realistisk, det vil gå ud over den enkelte lærers mulighed for at vælge undervisningsmateriale.

19
9. august 2022 kl. 13:21

Mon ikke man skal logge ind på Chrome-browseren for at udnytte dens fulde potentiale (hvis den overhovedet virker uden)? Og mon ikke den automatisk er knyttet sammen med Googles sky? Og mon ikke Google i øvrigt samler data ind fra brugen af computeren for at kunne "forbedre produktet og brugeroplevelsen"? Hardwaren er ikke relevant, men det er den software der er installeret som udgangspunkt. Den kan og bør erstattes af en minimal linux-version der ikke er kontrolleret af Google, og suppleres med en Firefox-browser.

17
9. august 2022 kl. 12:24

Der er ikke frit valg på undervisningsmateriale for den enkelte lærer. De kan vælge det (den fagportal), som skolen har indkøbt. Og nu kan man læse på folkeskolen.dk, at Alinea har købt Clio, så nu indskrænkes mulighederne.

13
9. august 2022 kl. 10:35

Regeringen skal ikke have klinket noget:

"I en skriftlig kommentar til DR Nyheder svarer undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S): ""- Jeg har fuld forståelse for, at der er udfordringer for kommunerne, og derfor er det naturligvis vigtigt, at Datatilsynet vejleder kommunerne grundigt om problemstillingerne."https://www.dr.dk/nyheder/penge/datatilsynet-undersoeger-google-software-i-20-kommuner-som-foraelder-ville-jeg-vaere

Så er den ged - set fra regeringens synsvinkel - barberet.

DR har ikke kunnet få interview med Google, og også Wammen har i ugevis nægtet at lade sig interviewe om digitaliseringens bagsider.

22
9. august 2022 kl. 13:55

Ja, indtil nu skal Regeringen skal ikke have klinket noget. Men bare rolig, lavinen kommer og jeg er fuldt ud overbevist om, at regeringen bliver fuldt inddraget nu. KL m.fl. vil ikke sidde alene med det her ansvar, aben sendes omsider videre. Bare vent....

8
9. august 2022 kl. 10:09

Følgende skrivelse er sendt ud til forældre i Favrskov Kommune, nogen der kan forklare mig hvordan Favrskov Kkom kan bruge Google Education anderledes end resten og hvordan de har kunnet sikret at data ikke forlader EU...?:

Kære forældre Som I måske har bemærket, har Datatilsynet 15. juli 2022 udtalt kritik til Helsingør Kommune om brugen af Google Workspace. Datatilsynet har efterfølgende beklaget, at sagen har fået så stor medieopmærksomhed. Efter en generel rådgivning fra Datatilsynet fortsætter eleverne i Favrskov Kommune med at benytte Google. Vi har sikret os, at elevernes data er placeret i EU i overensstemmelse med lovgivningen.

Brugen af Google Workspace kan organiseres på forskellige måder, og Datatilsynet understreger, at kritikken til Helsingør Kommune ikke direkte kan overføres til alle andre kommuner, der bruger systemet. Det forhold gør sig gældende i Favrskov Kommune, hvor vi gør brug af et anderledes organisatorisk og teknisk set up end Helsingør Kommune. Derfor har vi også en anderledes vurdering af risici i forhold til datasikkerheden.

Vi fortsætter med kontinuerlig vurdering og tilpasning af Google Workspace og andre digitale løsninger. I den kommende tid vil vi have et ekstraordinært fokus på dette arbejde i fortsat samarbejde med andre kommuner. Vi er i løbende dialog med Google og vil om nødvendigt foretage ændringer og tiltag, hvis tilbagemeldinger fra Google giver anledning hertil.

Eventuelle spørgsmål kan stilles til Favrskov Kommunes databeskyttelsesrådgiver

10
9. august 2022 kl. 10:23

Vi har sikret os, at elevernes data er placeret i EU i overensstemmelse med lovgivningen.

Ja, det kunne da godt tåle uddybning. Måske Helsingør gerne vil høre, hvordan man gør det?

"Vi er i løbende dialog med Google og vil om nødvendigt foretage ændringer og tiltag, hvis tilbagemeldinger fra Google giver anledning hertil."

Det er utroligt, at man bliver ved med at tage Google for sandhedsvidner. Kommunerne er i den grad endt som Googles nyttige idioter.

"- Men det er problematisk at have så central en aktør til at levere et så centralt produkt, når vi historisk ikke har særlig god grund til at stole på Google. Som forældre ville jeg være bekymret for, at mine børns digitale adfærd bliver uløseligt forbundet med store amerikanske techgiganter, der har nogle etiske praksisser, som er dybt problematiske."https://www.dr.dk/nyheder/penge/datatilsynet-undersoeger-google-software-i-20-kommuner-som-foraelder-ville-jeg-vaere

20
9. august 2022 kl. 13:27

Både Amazon, Google og Microsoft har datacentre i EU så det er muligt at holde data inden for EU, hos Amazon og Microsoft vælger man bare en region man vil køre i så det er sikkert også muligt i Google.

Udfordringen er ikke hvor data er men hvordan Google kan bruge de data (og her er så lille problem: uanset udbyder så kan vi kun stole på det de skriver - der er INGEN mulighed for at verificere det, vi kan være heldige at noget afslører dem).

...og så er der lige Schrems-udfordringen: intet selskab som køres direkte fra USA er sikker for USAs FISA-lovgivning, men det er vist uden for scope i denne sag.

30
10. august 2022 kl. 07:55

Både Amazon, Google og Microsoft har datacentre i EU så det er muligt at holde data inden for EU, hos Amazon og Microsoft vælger man bare en region man vil køre i så det er sikkert også muligt i Google.

Der er måder hvorpå, man kan (som leverandør) komme uden om dén... Lidt i stil med "administrativ sletning"....

Det kommer også an på, om man stoler på sin leverandør.

24
9. august 2022 kl. 14:39

...og så er der lige Schrems-udfordringen: intet selskab som køres direkte fra USA er sikker for USAs FISA-lovgivning, men det er vist uden for scope i denne sag.

Nej det er netop ikke udenfor scope i denne sag - det er et af de centrale aspekter.

14
9. august 2022 kl. 10:40

Jeg kan heller ikke se, hvordan de kan sikre at data forbliver i EU. Det kunne også være en ide at spørge mere direkte om det, Martin, når de har svaret på din nuværenve besked

9
9. august 2022 kl. 10:22

jeg ville spørge kommunen direkte hvordan den organisatoriske organisation er anderledes, så de mener, at dit barns data ikke er i risiko gruppen det er et flabet svar de giver og jeg ville presse dem for at få yderligere oplysninger

12
9. august 2022 kl. 10:28

Det er hermed gjort, så må vi se hvad de svarer :)

15
9. august 2022 kl. 10:43

Godt. Og spørg dem kritisk, for lige nu giver de svar som man føler, at Google har givet dem. Du skal have dem selv til at svare for det bør de fakktisk kunne. Del gerne svaret med os, hvis du har lyst

7
9. august 2022 kl. 08:59

"...kommunen vurderer, at den simpelthen ikke kan overholde folkeskoleloven uden at bruge Googles eller lignende produkter..."

Så halvdelen af kommunerne overholder altså ikke folkeskoleloven?? Interessant - hvornår får vi den første anmeldelse?

21
9. august 2022 kl. 13:42

man kunne jo spørge dem om hvilken del de mener de ikke kan overholde.

6
9. august 2022 kl. 08:56

Der er vel intet problem i at bruge Chromebooks ? De kan vel få installeret eksempelvis en Ubuntu Linux, og så køre videre rent offline. Så må skolerne få lavet services til de få ting som som skal have brugerdata. F.eks. et sted til upload af opgaver, da mails til lærer nok ikke duer i gmail/O365.

18
9. august 2022 kl. 13:05

Der er vel intet problem i at bruge Chromebooks ? De kan vel få installeret eksempelvis en Ubuntu Linux, og så køre videre rent offline.

Udfordringen er blot at Chromebooks har ret dårlige specs sammenlignet med en alm. laptop. Nogle helt ned til 4GB RAM og 32GB flash-drev dvs. ikke bedre end en smartphone eller tablet. De er lavet til at alt eller meget kører online, og ikke helt offline med lokalt installerede applikationer.

28
9. august 2022 kl. 22:02

Udfordringen er blot at Chromebooks har ret dårlige specs sammenlignet med en alm. laptop. Nogle helt ned til 4GB RAM og 32GB flash-drev dvs. ikke bedre end en smartphone eller tablet. De er lavet til at alt eller meget kører online, og ikke helt offline med lokalt installerede applikationer.

Før det første, og hvad så? Det er fint at køre det hele online det skal bare ikke være i en amerikansk sky. For det andet, så får man fantastisk meget hardware for pengene ved at købe Chromebook. Vi har brugt dem meget i virksomheden og der er hundrede ansatte der ikke har det mindste problem med dem. Det vil være tosset at give folkeskoleelever hardware der koster det dobbelte eller mere.

23
9. august 2022 kl. 14:15

Udfordringen er blot at Chromebooks har ret dårlige specs sammenlignet med en alm. laptop. Nogle helt ned til 4GB RAM og 32GB flash-drev dvs. ikke bedre end en smartphone eller tablet. De er lavet til at alt eller meget kører online, og ikke helt offline med lokalt installerede applikationer.

Det kunne da egentligt være meget rart at vide hvad de skal bruge. Der er jo Onlyoffice, som man selv kan hoste, men hvad er det for nogle services som de er så afhængige af? Det er bliver ved med at runge i denne debat er påstanden om at "historien viser at vi ikke kan stole på Google", men vi kan da heller ikke stole på de andre. Jeg synes det her bliver meget mudret for jeg kan simpelthen ikke se om det her er et listigt salgsfremstød fra dataslugende Google, eller om det er MS/Apple/Indsæt selv flere banditter i habitter, som forsøger sætte en kæp i hjulet. Der er sikkert mange som har ondt i bagdelen over, at Google har snuppet den forretning. Danske IT firmaer har traditionelt meget lidt styr på datasikkerhed, så dem stoler jeg slet ikke på. Mange af de sager, der har været, har mere haft karakter af simpelt tyveri end egentlig hacking.

4
9. august 2022 kl. 07:16

PS: Mit indtryk fra byrådsmødet var, at Google i meget høj grad er med i baggrunden som dukkeførere, og at Helsingørs embedsfolk har ladet sig bruge af Google, i stedet for at tænke selv, og søge/lytte til mere objektive rådgivere end Google.

Google har i hvert fald ydet meget omfattende rådgivning, både om jura og strategi, og også med udtalelser og erklæringer.

Helsingør opfatter sig selv som syndebukke for Datatilsynet. For mig virkede det åbenlyst, at de snarere er rambukke for Google.

3
9. august 2022 kl. 07:07

"Sagen mod Helsingør Kommune har kørt i mere end to år, og allerede sidste september fik man en advarsel om at sikre en lovlig behandling af børnenes persondata – ellers skulle skolen skrotte Chromebooks. "

På byrådsmødet søndag aften brugte man en del energi på at hævde, at det var kommet fuldstændigt bag på dem, at der kunne blive et problem, hvor de slet ikke kunne bruge chromebooks. Der var først for et par måneder siden, at det overhovedet begyndte at gå op for dem, at det ville være konsekvensen, hvis de ikke løste problemerne. I Helsingørs optik kom den trussel fra Datatilsynet helt uvarslet, som et lyn fra en klar himmel, hvilket de synes, var meget uretfærdigt.

Det var tydeligt, at man helt frem til nu er blevet ved med at opfatte det som noget, man kunne snakke sig ud af, eller blive ved med at trække i langdrag ved at hævde, at man ikke forstod, hvad Datatilsynet siger, og at man må have noget mere rådgivning. Og man fremhævede gang på gang, at man jo ikke engang kunne klage til Ombudsmanden over Datatilsynets dårlige rådgivning, for hele systemet er baseret på, at offentlige myndigheder snakker sig til rette med hinanden - ikke udsteder bøder og forbud overfor hinanden, mener man i Helsingør. I Helsingørs optik har Datatilsynet sagt snart det ene, snart det andet, og hele tiden skiftet holdning, og desuden sagt ting mundtligt på møder, som de så efterfølgender løbet fra.

Det lød nærmest som om, det er kommet bag på Helsingør, at Datatilsynet faktisk er en myndighed, som de skal rette sig efter, og ikke bare en anden myndighed, som de kan blive ved med at sludre lidt uforpligtende med, og hvor deres opfattelse er lige så god og gyldig som Datatilsynets.

Det lød som en drejebog skrevet af Google: Bliv ved med at så tvivl om grænserne og lovgivningen, så kan man flytte grænserne og presse sin vilje igennem hen ad vejen. Klassisk Shoshana Zuboff. Og så stødte man faktisk pludseligt på en mur, som ikke (lige nu, i hvert fald) vil flytte sig. Dybt uretfærdigt og chokerende.

Nu lægger man så pres på regeringen for at begynde at undergrave GDRP og Datatilsynet. Google rules!

Og KL har travlt med at bakke, og forsøge at holde sig ude af den suppedas, som de selv i dén grad har været med til at skubbe kommunerne ud i. Det er pinligt.

11
9. august 2022 kl. 10:24

Spot on Anne-Marie Her burde KL vel netop hjælpe

1
9. august 2022 kl. 06:47

Dansk sky? Kan vi genopfinde andelsbevægelsen som "sky-leverandør"? Hvad skal der til for at lave et "minimal viable product", som kan løse skolernes problem, og hvordan får vi økonomien til at hænge sammen?

27
9. august 2022 kl. 18:30

Det lyder fristende...

Hardware (servere, storage, clienter), bygninger, strøm, løn (køling indgår i strøm) og internetforbindelse er omkostningerne. Varme kan evt. sælges og noget af strømmen kan komme fra elpaneler på datacentrenes tag og måske en vindmølle på grunden - for at spare på strømregningen.

Hardware skal løbende fornyes og behov for storage vil være jævnt stigende.

Software kan for stor del være fra "billig" til "gratis" så længe vi begrænser os til "udelukkende til undervisningsbrug".

Jo flere går sammen om det desto billigere bliver det pr. elev og kravet bliver at kommunen betaler det samme pr. elev uanset om man har 10 elever eller 10000 elever (ellers er der ikke meget andelstanke i det).

Da jeg sidst købte hardware kostede det ca. 4 mill. for storage, servere til VMware etc. men en del ting er blevet billigere med tiden, ca. det halve gik til storage.

5
9. august 2022 kl. 08:34

I mine øjne er kommunerne ekstremt dårlige til at samarbejde. Det gælder flere områder, de opfinder alle den dybe tallerken igen og igen. Derved spilder de borgernes penge.

34
16. august 2022 kl. 07:10

I mine øjne er kommunerne ekstremt dårlige til at samarbejde. Det gælder flere områder, de opfinder alle den dybe tallerken igen og igen. Derved spilder de borgernes penge.

Brugerportalsinitiativet har været koordineret af KL - på en måde der giver plads til private leverandører af bl.a. læringsplatforme, læremidler og widgets. Styrelser har stået for datavarehus, støttepuljer m.v. Alt i alt et meget komplekst fællesoffentligt projekt, spørgsmål om (person)databeskyttelse har måske ikke stået øverst fra start.https://www.kl.dk/media/18933/initiativoversigt-for-faellesoffentlige-og-faelleskommunale-initiativer-januar-2019.pdf

35
16. august 2022 kl. 07:27

Alt i alt et meget komplekst fællesoffentligt projekt, spørgsmål om (person)databeskyttelse har måske ikke stået øverst fra start.

Det er vist mildt sagt....

36
16. august 2022 kl. 07:39

Det kan du sige - mange af projekterne i kataloget stammer fra årene hvor den vilde samkørsel af registerdata mm. var blevet tilladt (og GDPR ikke på tale endnu) 2013 så KL-visionen for it i folkeskolen mm. nogenlunde sådan ud i "Pejlemærker for digital kommunikation og videndeling i folkeskolen samt dag-, fritids- og klubtilbud" https://twitter.com/HenningCella/status/1559400097074581506?s=20&t=YGaQzrezoAnhHgSeIQx6CA

33
15. august 2022 kl. 22:52

I mine øjne er kommunerne ekstremt dårlige til at samarbejde. Det gælder flere områder, de opfinder alle den dybe tallerken igen og igen.

Det gælder ikke alene kommunerne. Fortidens Amter <-> Kommuner <-> Staten var også meget samarbejdsuvillige.

Ligeledes Ministerierne, styrelser og institutionerne - de vil gerne samt hver for sig opfinde alt. Man mødes sjældent på tværs af ministerier, har tværgående faglige kanaler og udveksler gode ideer. Sådan noget sker som regel tilfældigt via personlige og kammeratlige kanaler.

Eller beordret.. når en minister bliver hængt ud pga. en skandale.

Jeg tror, at det er en generel brist hos os homo sapiens 😊 Det giver jo ikke nogen point til sit CV, når man blot kopier andres fremragende x/y/z, sååååh man opfinder helst selv det varme vand.. gentager de samme ulykker (læs: it-skandaler) igen og igen.

2
9. august 2022 kl. 07:03

Der er masser af hosting leverandører i EU som kan bruges i stedet for google, det er ikke problemet. Udfordringen er applikationen Google Workspace for Education hvor kommunerne har købt sig til størst mulig vendor lockin ved køb af chromebooks i stedet får bærbare computere med windows eller en linux variant installeret.

32
10. august 2022 kl. 10:44

købt sig til størst mulig vendor lockin ved køb af chromebooks i stedet får bærbare computere med windows eller en linux variant installeret.

Altså de chromebooks kan få installeret Linux (se mange andre der har kommenteret om dette) - og så er man udenom vendor lockin og har bare en computer med browser, der kan bruge alle de (oftest danske) services de bruger til børnene (som jeg ikke ved hvor hostes - men er ikke google relateret ihvertfald). Så svært er det faktisk ikke at få løst. Det eneste tilbage, er så for de kommuner der bruger googles system til at registrere/uddele lektier til eleverne i.. Men de fleste bruger matematikfessors system til matematik f.ex. osv. - så alternativer anvendes på flere skoler allerede - også med Chromebooks.