Kommuner dumper fælt i tilgængelighedstest
Nul. Det er det antal danske kommuner, som ifølge en ny undersøgelse overholder de tilgængelighedsstandarder, som Kommunernes Landsforening, regeringen og Danske Regioner aftalte tilbage i 2007.
Undersøgelsen er foretaget af Shift, der netop udvikler hjemmesider og er skuffet over den manglende interesse for standarderne.
»Det er et emne, der er meget lidt prioriteret hos vores kunder. De tror, det koster mange penge at levere, men det gør det ikke,« fortæller Kim Johannesen, direktør for Shift. Han erkender, at Shift har en klar forretningsmæssig interesse i undersøgelsens fund.
Det er særligt den såkaldte WCAG2-standard, som kommunerne gør sig til syndere i ikke at overholde. WCAG2-standarden skal sikre, at offentlige hjemmesider er tilgængelige for alle.
Digitaliseringsstyrelsen er ikke tilfredse
De to mest normale fejl er ifølge rapporten manglende kontrast i tekst og baggrund, og at hjemmesiderne ikke kan styres via tastaturgenveje. Disse fejl kan være til stor gene for henholdsvis synshæmmede og folk, der ikke kan bruge musen på grund af f.eks. slidgigt, musearm, Parkinson eller midlertidige handicap som en brækket hånd.
Hos Digitaliseringsstyrelsen er man ærgerlig over undersøgelsens resultater.
»Det kan vi jo ikke være tilfredse med. Det er klart, at når vi laver løsninger, så skal de også være teknisk tilgængelige, så folk med handicap også kan bruge dem,« siger Helle Junge Nielsen, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen.
»Hvis rapportens konklusion er rigtig, så tydeliggør det behovet for, at myndighederne tager deres ansvar alvorligt og sikrer tilgængelige løsninger.«
Også gal med HTML
Mens kontraststandarden ofte overskrides på grund af, at virksomhederne insisterer på, at tekst eller baggrund skal være i den helt rigtige brandfarve, så er der et andet område, der ifølge Kim Johannesen hærges af ren sjusk.
I undersøgelsen er det kun to kommuner, der overholder standarden for HTML/XHTML. Den skal først og fremmest gøre det muligt for skærmlæsere at tyde hjemmesiden
»HTML-koden skal være semantisk markeret, så du for eksempel bruger H1 til overskrift og H2 til underoverskrift og så videre nedad, for det er sådan noget, skærmlæsere tager udgangspunkt i,« forklarer Kim Johannesen fra Shift og peger også på, at en uhensigtsmæssig kode kan koste kommunerne dyrt, fordi den er sværere at vedligeholde og forny.
Nyt EU-direktiv på vej
Ifølge Helle Junge Nielsen ligger ansvaret hos de enkelte kommuner, men også leverandørerne bør være mere opmærksomme på kravene.
»Det er jo de enkelte myndigheders eget ansvar at sikre, at deres hjemmesider og løsninger er teknisk tilgængelige. Derfor skriver vi også i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, at det er vigtigt, at man både som myndighed og leverandør tænker de her tekniske tilgængeligheder ind som en naturlig del af at udvikle digitale løsninger.«
Helle Junge Nielsen understreger dog, at der helt naturligt vil komme et større fokus på området, da et nyt EU-direktiv er på vej.
»Det er et område, der bliver taget alvorligt. Der kommer et større fokus på det nu, fordi der er et EU-direktiv om tilgængelighed på offentlige hjemmesider, som bliver vedtaget til efteråret. Det skal indarbejdes i dansk lovgivning,« siger hun.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.