Kommuner betaler vidt forskellige priser for de samme KMD-systemer
Selvom danske kommuner løser de samme opgaver og bruger de samme fagsystemer fra KMD, kan de ikke forvente at få samme pris.
Faktisk betaler nogle kommuner 26 gange mere for systemet KMD Udbetaling end andre, målt pr. antal borgere i kommunen, mens det mindre og billigere system KMD Arkivering svinger fra 5 øre per borger til 6,21 kroner - altså 124 gange så meget.
Det skriver Politiken, som har fået tallene af kommunernes fælles it-selskab, Kombit.
Kombit har gennem længere tid forsøgt at hive oplysninger om priser på fagsystemerne ud af KMD, og det lykkedes endeligt i juni måned efter en voldgiftssag. Og priserne viste altså enorme forskelle, som overrasker Erik Fabrin, formand for Kombit og næstformand i kommunernes forening KL.
»Priserne er mere ugennemsigtige og forskellige, end vi i vores vildeste fantasi havde forestillet os,« siger han til Politiken.
KMD har monopol på 14 fagsystemer, som alle kommuner altså er tvunget til at bruge, og det er priserne for disse systemer, der er kommet under lup. Siden 2009 har KMD i øvrigt indført i kontrakten med kommunerne, at de ikke må sammenligne priser med andre kommuner.
Tallene fra KMD viser, at der typisk er en prisforskel på mellem faktor 5 og 10 for kommunerne. Prisen er typisk sat efter antallet af borgere, og derfor bør prisen være sammenlignelig mellem store og små kommuner.
Odense Kommune kan spare 50 millioner
Hos Odense Kommune vurderer kommunaldirektør Jørgen Clausen, at man kunne spare 50 millioner kroner, hvis prisen på fagsystemerne fra KMD holdt sig i den lave ende af KMD’s enorme prisspænd.
Det ryster kommunaldirektøren, at forskellene er så store.
»Jeg kan love dig for, at vi skal ud i en genforhandling, og vi spekulerer på, hvordan vi kan sætte trumf på ved at gå sammen med andre kommuner for at få ændret forholdene. Min fornemmelse er, at vi betaler en højere pris til KMD, fordi vi har valgt mange andre it-leverandører end KMD«, siger Jørgen Clausen til Politiken.
KMD forsvarer de voldsomme prisforskelle med, at de høje priser stammer fra gamle prisaftaler fra dengang kommunerne selv ejede KMD, altså før KMD blev solgt til private ejere i 2008. Men med tiden vil priserne jævne sig ud, skriver KMD i en kommentar til kritikken.
I dag henter KMD 70 procent af omsætning på kommunale kunder. Flere af systemerne giver hver KMD over 100 millioner kroner i indtægt, og KMD Socialpension løber samlet op i 246 millioner kroner om året for kommunerne. I Odense Kommune siger kommunaldirektøren, at de fleste af systemerne er meget gamle og ikke bliver udsat for ret meget produktudvikling.
Se tabellen over prisforskellene hos Politiken

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.