Kommune vil videoovervåge demente om natten - uden samtykke

Illustration: Nest Labs
I det nye år sætter Esbjerg Kommune gang i et forsøg, der skal filme demente borgere om natten. Men Esbjerg Kommune vil ikke indhente samtykke fra forsøgspersonerne, inden de sætter kameraerne op.

Velfærdsteknologi eller overvågning? En række demente borgere i Esbjerg skal fra næste år indgå i et seks måneder langt forsøg, hvor de bliver videoovervåget om natten i stedet for at blive tjekket af en nattevagt. Det skriver DR.

Normalt skal en nattevagt banke på og se til borgeren, men forskning viser, at demens kan blive værre, hvis søvnen bliver forstyrret. Derfor vil Esbjerg Kommune nu forsøge sig med et alternativ, der ikke forstyrrer borgerne.

Kommunen vil ikke bede om samtykke fra de demente, men kun fra de pårørende. Det fortæller kommunens sundheds- og omsorgsdirektør, Arne Nikolajsen, til DR. Han påpeger, at de vil have svært ved at træffe beslutning om at blive overvåget.

Det er et problem, mener direktør for Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen.

»Vi synes, at det er godt, at man bruger tryghedsskabende velfærdsteknologi for at forbedre velfærden for mennesker med demens. Men vi sætter grænsen ved videoovervågning. Det kan man kun gøre, hvis de pågældende personer har sagt ja til at deltage,« siger han til DR.

I et tweet fremhæver han en sætning i et tilsyneladende kommende lovforslag, der understreger, at der aldrig vil kunne gives tilladelse til videoovervågning af borgerne, når det gælder velfærdsteknologiske løsninger.

Illustration: Twitter
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Hans Nielsen

At de tør! Tænk hvis man komme til at overvåge og bevise

 • uværdigt behandling
 • manglende behandling
 • (ulovelig) tvang,som ikke indberettes .... Forsæt selv Eller bare svigt eller manglende omsog.

Hvad skal man så gøre, anden end at lave en sag, man har jo udvidet indberetningspligt, og kan i sidste ende selv blive straffet på grund af beviser på overvågningen ?

Formoder at de selv sletter alt onnani, sex eller andet "utilstædeligt" som borgeren fortager sig.

 • 2
 • 1
#2 Bjarke Haack Jørgensen

at videoovervåge individer uden deres samtykke, det krænker det enkelte menneskes private sfære.

Det er meget værre at formode, at det er bedre at bede de dementes pårørende om samtykke.

På den måde ikke blot krænker man deres privatsfære, men går bag om ryggen på dem.

 • 2
 • 1
#5 Bjarke Haack Jørgensen

Demens er en rigtig træls tilstand, og det er ganske rigtigt at voldsomt demente har svært ved at tage vare på sig selv endsige vurdere hvorvidt de vil give deres samtykke, til et forslag som dette.

Når det så er sagt, bør der, hvis man skal tage de dementes pårørendes samtykke som godkendelse, være tale om en umyndiggjort dement der har et tredjeparts hvervemål.

Hvis det er tilfældet, hvilket artiklen ikke nævner noget om, er sagen jo en ganske anden - men indtil da er det, efter min overbevisning, ikke i orden.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere