Kommune: Microsofts licensmodel er urimeligt dyr

7. juni 2017 kl. 17:2617
Kommune: Microsofts licensmodel er urimeligt dyr
Illustration: Nationalbanken.
Microsofts licensmodel stikker en kæp i hjulet for Thisted Kommunes virtualisering. Den danske afdeling har banket hovedkvarteret på døren, men her er ingen kære mor.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Thisted Kommunes strategi for virtualisering får et skud for boven af Microsofts licensmodel, selvom firmaets egne visioner peger i samme retning som kommunens ideer.

»Microsofts egne anbefalinger går i høj grad i retning af cloud-tjenester, Office 365 og en lang række andre nyere teknologier, men deres licensmodel gør det meget dyrt at følge de anbefalinger. Som vi ser det, bremser denne licensmodel både for innovationen i kommunerne og for den optimale anvendelse af deres egne løsninger,« udtaler Jette Ganzler Kristensen, som er digitaliseringschef i Thisted Kommune, til Kit-magasinet.

Kommunen vil virtualisere medarbejdernes skriveborde med Citrix XenDesktop, som giver mulighed for at anvende programmer både internt og eksternt uafhængigt af hardware. I den forbindelse vil kommunen bruge Microsoft Office 365, den sky-baserede løsning for firmaets kontorpakke.

Men det spiller ikke sammen med mange KMD-systemer, så i stedet må kommunen installere Office 2016 hos medarbejderne. Det bliver en meget dyr affære, da det kræver 'device-licensering,' mens Office 365 kan købes med en billigere 'user-licensering.'

Artiklen fortsætter efter annoncen

Microsoft Danmark har ifølge Jette Ganzler Kristensen anerkendt Thisted Kommunes kattepine, og den danske afdeling har rejst spørgsmålet for det amerikanske moderselskab. Men her var ingen kære mor: Prisen står fast.

»Licensmodel fra en anden tid«

Jette Ganzler Kristensen mener ikke at løsningen er tidssvarende:

»Dette er ikke et teknisk spørgsmål, men udelukkende et spørgsmål om, under hvilke licensregler Microsoft vælger at sælge deres produkter. Bruger-licensering er den rigtige model i en verden, hvor man ønsker at understøtte fleksibilitet og mobilitet hos sine brugere, og så er det meget ærgerligt, at Microsoft insisterer på at fastholde en licensmodel fra en anden tid. Den manglende kompatibilitet med Office 365 hos en række leverandører uden for vores kontrol er med til at bremse denne udvikling, så derfor er det vigtigt at få fundet en model, der gør det muligt for os at fortsætte dette arbejde.«

Salgschef Mette Søs Gottlieb fra Microsoft Danmark fortæller til Kit-magasinet, at virksomheden er i færd med en omstilling for at kunne understøtte kunderne:

»Vi skal naturligvis kunne understøtte denne transformation med vores licensstrukturer, og det gør vi også i langt de fleste tilfælde. Når dette er sagt, så er der enkelte sager, hvor vores struktur kan blive en smule kompliceret, og hvor vi desværre ikke kan understøtte kombinationen af cloud og on-premises på optimal vis.«

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
9. juni 2017 kl. 10:18

Argumentationen var ang. afhængigheder som er mere eller mindre skjulte merudgifter.

Ja, det er jeg med på. Men pointen er at de samme "skjulte" merudgifter også er med open source software, hvis du pga. dependencies er nødt til f.eks. at oprette en ekstra server eller tilsvarende.

Men... det er en teknisk afhængighed og det er ikke Thisted Kommunes problem i dette tilfælde, det er jeg med på. Men løsningsforslagene går på "skift til open source og du risikerer ikke skjulte merudgifter", hvilket er en forsimpling og kræver nuancering. At dine licensbetingelser er mere medgørlige, medfører ikke at teknikken er det.

15
8. juni 2017 kl. 20:09

Det var da forfærdeligt som Jette Ganzler Kristensen og Thisted kommune ikke kan virtualiserer medarbejdernes PC'er uden en dyr licens aftale med MS.

MS som jo er denne non-profit organi.. Proprietær kæmpe virksomhed som har til formål at tjene så mange penge som overhoved fysisk muligt for at bekrige firmaer som Apple, Samsung og alle andre MS nu har lyst til at sende advokater efter.

Men nu er det jo ikke fordi MS levere den eneste løsning i ve... MEN DET ER DE DA, der er intet andet end MS OS der kan klare denne opgave, shit.

Kære Jette Ganzler Kristensen, i guess you're fucked.

10
8. juni 2017 kl. 14:58

Hvis licenser er dyre så overvej at skifte til open source.

Det lyder på mig, som om man har lagt op til at kunne klare sig med en løsning, og det viser sig, at det, man ønskede at gøre, ikke lader sig gøre, herunder licensmodellen som man havde ønsket sig. Så måske nogle ivrige initiativtagere krydret med nogle ivrige sælgere har skygget for nogle forbehold?

8
8. juni 2017 kl. 12:17

Altid hører vi opensource og pladder når sådan noget kommer op at vende :-) Men så langt jeg husker det, så står MS licenser typisk kun for ca 20% af den samlede softwareomkostning i en kommune. Hvad enten det heder KMD, SAP, vmware, citrix og meget andet der løber med storparten af budgettet... Så jeg synes de hurtige kommentarer rammer lidt ved siden af... Procentdel kan selvsagt være større hvis man også bruger flere af MS sine tjenester..., men stadig er MS typisk ik den største software/Tjeneste udgift i en kommune...

7
8. juni 2017 kl. 09:24

Mjoeh men det er jo dig og mig der ender med at betale så ...

Find noget open source og brug det og skift det ud når andet bliver mere korrekt at anvende i fremtiden

6
8. juni 2017 kl. 08:26

Det er vel ikke meget anderledes end at de ville ende med vendor-lock-in til det cloud-system de måtte vælge?

5
8. juni 2017 kl. 08:08

Det er lidt svært at have ondt af, at offentlige myndigheder, som i årevis tankeløst har postet skatteborgernes penge i diverse monopol-agtige it-leverandørers lommer, nu langt om længe får lov at smage konsekvenserne af denne tankeløse støtte til monopol-agtig virksomhed.

4
7. juni 2017 kl. 23:18

I skal bare offentligt true med at bruge open source alternativer og lave nogle halvhjertede forsøg på skiftet. Så skal i offentligt melde ud hvor meget i er igang med at spare på at erstatte MS med open source. Så kommer der nok et tilbud i ikke kan sige nej til. :)

3
7. juni 2017 kl. 23:01

...overveje andre veje end Microsofts...

...nårh nej, vi er jo i Danmark så alt andet end Microsoft er utænkligt.

1
7. juni 2017 kl. 18:13

Men som artiklen fortæller, så understøtter KMD systemerne ikke det produkt. Og så er det Microsoft der er problemet? Måske på tide kommunens egne systemer kom med ind i nutiden.