Kommune lækkede 1.600 cpr-numre i ti måneder

13. maj 2014 kl. 09:265
Navne og cpr-numre på 1.600 borgere i Aarhus Kommune lå i ti måneder offentligt på nettet på grund af en menneskelig fejl.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I ti måneder var cpr-numrene på 1.600 aarhusianere ikke den store hemmelighed – de lå nemlig sammen med tilhørende navne og titler på afsendte breve på en offentlig webside fra Aarhus Kommune. Det skriver Ritzau ifølge Politiken.

Fejlen skete i juni 2013 og blev først opdaget i april 2014. Alle 1.600 berørte borgere er blevet kontaktet, og der er ikke mistanke om, at der er sket misbrug af cpr-numrene, lyder det fra kommunen, som beklager lækket.

»Vi er utrolig kede af denne hændelse. Der er tale om en menneskelig fejl, som vi nu vil gøre vores yderste for at forebygge gentagelser af,« siger digitaliseringschef i Aarhus Kommune Rasmus Ry Nielsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremover vil Aarhus Kommune således indføre scanning af alt, der bliver lagt på hjemmesiden, så cpr-numre kan blive opdaget med det samme.

De seneste år er regeringen fra mange sider blevet opfordret til at ændre på brugen af cpr-numre, så de ikke længere betragtes som hemmelige, som en slags password, men i stedet som offentlige ID-numre, da det ikke er svært at skaffe cpr-numre til misbrug.

Udover læk af større mængder cpr-numre, som her i Aarhus, kan man med en fødselsdato og brug af cpr-validering hos nogle webbutikker gætte sig frem til det korrekte cpr-nummer. Det demonstrerede Søren Louv-Jansen, også kendt som ’CPR-Søren’, ved at udstille toppolitikeres cpr-numre, men det kostede ham en politianmeldelse og en bøde på 10.000 kroner, som senere blev sænket til 3.500 kroner.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
13. maj 2014 kl. 21:21

Det er kun når Se og Hør går tæt på de kendte der er interesse for databeskyttelse. Ellers er magthaverne med NSA i spidsen jo kun interesseret i at vide så meget som muligt om den enkelte, især Skat er flittig. Så forvent ikke noget for endnu en offentlig udstilling.

4
13. maj 2014 kl. 18:29

og det har de aldrig været.

Man oplyser dem alle steder, både til offentlige og private firmaer/myndigheder.

Det er en fejl at man kan gøre ting, som f.eks. at optage lån, ved bare at kende et navn og CPR nummer.

Det bør ikke betragtes som andet end et unikt identifikationsnummer.

1
13. maj 2014 kl. 11:49

Det må så koste Århus kommune en bøde på 5.600.000 Kr Hvis CPR-Søren skal have en bøde på 3.500 Kr Er det ikke rimeligt ?