Kommune køber 4.000 pc'er med SSD - så holder de 2 år længere

8. januar 2013 kl. 16:0230
Herning Kommune har købt 4.000 nye skole-computere med SSD-drev og udskifter harddiskene i resten af kommunens skole-pc’er med SSD. Manøvren skal forlænge pc'ernes levetid fra 3 til 5 år.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I Herning Kommune er SSD-drev lig med længere levetid.

Det er i hvert fald med det udgangspunkt, at kommunen nu indkøber 4.000 nye skole-bærbare med SSD og udskifter lagermedierne i skolernes godt 4.700 øvrige computere til SSD. I alt 8.750 maskiner.

Satsningen på SSD skal forlænge computernes levetid fra tre til fem år, fremgår det af kommunens hjemmeside.

De 4.000 nye pc’er har kostet kommunen 15 millioner kroner i indkøb, men for de penge får samtlige skole-computere i Herning installeret Windows 8, Microsofts nye touch-baserede styresystem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye pc'er, SSD-udskiftningen og udrulningen af Windows 8 skal ifølge kommunens it-strategi for folkeskoleområdet være indfaset i midten af 2014 .

Investeringen er yderst vigtig, mener formand for Herning Kommunes Børne- og Familieudvalg, Joan Hansen.

»Vi ønsker at give eleverne ,og selvfølgelig også de lærere, der underviser dem, de værktøjer, der passer til den virkelighed, de er ved at uddanne sig til,« udtaler Joan Hansen på kommunens hjemmeside.

30 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
29
9. januar 2013 kl. 19:30

ville jeg ikke satse på kunne holde så længe - måske intel EMLC. nej, i skulle ha' sat en hybrid disk med SLC i istedet.

en skam ingen herhjemme har modet til at smide windows på porten og bruge f.eks. ubuntu, 12.04 har support til 2017...

30
9. januar 2013 kl. 19:34

Vi bruger Ubuntu til skolemaskiner hvor de ikke vil betale for licenser, men godt kunne bruge "ekstra" maskiner alligevel. Oven i leverer vi alle laptops med Libre Office frem for MS Office, medmindre andet er specifikt ønsket, således at vi kun licenserer på View og ikke på alle laptops også.

15
8. januar 2013 kl. 22:20

Syntes det er en skide god ide, og ungerne har godt at og lære et nyt os at kende. Personligt er win8 belastende endnu, men det kommer nok.

Ærgeligt man ikke kan se hvem der har noget erhvervs erfaring omkring emnet. Lidt ynkeligt at der overhovedet diskuteres om ssd kan mærkes. Selv oldnordiske mac pro maskiner bliver super hurtige af en ssd. SSD burde alle have nu om dage, det er den største flaskehals på en computer.

#Mærker og holdbarhed. Bare man holder sig til Intel SSD er der mindre problemer, det er et faktum de fleste der kender til hardware verdenen kender til. Mindre firmware updates, mere stabil drift og mindre % del fejl i produkterne.

18
8. januar 2013 kl. 22:32

Ærgeligt man ikke kan se hvem der har noget erhvervs erfaring omkring emnet. Lidt ynkeligt at der overhovedet diskuteres om ssd kan mærkes.
Selv oldnordiske mac pro maskiner bliver super hurtige af en ssd.
SSD burde alle have nu om dage, det er den største flaskehals på en computer.

Det kommer nu fuldstændigt an på hvad du bruger maskinen til - bevares, boot og applikations-opstart kan mærkes, men derfra kommer det an på hvor I/O bundet dit arbejde er. Hvis OS'et hakker fordi der hale tiden pages ud til swap, er det billigere at smide mere RAM i.

Bare man holder sig til Intel SSD er der mindre problemer, det er et faktum de fleste der kender til hardware verdenen kender til. Mindre firmware updates, mere stabil drift og mindre % del fejl i produkterne.

Intel har nu også haft deres mængde problemer, og også med controllers (de bruger dog i dag hovedsageligt SandForce lige som de fleste andre, dog med lidt mere QA på firmwaren). Selv deres enterprise SLC diske er/var dog ingen garanti for at disken holder sin normerede levetid.

Men nu er det jo så typisk firmware bugs eller whatever lidt-for-fintfølende elektroniske komponenter der står af, ikke NAND cellerne der bliver slidt til døde.

13
8. januar 2013 kl. 21:40

Hvorfra ved Herning Kommune at SSD diske er mere holdbare end roterende diske (hvis vi ser bort fra at maskinerne kyles i gulvet).

Jeg har inden for kort tid set to fatale disk crash på SSD diske af forskelligt fabrikat, og i modsætning til en almindelig disk, hvor man tit kan luske det meste data ud, så var det intet at gøre.

Til gengæld så gjorde det underværker på min gamle tænkepadde, som subjektivt betragtet er blevet ca dobbelt så hurtig - men jeg kan altså ikke føle mig fri for tanken om at sidde med en tikkende bombe mellem hænderne, og tager hyppigere backup end jeg ville gøre med en almindelig harddisk.

16
8. januar 2013 kl. 22:23

Jeg har inden for kort tid set to fatale disk crash på SSD diske af forskelligt fabrikat, og i modsætning til en almindelig disk, hvor man tit kan luske det meste data ud, så var det intet at gøre.

This. So much this!

SSD'er burde blive "gracefully slidt" (i modsætning til harddiske), den fri kapacitet burde blot langsomt svinde i takt med at reallocation-blokke af NAND blev taget i brug... og i følge udregninger på skrivninger per dag burde SSD'er garanteret kunne holde mere en de 5 år, herning regner med.

Men det er bare ikke dér teknologien er endnu. SSD'er dør fra den ene dag til den anden, uden nogen advarsel whatsoever. Ingen mærkelige lyde et par dage i forvejen, ingen reallocated sectors, no nothing. Poof, data gone.

Det kunne være ret fedt hvis der bliver lavet (og offentliggjort!) statistik over drev-død de næste fem år af Herning, det kunne være nogle ret interessante datapunkter i forhold til dine & mine & andres personlige oplevelser med en håndfuld drev :)

Til gengæld så gjorde det underværker på min gamle tænkepadde, som subjektivt betragtet er blevet ca dobbelt så hurtig - men jeg kan altså ikke føle mig fri for tanken om at sidde med en tikkende bombe mellem hænderne, og tager hyppigere backup end jeg ville gøre med en almindelig harddisk.

Samme her, jeg ville ikke undvære SSD i hverken min stationære powerhorse eller min arbejds-laptop. Jeg ville dog heller ikke undvære realtime-backup - brændt barn skyr ilden.

...derudover spekulerer jeg dog lidt på hvor stor en performance-mæssig gevinst der er at score på maskiner til skole-brug, med den hastighed harddiske ligger på i dag. Hvis man nu lige havde periodiske jobs til temp-cleanup og defrag.

Med hensyn til bærbare er der måske pointe i at SSD'er bedre kan klare stød end HDD'er, men hvor mange HDD'er går i stykker og bliver skiftet på grund af stød og slag - hvor laptoppen ikke er totalskadet?

28
9. januar 2013 kl. 14:52

Med hensyn til bærbare er der måske pointe i at SSD'er bedre kan klare stød end HDD'er, men hvor mange HDD'er går i stykker og bliver skiftet på grund af stød og slag - hvor laptoppen ikke er totalskadet?

Det kan jeg godt svare dig på, Sune. Jeg var indtil årsskiftet IT ansvarlig på et større seminarium i Grønland, og vi havde ca. en fejlrate på 1,3 disk, pr år pr 20 bærbare. Størstedelen skyldtes hård behandling, tab på gulv og lign.

Den seneste portion bærbare der blev indkøbt, blev også leveret med SSD for at komme de mekaniske problemer til livs.

22
9. januar 2013 kl. 01:29

Heh, jeg har min SSD udelukkende til system filer. Alle data er flyttet over på andre drev - incl. my documents og andre steder hvor windows ynder at gemme filer. Der er enkelte appdata mapper jeg skal huske at backe up - men det er meget sjældent de bliver opdateret. I reglen noget som FileZilla settings eller deslige - men det er jeg efterhånden kommet uden om vha. portable versioner. Stoler slet ikke nok på SSD til at have data liggende på det - men omvendt så har jeg opnået en enorm performance forbedring med en SSD. Dette kombineret med et RAM drev til Windows TEMP, browser cache og disable pagefile - wowza. Sidste gang jeg husker et sådant performance boost var da jeg skiftede fra en celeron 433, tror jeg det var, til en Athlon XP 2100. :o)

23
9. januar 2013 kl. 08:09

Stoler slet ikke nok på SSD til at have data liggende på det

Det gør jeg - men kun på grund af realtime backup. Hvilket egentligt også er en god idé selvom man er på en standard HDD... så hvorfor ikke også få SSD performance-boost på sine data, når man alligevel bør have en fornuftig backup-plan? :) - det betyder alligevel en del mht. performance når vi snakker build af C++ projekter.

Dette kombineret med et RAM drev til Windows TEMP, browser cache og disable pagefile - wowza.

Samme her. Jeg har endda flyttet hele min firefox profile til ramdisk (det hjælper gevaldigt på sqlite databaserne!), plus et par andre ting fra %AppData% der havde masser af små random-I/O. Fungerer ganske udmærket med SoftPerfects gratis ramdisk, den support persistancy og differential saves, og kan sættes til at save indhold med intervaller så det ikke først er ved shutdown/reboot. Har dog stadig realtime backup af firefox profilen, selvom jeg flusher ramdisken til disk hvert 15. minut.

PS: godt at høre at du har disabled pagefile, og ikke er en af de nutters der laver en ekstra stor ramdisk og smider pagefilen dér :P

24
9. januar 2013 kl. 12:41

Hvad skulle jeg ellers bruge 16 giga ram til? ;)

3
8. januar 2013 kl. 17:40

De skole pc'ere jeg er stødt på har altid været 2-4 generationer bagefter resten af verden... at forlænge deres liv med 2 år ender vel med at tilføje 1-2 generationers efterslæb. Svarer vel til at eleverne lærer at bruge DOS mens de hjemme og i resten af verden benytter Windows 7 eller lignende.

2
8. januar 2013 kl. 17:33

Pc'ere bliver ofte skiftet ud fordi de bliver for langsomme. Her gør SSD en kæmpe forskel. Det vil som regel føles som at få en ny computer når disken bliver erstattet med en SSD. Vi har med succes udskudt investeringen i nye bærbare udviklermaskiner med 2 år ved at montere en SSD i dem.

7
8. januar 2013 kl. 18:19

Pc'ere bliver ofte skiftet ud fordi de bliver for langsomme.

Det vist efterhånden ved at være en del år siden. Med mindre det er fordi folk ikke gider at vedligeholde filsystemet (defrag). En harddisk bliver ikke langsommere med tiden, filsystemet kan gøre det.

Bemærk at i artiklen er det nye bærbare, ikke gamle som får sat SSD i.

4
8. januar 2013 kl. 17:43

Det er også to forskellige verdener, jeg ville helt sikkert også benytte SSD i maskiner til udviklere. Men til skolebrug, hvor computeren vel ikke bruges til at løfte meget større opgave end at starte en browser er gevindsten godt nok minimal. Hvis man ventede ét år, kunne indkøb af SSD diske nok også gøres til det halve..

Jeg gad godt høre argumentet for windows 8, der kommer til at gå mange penge til med at lære folk det i forhold til win7.

1
8. januar 2013 kl. 17:20

Hverken her eller på kommunens hjemmeside er der nogen argumenter for at de bærbare skulle holde længere med SSD. Og da det ikke er almen viden falder jeg i fælden og begynder at debatere det.

Men det er måske rigtigt nok at PC'erne holder længere med SSD, hvis det er sådan at eleverne i Herning flytter rundt på computerne med høje G-kræfter mens de kører.

Men er det billigere med Windows 8 end 7? Ellers ville 7 nok være mere fornuftigt da den er mere kompatibel med programmer og ekstern hardware.

11
8. januar 2013 kl. 19:32

Derudover skal man nok også overveje at listeprisen på Win8 er noget lavere end Win7. Selv kører jeg også med både SSD og Win8 og syntes da det er en yderst fornuftig prioritering de har foretaget. At få opgraderet de gamle næsten 5000 maskiner med SSD vil jo netop samtidig give en "reinstall" af systemet som også kun vil være med til at speede maskinen op.

Nu står der selvfølgelig ikke noget i teksten om der er tale om stationære maskiner eller bærbare, men eftersom der også er tale om maskiner til lærere kunne jeg forestille mig at der også er bærbare maskiner og her er Windows 8 med flere Printerdrivere osv. så bestemt en fordel. Disse maskienr skal jo netop kobles til lærernes hjemmenetværk og printere af alle afskygninger.

5
8. januar 2013 kl. 17:52

Men er det billigere med Windows 8 end 7? Ellers ville 7 nok være mere fornuftigt da den er mere kompatibel med programmer og ekstern hardware.

Hvad bygger du ovenstående på?

I følge Microsoft selv (Building Windows 8) er der bedre hardware support i Windows 8.

Desunden er Windows 8 mindre resource krævende og hurtigere end Windows 7, hvilke betyder at kommunen vil få den samme performance for mindre penge.

6
8. januar 2013 kl. 18:15

Hvad bygger du ovenstående på?

Primært sund fornuft. Jeg har dog installeret Windows 8 på på en netbook, hvor jeg ikke synes den er blevet væsentligt hurtigere end den Vista som den havde eller Arch linux for den sags skyld.

I forhold til sund fornuft. Så kunne jeg se at Lenovo ikke havde nye drivere til Windows 8 for den omtalte Ideapad, hvilket jeg så deducerer til at gælde de meste hardware som ikke er helt nyt.

Det jeg specifikt tænkte på var at ekstern hardware som eleverne / skolen i forvejen har der ikke er helt ny vil sandsynligvis fungere bedre under Windows 7 end 8.

Desuden er jeg ikke sikker på der er nogen fordele ved Windows 8 i forhold til 7, der er ros (blandt kommentatorer) til GUI på tablets (touch interface) men bærbare uden touch har ikke nogen fordel af 8.

Hvad bygger du på at 8 er bedre end 7 andet end sælgeren (Microsoft)?

8
8. januar 2013 kl. 18:45

Der er noget helt galt med den computer, hvis Windows 8 ikke kører hurtigere end Vista. Øhh hvad har linux med en sammenligning af hastigheden af Windows 7 og 8 at gøre?

At Lenovo med vilje laver drivere der kun virker med det OS den kommer med, har nok mere at gøre med Lenovo's interesse i at sælge nyt hardware end Microsofts hardware support.

Hvad bygger du på at 8 er bedre end 7 andet end sælgeren (Microsoft)?Min og andres erfaring, alene boot tiden er markant hurtigere på windows 8. Hvis du ikke har opdaget det, så har du nok ikke testet Windows 8 nok til at vide om det er bedre end Windows 7. På min 4,5 år gamle desktop (med BIOS) med en 1-år gammel ssd starter op på under 20 sekunder med Windows 8, det var det dobbelte med Windows 7

Hurtigere startup:http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/09/08/delivering-fast-boot-times-in-windows-8.aspx

Hurtigere grafik:http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/07/23/hardware-accelerating-everything-windows-8-graphics.aspx

Større support af printere, med færre printer drivere installeret.http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/07/25/simplifying-printing-in-windows-8.aspx

21
9. januar 2013 kl. 00:09

Morten Madsen:

Hvad bygger du på at 8 er bedre end 7 andet end sælgeren (Microsoft)?
Min og andres erfaring, alene boot tiden er markant hurtigere på windows 8. Hvis du ikke har opdaget det, så har du nok ikke testet Windows 8 nok til at vide om det er bedre end Windows 7.

Ja, ja, boot tiden. Men det er altså ikke den eneste parameter der er relevant. Toms hardware har lavet en gaming test imellem Windows 7 og 8 hvor de ikke finder nogen nævneværdig forskel. http://www.tomshardware.com/reviews/windows-8-gaming-performance,3331-13.html

Og selvom Microsoft har gjort meget for at Windows 8 skal være bagudkompatibel, så mener pcworld.com er der er grund til at være påpasselig http://www.pcworld.com/article/2011807/is-all-your-gear-windows-8-compatible.html

12
8. januar 2013 kl. 21:21

Der er noget helt galt med den computer, hvis Windows 8 ikke kører hurtigere end Vista.
Øhh hvad har linux med en sammenligning af hastigheden af Windows 7 og 8 at gøre?

Nå, nej, det kan jo umuuuligt være Windows 8 der er noget galt med det er jo heelt utænkeligt. Så jeg må ikke sammenligne hastigheder imellem Arch linux og Windows 8?! Hvad er der i vejen med dig? Det giver da i høj grad mening at sammenligne, man kan på den måde se at det ikke er hardwaren der er noget galt med, som du jo antyder.

14
8. januar 2013 kl. 22:02

Nå, nej, det kan jo umuuuligt være Windows 8 der er noget galt med det er jo heelt utænkeligt. Så jeg må ikke sammenligne hastigheder imellem Arch linux og Windows 8?!

Du må sammenligne alle de hastigheder du har lyst til, men du forslår selv tidligere i debatten at kommunen skal benytte Windows 7 i stedet for Windows 8. Så jeg forstår ikke hvad sammenligning med linux skal bruges til?

Hvis du mener at linux udnytter hardwaren bedre og kommunen derfor skal benytte linux, så fair nok? Det kom bare ikke rigtig frem i dit indlæg.

Hvad er der i vejen med dig?

Kan vi venligst holde os til emnet og lade være med at lave "angreb" på hinandens person.

Det giver da i høj grad mening at sammenligne, man kan på den måde se at det ikke er hardwaren der er noget galt med, som du jo antyder.

Jeg har nok ikke skrevet det tydeligt nok. Jeg mente at der var noget galt med computeren som helhed, det være kan være problemer med en eller flere af følgende dele: hardware, software, firmware, driver mm.

Windows 7 er på mange punkter væsentlig hurtigere end Windows Vista. Windows 8 har forbedret hastigheden på mange punkter fra Windows 7. Så hvis computeren overholder Microsofts system requirements, så er Windows 8 hurtigere end Windows Vista ellers mener at der er noget galt med computeren som helhed.

Man skal selvfølgelig ikke installere Windows 8 (eller tidligere versioner) hvis hardware'en ikke lever op til Microsofts system requirements.

17
8. januar 2013 kl. 22:28

Kan vi venligst holde os til emnet og lade være med at lave "angreb" på hinandens person.

Du må undskylde men da jeg opfattede dit »Øhh hvad har linux med ...«, som et "angreb" så kom jeg til at give lidt igen.

Jeg har nok ikke skrevet det tydeligt nok. Jeg mente at der var noget galt med computeren som helhed, det være kan være problemer med en eller flere af følgende dele: hardware, software, firmware, driver mm.

Og der mener du ikke at Windows 8 kan høre under software, firmware, driver mm? Her mener jeg der er noget galt med din tankegang.

Windows 7 er på mange punkter væsentlig hurtigere end Windows Vista.
Windows 8 har forbedret hastigheden på mange punkter fra Windows 7.
Så hvis computeren overholder Microsofts system requirements, så er Windows 8 hurtigere end Windows Vista ellers mener at der er noget galt med computeren som helhed.</p>
<p>Man skal selvfølgelig ikke installere Windows 8 (eller tidligere versioner) hvis hardware'en ikke lever op til Microsofts system requirements.

Den overholder skam kravene listet her http://windows.microsoft.com/da-DK/windows-8/system-requirements. Men jeg har nok ikke været positiv nok i min omtale af Windows 8 til at du kunne opfatte at jeg ikke skrev at den var langsom med Windows 8, jeg skrev at jeg »ikke synes den er blevet væsentligt hurtigere«. Den er faktisk hurtig til at boote, men til at afspille flash video performer den dårligere og også dårligere end når den booter med arch linux. Det kan så være en grafik driver ting, men det er Intel grafik hvor der følger drivere med i Windows 8.

Men tiden vil jo vise om Windows 8 bliver populær, der er nogle kommentatorer der mener at det er en "Vista". Jeg er ikke specielt imponeret, har dog ikke brugt det så meget.

Jeg giver dog ikke meget for din unuancerede fremturen med at Windows 8 bare er bedre end Windows 7, med dine referencer til biased kilder.

19
8. januar 2013 kl. 22:44

men til at afspille flash video performer den dårligere og også dårligere end når den booter med arch linux. Det kan så være en grafik driver ting, men det er Intel grafik hvor der følger drivere med i Windows 8.

Det lyder interessant; min oplevelse er at grafiske ting kører lidt bedre (på sløv nvidia 3100M - den er så sløv jeg faktisk troede det var tidligere generation Intel Graphics, indtil jeg checkede laptoppen lige nu her), omend jeg gætter på det har mindre med driver-forskelle at gøre end at Win8 dropper Vista/Win7s shader-effekter fra GUIet. Dog lavede jeg også lige en hurtig søgning for at se om Win8 skulle bringe noget nyt på bordet grafik-stak mæssigt, og det lader alligevel til at der er sket et par ting fra WDDM 1.1 til WDDM 1.2, så måske er der derp i nuværende Intel drivere? :)

Det har dog aldrig været mit indtryk at flash-hejs har brugt hardware acceleration, men derimod suger voldsomt på CPU'en. Så måske er det noget power management der bider dig? MS har (primært pga. de også targetter tablets nu) fokuseret en del på at kunne blive længere i de lavere strømslugende C-states, bl.a. ved endeligt at få Win8s kerne tickless... måske er der power management bug der gør CPU'en ikke kommer ordentligt op i omdrejninger?

25
9. januar 2013 kl. 12:55

omend jeg gætter på det har mindre med driver-forskelle at gøre end at Win8 dropper Vista/Win7s shader-effekter fra GUIet.

Systematisk fejlfindige havde gjort, at man slog grafikaccelereret GUI fra i Win 7 og sammenlignede med Win 8.

Ellers finder man aldrig ud af, hvad forskellen er.

-- Men systematisk fejlfinding er som en fyord på Windows. Først genstarter man et antal gange og hvis det ikke hjælper reinstallerer man et antal gange. Derefter udskifter man tilfældig hardware fra en ende af.

20
8. januar 2013 kl. 23:27
9
8. januar 2013 kl. 18:53

Det er noget fis at sige, det er LANGT fra alle pc'er, der får noget positivt ud af windows 8 i boot tid. Min gamle bærbar gjorde ikke, den nye har det dog stor effekt. Men ellers er windows 8 jo ikke hurtigere i brug, at du linker til grafik er jo irrelevant i en skole, ganske som med printer-driverne. Det er praktisk for almindelig privat bruger, men for system admnistrator er det da fuldstændig uden betydning. Tilgengæld er der med hele metro (spild ikke tid på billige point på den betegnelse) delen lagt op til en ordentlig omgang omstilling. Kan kun sige, at alle almindelige brugere jeg har mødt har set win8 som forvirrende. Personligt synes jeg det er helt fint, så snart metro er væk og der er kommet start menu på ;=)

10
8. januar 2013 kl. 19:11

Har du taget tid?

Windows 8 skal lave mindre under boot end Windows 7, så jo det går hurtigere.

Håndtering af printdriver er bestemt ikke irrelevant på en skole eller andre steder hvor man skal administrere mange computere. Og mange af de store forbedringer i Windows 8 er netop rettet mod administration af mange computere: bedre sikkerhed, forbedret administration, færre reboots, updates giver mindre gene for brugerne, bedre power mangement/mindre strømforbrug, bedre håndtering af nulstilling af en computer (eks. hvis en anden bruger skal overtage den) Og oven i det kommer selvfølgelig bedre integration med Windows server 2012 og alle de nye features den har.