Guldborgssund Kommune har ved en fejl sendt en afgørelse indeholdende oplysninger om et barns tilholdssted til barnets far, der var frakendt forældremyndigheden.
»Konkret havde sikkerhedsbruddet store konsekvenser for klager og klagers barn. Klager (sandsynligvis barnets mor, red.) var ikke blevet behørigt underrettet af kommunen, sådan at klager kunne tage sine forholdsregler, og kommunen havde heller ikke anmeldt sikkerhedsbruddet til Datatilsynet,« skriver Datatilsynet selv i en pressemeddelelse.
Siden sagen nu er en politisag kan Version2 ikke få aktindsigt i sagens omstændigheder, oplyser Datatilsynet. Det er derfor uklart, præcis hvilke konsekvenser, der henvises til.
Indstillet til bøde
På grund af den skødesløse omgang med persondata og den manglende anmeldelse har Datatilsynet indstillet kommunen til en bøde på 50.000 kroner.
»Det er vigtigt, at borgere kan være trygge, når deres oplysninger behandles af kommunen. Hvis det alligevel sker, at kommunen i en sag som denne, hvor konsekvenserne for borgeren er store, får sendt en afgørelse til en forkert modtager, er det vigtigt, at kommunen hurtigt begrænser skadevirkningerne. Og dette gælder i særdeleshed, når konsekvensen ved uautoriseret adgang er særlig høj for borgeren,« siger Frederik Viksøe Siegumfeldt, kontorchef i Datatilsynet i pressemeddelelsen.
I de fleste europæiske lande kan de nationale datatilsyn selv udstede administrative bøder, men reglerne er anderledes i blandt andet Danmark. Du kan læse Version2's gennemgang af proceduren her:
Kort sagt fungerer det i Danmark således, at Datatilsynet efter at have belyst og vurderet sagen, politianmelder den dataansvarlige. Herefter undersøger politiet, om der er grundlag for at rejse en sigtelse, og endelig vil en eventuel bødestraf blive afgjort ved en domstol.