Kommune indstillet til bøde for persondatasvigt med 'store konsekvenser'

Illustration: Datatilsynet
Datatilsynet blev opmærksom på sagen, da en borger i Guldborgsund Kommune klagede til Datatilsynet i 2018.

Guldborgssund Kommune har ved en fejl sendt en afgørelse indeholdende oplysninger om et barns tilholdssted til barnets far, der var frakendt forældremyndigheden.

»Konkret havde sikkerhedsbruddet store konsekvenser for klager og klagers barn. Klager (sandsynligvis barnets mor, red.) var ikke blevet behørigt underrettet af kommunen, sådan at klager kunne tage sine forholdsregler, og kommunen havde heller ikke anmeldt sikkerhedsbruddet til Datatilsynet,« skriver Datatilsynet selv i en pressemeddelelse.

Læs også: Kæmpe brøler i Køge Kommune: Mindreårig piges hemmelige adresse røbet i Aula

Siden sagen nu er en politisag kan Version2 ikke få aktindsigt i sagens omstændigheder, oplyser Datatilsynet. Det er derfor uklart, præcis hvilke konsekvenser, der henvises til.

Indstillet til bøde

På grund af den skødesløse omgang med persondata og den manglende anmeldelse har Datatilsynet indstillet kommunen til en bøde på 50.000 kroner.

»Det er vigtigt, at borgere kan være trygge, når deres oplysninger behandles af kommunen. Hvis det alligevel sker, at kommunen i en sag som denne, hvor konsekvenserne for borgeren er store, får sendt en afgørelse til en forkert modtager, er det vigtigt, at kommunen hurtigt begrænser skadevirkningerne. Og dette gælder i særdeleshed, når konsekvensen ved uautoriseret adgang er særlig høj for borgeren,« siger Frederik Viksøe Siegumfeldt, kontorchef i Datatilsynet i pressemeddelelsen.

I de fleste europæiske lande kan de nationale datatilsyn selv udstede administrative bøder, men reglerne er anderledes i blandt andet Danmark. Du kan læse Version2's gennemgang af proceduren her:

Læs også: Fra anmeldelse til kæmpebøde: Det sker der efter GDPR-brud

Kort sagt fungerer det i Danmark således, at Datatilsynet efter at have belyst og vurderet sagen, politianmelder den dataansvarlige. Herefter undersøger politiet, om der er grundlag for at rejse en sigtelse, og endelig vil en eventuel bødestraf blive afgjort ved en domstol.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Jacob Larsen

Problemet er at en bøde til kommunen jo ikke reelt straffer kommunen, men borgerne der bor der. Man kunne gøre personen der sidder med magten personligt ansvarlig, men jeg ved ikke om den også rammer skævt.

 • 5
 • 1
#5 Lars T. Petersen

Man kunne gøre personen der sidder med magten personligt ansvarlig

Det er nok heller ikke den rigtige løsning.

Når lovovertræderen er en privat virksomhed som fx 4x35, så er det hele meget nemt, så skal der gives en bøde. Så er det op til ejererne af virksomheden at straffe videre, hvis det er påkrævet.

Men når det er en offentlig institution giver det ikke at give en bøde. Det eneste sted borgerne kan hente penge, at ved at tage dem fra borgerne, og det er ikke rimeligt at borgerne i Guldborgsund skal straffes i denne sag. Hvis en politiker har skylden, kan man sige at borgerne selv er ude omm det, men er det en medarbejder, som det ser ud til i denne sag, så er det ikke borgerne der skal straffes.

Bageren skal ikke straffes for smedens ugerninger.

 • 1
 • 1
#6 Niels C Nielsen

Tilsvarende kan du argumentere, at bøder til virksomheder ikke rammer virksomhederne, men blot aktionærer og evt kunder, hvis det medfører prisstigninger.

Aktionærer og borgere har stemmeret, og de kan sælge/flytte. Kunder kan evt skifte leverandør. En reaktion på bøden after the fact kan medføre omkostninger og tab.

Hvorfor kan valgte politikere ikke 'straffe videre' på samme måde som en aktionærvalgt bestyrelse?

 • 2
 • 1
#7 Børge Svingalius

og et direkte tarveligt beløb i en så principiel sag. Vi kan kun gisne om de "store konsekvenser", men de fleste kan nok godt se for sig hvad de indebærer.

Kvinden bør række ud til aktivister/advokater/interessanter (vi kender ikke hendes identitet, så det er svært den anden vej) for at stable et seriøst sagsanlæg an, så kommunen kan lære (ved at betale af med mere end peanuts) at en sådan fejl skal have ALVORLIGE konsekvenser.

... Ligesom det har for almindelige mennesker, når de dummer sig.

 • 2
 • 1
#10 Kjeld Flarup Christensen

Problemet er at en bøde til kommunen jo ikke reelt straffer kommunen, men borgerne der bor der.

Har klageren fået erstatning?

Det giver ikke nogen mening at give en kommune en bøde, der skal vi nærmere gå efter den amerikanske model, hvor der nogen gange gives nogle afsindige erstatninger, som reelt er bøder.

I Europa stikker staten pengene i lommen, og klageren får intet.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere