Kommune får ny open source-hjemmeside til kun 600.000 kroner

Ny hjemmeside til 600.000 kroner skal rumme 5000 websider og 60 websites hos Ikast-Brande Kommune. Forklaringen på den lave pris er open source-CMS’et Umbraco.

Det er nemt at brænde millioner af på at få en ny hjemmeside udtænkt, designet, udviklet og driftet. Men det er åbenbart også muligt for en mellemstor kommune at klare det hele for bare 600.000 kroner.

Sådan lyder det samlede budget i hvert fald for Ikast-Brande Kommunes kommende website, som skal rumme over 5.000 websider af alle slags, samt cirka 60 subsites for biblioteker, børnehaver og andre institutioner.

»Jeg har talt med en anden kommune, hvor de havde 300.000 kroner bare til forundersøgelsen. Det er halvdelen af mit samlede budget,« siger Mikael Havtorn, webmaster hos Ikast-Brande Kommune og ansvarlig for projektet, til Version2.

Pengene skal række til hele udviklingsfasen og fire års drift, som kommunen dog selv lægger server til, mens selve migreringen af indholdet fra den nuværende hjemmeside bliver lagt i hænderne på kommunens egne medarbejdere.

Og at det kan lade sig gøre for 600.000 kroner, er webmasteren rigtig godt tilfreds med.

»Vi skal nok nå i mål med projektet - men jeg vil først være helt stolt, når løsningen er lanceret og den har kørt godt i et halvt års tid,« siger Mikael Havtorn.

Sitecore var for dyrt

Et budget på det niveau betød, at det ellers udbredte CMS Sitecore ikke blev foreslået af nogle af de fem tilbudsgivere, da opgaven blev kastet i grams.

»Der er bestemt gode ting i Sitecore, men vores økonomi udelukkede helt naturligt den løsning. Licensomkostningerne var for høje til vores økonomi. Det er nok nemmere for større kommuner at betale Sitecore-licenser,« siger Mikael Havtorn.

Læs også: Energistyrelsen fik Drupal-intranet for 15.000 kroner: Danmarks billigste?

I stedet kom fem forskellige firmaer med tilbud, baseret på fem forskellige CMS’er, heriblandt to proprietære, samt open source-produkterne Liferay, Drupal og danske Umbraco.

Valget faldt på leverandøren Kraftvaerk, som satsede på det .Net-baserede Umbraco.

»Vi var åbne for alle slags CMS og havde ikke lagt os fast på noget på forhånd. Valget faldt på Kraftvaerks tilbud, blandt andet fordi vi selv har folk i it-afdelingen med kendskab til .Net, og så har vi en mulighed for selv at kigge med i koden. Det ville vi ikke kunne med Drupal,« siger webmasteren.

Nu går arbejdet i gang med at udvikle den nye side, som efter planen vil gå i luften engang midt i 2012.

»Jeg kan ikke sige præcist hvornår, for migreringen af indholdet kommer nok til at tage længere tid, end vi forestiller os,« lyder forklaringen.

Open source åbner for samarbejde med andre

Ikast-Brande er ikke den eneste kommune, som nu satser på et open source-CMS. I København skal intranet og senere også internet bygges op i Drupal, efter et par vellykkede pilotprojekter, og flere andre kommuner er også på vej med Drupal og Umbraco-projekter. Det giver mulighed for at dele kode kommunerne imellem.

»Som kommune vil vi gerne have et unikt skær over vores side - men faktum er at vores borgere i det store hele har samme behov som i andre kommuner. Egedal har også valgt Umbraco, så vi vil kontakte dem for at se på et samarbejde. Det ville give god mening,« siger Mikael Havtorn.

Generelt kan han mærke, hvordan open source-CMS’er nu bliver accepteret rundt omkring i det offentlige landskab, efter først at være mødt af skepsis.

»Man hører på vandrørene, hvordan flere og flere kommuner udvikler mindre sites med open source-CMS’er og begynder at vænne sig til tanken. I vores organisation havde it-folkene kigget på Umbraco, men blev først overbevist om, at det ville fungere, da de havde fået fingrene i det og kunne se, hvordan det virkede,« forklarer Mikael Havtorn.

Især mindre kommuner, der slås med begrænsede midler, er ved at få øjnene op for open source-CMS’er, vurderer han.

»Vi skal bruge skatteydernes penge på den bedst mulige måde, og det kan godt gå ud over risikovilligheden, hvor man er tilbøjelig til at vælge det sikre og det, som andre kommuner bruger,« siger Mikael Havtorn.

Kommunens nuværende hjemmeside er fra 2007 og var moden til udskiftning. Det er nemlig bygget på Sitebuilder, som EG, der tidligere hed EDB Gruppen, stod bag, men ikke længere udvikler videre på.

Læs også: Derfor valgte Københavns Kommune Drupal til nyt intranet

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Johan Bruun

Ikast-Brande kommune, Kraftvaerk og Michael Havtorn ønskes held og lykke med opgaven. Prisen lyder meget optimistisk, men Kraftvaerks hjemmeside giver nu alligevel et godt indtryk af et seriøst hjemligt baseret udviklingshus. Så måske det er muligt !

Hmmmm....Nu er det jo et dansk udviklingshus der udfører opgaven. Det koster efter sigende en tiendedel i Asien i forhold til danske udviklere. Så et spørgsmål til kommunen kunne være om man havde overvejet at få opgaven lavet off-shore i stedet, og derved spare 540.000,- kr. ? Eller måske er forholdet mellem offshore udvikling og dygtige softwarehuse i DK alligevel ikke så stor når det kommer til stykket ??

Meget Interresant :))

 • 2
 • 0
#3 Mads Bendixen
 • 0
 • 0
#4 Peter Johan Bruun

Selvom det er et "dansk udviklingshus" kan meget af arbejdet godt foregå i Asien. Så det kan være der allerede er trukket 90% af udgifterne fra.

Se den tanke havde jeg også: Jeg har set på Kraftvaerks hjemmeside (www.kraftvaerk.net), og samtidigt forsøgt at google sammenhængen mellem kraftvaerk og offshoring/outsourcing uden at finde noget. Der er heller ikke noget hos Kraftvaerk der bare minder om eksempelvist www.chinasoft.dk, hvor stort set al salgssnak er bygget op om en timepris på 85,- kr.

Hvad angår www.kraeftvaerk.net er det skønt at se en hjemmeside der benytter håndværket som salgsargument og ikke timeprisen. At de så oven i købet giver en så favorabel pris synes jeg blot gør det hele endnu mere spændende.

Og netop derfor kunne det være interessant med en kommentar fra de involverede parter i den henseende - måske hænger det sådan sammen at "een dygtig udvikler" koster det samme som "een dygtig projektleder med otte billige udviklere" ! Den tror jeg i hvert fald på. Så kan vedkommende dygtige udvikler være Inder, Dansker eller en tredje nationalitet for den sags skyld. Men pointen er blot at når man spilder masser af udviklingstimer på at jagte discount udvikling så er IT-faget sat i skammekrogen og DJØF'erne på en pedistal.

Så igen: held og lykke med projektet - IT-faget har brug for at der kommer noget godt ud af det.

 • 4
 • 0
#10 Niels Hartvig

Uden at kende detaljerne i projektet kan jeg sige at Kraftværk er drømmen for hvordan et fedt dansk (Web)udviklerhus bør være. De satser på en god kultur, dygtige medarbejdere (bosat i dk) som de lader blive endnu dygtigere ved at være aktive i communities (de deler aktivt viden og kode, får respons og holder sig derved skarpe og nysgerrige). Flere af deres udviklere er konstant i top tyve over de mest aktive i Umbraco communitiet hvilket er godt gået med mere end 30k aktive rundt om på kloden. Så chancen for at det er outsourcing der er grundlaget for budgettet vil jeg vurdere super lavt.

I stedet kan en del af forklaringen være brug af åbne, velafprøvede løsninger uden licensomkostninger kombineret med en community kultur der deler og nogle hamrende dygtige og nysgerrige medarbejdere i topform der ikke prøver at opfinde en IC4 til hver løsning.

 • 3
 • 0
#14 Otto Andersen

Det er korrekt, at Kraftvaerk har et kontor i Skt. Petersborg. Vi anvender russiske ressourcer på store, langvarige opgaver, og altid efter aftale med vore kunder. Det gør vi for at kunne holde den samlede udviklingspris på et fornuftigt niveau. Pt. er kontoret involveret i tre opgaver.

Vi har ingen planer om at anvende vore kolleger i SPB til projektet hos Ikast-Brande Kommune. Vi vil løse opgaven med dygtige lokale, danske udviklere. Hos os er det de faglige kvalifikationer, der tæller. Det er langt mere effektivt med fagligt dygtige udviklere end mindre dygtige (og billigere), der fordrer meget mere tid og mere detailstyring for at levere. På denne opgave vil vi alene anvende udviklere, der har dyb og massiv erfaring med Umbraco løsninger, hvilket vil holde vores ”spildtimer” på et minimum. På den måde kan kunden og vi forhåbentlig begge få en god forretning ud af aftalen.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere