Kommune erkender: 2.580 skole-iPads risikerer at blive jailbreaket
Odder Kommune delte tidligere på dagen 2.580 iPads ud til elever og lærere i kommunen, og allerede ved middagstid var 2.000 iPads på skolernes netværk uden problemer.
Men det er kun et spørgsmål om tid, før en kreativ elev jailbreak'er sin iPad for at slippe uden om Apples begrænsninger i blandt andet App Store, erkender lederen af iPad-projektet i kommunen, Rasmus Borch, over for Version2.
Det er i strid med skolens regler, ifølge Rasmus Borch er der dog stor sandsynlighed for, at det vil blive opdaget, når enheden skal serviceres på skolen. Men han indrømmer også, at skolen reelt ikke har mulighed for at tjekke, om en enhed er blevet jailbreaket, hvis den er blevet gendannet af eleven inden tilbagelevering til skolen.
»Vi opdager det ikke, hvis eleven har enheden i tre år. Så længe de har dem, ved vi ikke, hvad de har gjort ved dem. Vi overdrager brugsretten, så vi går ikke rundt og tjekker enhederne,« siger Rasmus Borch til Version2.
Kommunen har valgt at forbyde eleverne at pille ved styresystemet på de udleverede iPads.
»Det var en relativ simpel overvejelse af forbyde jailbreaking. Der er meget få ting, der kan gå galt, når man bliver inden for systemet. Vi har brug for, at alt virker. Lige så snart en elev jailbreaker har vi ikke samme mulighed for at give oplevelsen af, at den virker,« siger Rasmus Borch, projektleder på iPad-projektet, til Version2 og påpeger, at mange af tavle-pc'erne skal gives videre til andre elever, når elever forlader skolen, og at der derfor ikke må være problemer med enhederne.
Det hele handler om at sikre at læringen er optimal, siger Rasmus Borch.
»Der skal være relativt sikre og brugervenlige rammer. Jailbreaker man, mister man det, og så kan det gå ud over læringen,« siger Rasmus Borch til Version2 og fortsætter:
»Hvis eleverne skulle beholde iPad'en ville det ikke gøre det store. I virkeligheden synes jeg, det er fint at man eksperimenterer. Det skal bare ikke være på skolens udstyr.«
Rasmus Borch har dog valgt, at eleverne ikke må jailbreake, da det kan ødelægge meget af det pædagogiske.
»Skoledagen afhænger af, at det man sidder med virker. Jailbreak kan selvfølgelig give muligheder, men det kan også ødelægge meget af det. Det tekniske skal ikke være et problem, så elever og lærere frit kan fokusere på læringen, så der må ikke være problemer med udstyret, når lektionerne kun varer 45 minutter,« siger Rasmus Borch.
Pilotfasen en succes
Siden efterårsferien har flere klasser været pilotklasser på projektet. Rasmus Borch fortæller, at det er forløbet uden problemer - både i forhold til enhederne og til netværk og internetforbindelser på skolerne.
Og det ser ikke ud til, at der er blevet jailbreaket nogle iPads endnu - han har i hvert fald ikke opdaget det, siger han.
To ud af 400 iPads har dog måttet en tur forbi serviceværkstedet på grund af ødelagt frontglas. En af tavlecomputerne var blevet tabt på gulvet, efter en bold havde ramt den og slået den ud af hænderne på en elev, mens en anden flækkede, da den lå i en taske der fik en lidt for hård medfart.
Netværket har det fint
Ved middagstid var der mere end 2.000 iPads på skolernes netværk uden problemer. Men Rasmus Borch var heller ikke så bekymret for i dag, som han er for de kommende uger, hvor problemerne måske viser sig.
»Det er en stor lettelse, at det er gået godt, men det forventede jeg også. De kommende uger kan vise sig at skabe problemer, når eleverne skal sætte enheden op med e-mail-adresser og programmer,« siger Rasmus Borch til Version2
De to store skoler i kommunen har en én gigabit forbindelse, en tredje har 500 megabit og resten 100 megabit-forbindelser. Rasmus Borch fortæller, at en overbelastning af netværket ikke vil smide eleverne af, men at svartiderne kan forlænges.
Derfor vil de løbende vurdere, om internetforbindelsen på skolerne er nok. Alle foreløbige resultater, blandt andet fra en pilotfase, viser dog, at der ikke på nuværende tidspunkt er problemer.
