Kommune ekspres-indkøber Chromebooks til skoleelever

30. august 2013 kl. 08:5844
Elever i 4. til 6 klasse i Ballerup Kommune skal fremover udstyres med Google-konto og Chromebook. De cloud-baserede computere skal inden efterårsferien gøre systemadministratorens opdateringshelvede til en leg.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Folkeskolerne i Ballerup skal have Chromebooks. Ballerup Kommune leder ifølge Udbudsvagten efter ”sky-baserede computere” for 1,1 millioner kroner. og håbet er, at computerne kan tages i brug allerede i uge 41 - ugen inden efterårsferien.

Sky-computerne skal implementeres i 4.til 6. klasse og fungere som supplement til skolens eksisterende computere. Skolekonsulent Jesper Bak fra Ballerup Kommune forklarer, at det nuværende setup , der er en klods om benet på lærere og elever.

»Mange af de digitaliserede lærermidler, der bruges, kører på flash. Og flash skal opdateres ret ofte, så mange gange vil læreren få besked om, at han skal opdatere for at bruge programmet. Og for at opdatere på det nuværende system, så skal man have fat i it-centret, for det er ikke noget de lokale brugere har mulighed for. Skolens administrator kan også gøre det, men så skal han ind på hver computer enkeltvis, og det er en langsommelig affære. Med sky-computere er det altid opdateret, fordi styresystemet er online«, siger Jesper bak til Version2.

Det er dog ikke kun problemer med opdateringer, der ligger til grund for indkøbet af de nye computere. Det er også økonomisk fordelagtigt, og det skal gøre hele den digitale del af undervisningen mindre bureaukratisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er en smart løsning, fordi den er billig og hurtigt kørende. Men en anden ting er at nye programmer bare er et klik væk. Vi er vant til at de først skal testes igennem oppefra og så skydes ud på Windows image. Det er en kæmpe proces, hver gang vi skal have bare at enkelt program ind. Med Chromebooks kan elever og lærere selv installere de her ting. Det er simpelthen et krav«, siger Jesper Bak til Version2.

Det er ifølge udbuddet formuleret som et krav, at løsningen er baseret på en »sky-baseret/webbaseret computer, der primært tilgår programmer i skyen« og at »operativsystem og tilgang til sky-baserede kontorpakke skal være uden licensbetaling (f.eks. Google OS).«

Om denne formulering reelt åbner mulighed for andet end Google-baserede produkter skal være usagt, og Jesper Bak er da heller ikke bleg for at tone rent flag:

»Jeg tror ikke, det er relevant at tale om andet end Chromebook. Der er jo forskellige leverandører af det her, men det bliver Google-systemet, vi kigger på«, siger Jesper bak.

44 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
43
22. oktober 2013 kl. 14:10

Det kan godt være de blev ekspres indkøbt. Jeg har børn på Rosenlundskolen i Skovlunde som er under Ballerup kommune og der har man endnu ikke set noget til de omtalte Chromebooks. Mon de står og samler støv på IT afdelingens lager?

44
22. oktober 2013 kl. 21:42

Jeg har børn på Rosenlundskolen i Skovlunde som er under Ballerup kommune og der har man endnu ikke set noget til de omtalte Chromebooks. Mon de står og samler støv på IT afdelingens lager?

Rosenlundskolens skoleleder skrev i nyhedsbrevet for oktober at PCerne (en for hver fjerde elev) bliver leveret i "ugerne efter efterårsferien", så de er åbenbart på vej. Skolen har også fundet penge så de øvrige klasser for en PC per fjerde elev. Mon ikke de bliver monteret i de eksisterende rullevogne som klassesæt.

40
1. september 2013 kl. 17:50

Hvis det kun er Flash der er problemet - har de så ikke hørt om Chrome for business?

Det er samme Chrome browser som man kender den - men med mulighed for central administration gennem MMC. Jeg har selv installeret den for at afprøve idéen, og den er faktisk ret god.

Den erstatter langsomme Internet Explorer godt - også på Windows XP (hvor jeg testede den).

35
1. september 2013 kl. 14:19

Jeg synes sikkerhedsspørgsmålet bliver overdrevet her i kommentarsektionen.

Dels fordi man ikke kan sikre sig mod overvågning (der lyttes med på centrale internetswitches), men også fordi det er svært at sikre alle led mod at nogen kikker/lytter med, uanset om du bruger Google, en privat fil/webserver eller læser din stil højt for læreren.

Men også fordi det er bagateller vi taler om. Børnene skal vel kun bruge deres skolekonto til skoleting, og det indbefatter vel ikke deres sygehistorie, cpr-nummer eller sexuelle overbevisning?

NB: Jeg er ikke den samme Hans Andersen som ovenstående. Lidt forvirrende...

38
1. september 2013 kl. 15:21

Dels fordi man ikke kan sikre sig mod overvågning (der lyttes med på centrale internetswitches), men også fordi det er svært at sikre alle led mod at nogen kikker/lytter med, uanset om du bruger Google, en privat fil/webserver eller læser din stil højt for læreren.

Du kan aldrig sikre dig 100%, det er korrekt. Men 99% sikkerhed er bedre end 0% sikkerhed, og det offentlige leverer borgernes private oplysninger til NSA på et sølvgfad, når de bruger usikre amerikanske cloud services.

Og, nej, jeg ved ikke hvad eleverne (der også er borgere) skriver i deres stile. Det er en sag mellem dem og lærerne. Det rager hverken mig, NSA eller Google's kommercielle profilering.

36
1. september 2013 kl. 14:47

:)... Tja den ene mands drøm, er den andens mands mareridt. Det er vigtig diskussion at have, når der er tale om borgerrettigheder og børn. Man kan jo bare skrue tiden tilbage til 1930 erne, for at se hvor galt det kan gå...

32
1. september 2013 kl. 08:50

Jeg er blogger og pædagogisk konsulent.

Jeg har afprøvet chromebooks og Google Apps for Education i knap 2 år.

På min skole har vi haft en forrygende PÆDAGOGISK succes ved at arbejde med Google Apps for Education. Vi har på under et skoleår (incl lockouten) oprettet over 23.000 dokumenter på blot 300 aktive brugere, der deles mellem 2 brugere i gennemsnit. Vi har fået løst mange af vores IT-udfordringer ved at integrere Google Apps for Education på vores skole (dog IKKE alle) og vi har bestilt 1100 chromebooks til min kommune. Dokumentationen kan se på mine slides her: https://goo.gl/QqF9sB. Jeg har også lavet en lille video om processen her: https://youtu.be/za194vamMXM.

Jeg har i knap to år blogget om emnet. Hele processen kan ses her: https://friit.dk. For mig handler dette IKKE om teknik, men PÆDAGOGIK. ;-)

33
1. september 2013 kl. 12:27

For mig handler dette IKKE om teknik, men PÆDAGOGIK. ;-)

Synes du det er god pædagogik at tvinge skoleelever til at bruge en usikret cloud løsning?

Bevares, der er efter sigende også skoler som tvinger eleverne til at oprette Facebook konti og bruge Facebook i undervisningen, men det ene overgreb retfærdiggør ikke det andet.

37
1. september 2013 kl. 15:20

Hej Jesper Lund. Tak fordi du blander dig i debatten og dermed kvalificerer emnet.

Jeg er noget usikker på, hvad du mener med dit udsagn "Synes du det er god pædagogik at tvinge skoleelever til at bruge en usikret cloud løsning?".

Rent krypteringsmæssigt er Google Apps for Education ganske sikker - eller lige så sikker som så meget andet. Hvad er det egentlig du mener med ordet "usikret".?

39
1. september 2013 kl. 15:44

Rent krypteringsmæssigt er Google Apps for Education ganske sikker - eller lige så sikker som så meget andet. Hvad er det egentlig du mener med ordet "usikret".?

Når vi snakker kryptering, skal vi skelne mellem "kryptering under transport" og "lagring af krypterede data".

Google Apps bruger kryptering under transporten af data mellem din computer og Google's servere. Dine oplysninger kan ikke bliver opsnappet undervejs i et såkaldt man-in-the-middle (MiTM) angreb. Du kan sidde med din computer på det mest suspekte wifi hotspot og bruge Google Apps, uden at frygte MiTM angreb.

Men når dine data er nået frem til Google's servere, er de ikke længere krypterede. Hvis nogen har adgang til Google's servere, kan de læse dine data. Google har selvfølgelig adgang til deres egne servere. Hvis du bruger Google's gratis services, betaler du ved at Google profilerer dig ud fra dine data. Det er ikke nogen hemmelighed, og hvad skulle Google ellers leve af? Det er ikke helt klart hvad Google gør når der er tale om de betalte services.

Derudover kan Google via USAs lovgivning blive tvunget til at udlevere oplysningerne til andre. NSA har via FISA lovgivningen en meget vidtgående ret til at forlange stort set hvad som helst udleveret om ikke-US personer (en "US-person" er en amerikansk statsborger, eller en person med permanent opholdstilladelse i USA). En FISA 702 kendelse fra NSA kunne i princippet omfatte alle danske skoleelever, som i en dansk stil har skrevet noget kritisk om USA. Kun NSA's fantasi sætter grænser.

Lagring af krypterede data er en anden sag. Her er dine data krypteret af dig selv, inden de forlader din computer ("klient-side kryptering" vil man kalde det). Du er den eneste som har den nøgle der kan låse op for adgangen til dine data. Det betyder at dine data er beskyttet mod MiTM under transporten frem til en anden server (ligesom ved "kryptering under transport"), men det betyder også at dine data er beskyttet mod andres snageri når de ligger på den fremmede server.

Lagring af krypterede data er mere besværligt. Ved kryptering under transport skal nøglerne alene bruges mens data overføres, derefter kan de smides væk. Der er ikke noget problem med nøglekontrol. Ved lagring af krypterede data, skal du holde styr på dine nøgler. Mister du nøglen, kan du ikke få adgang til dine data. Du skal også passe rigtigt godt på nøglen. Hvis andre får adgang til den, mister du beskyttelsen ved krypterede data, og så har du bare gjort livet mere besværligt for dig selv, til ingen verdens nytte.

Jeg bruger selv en cloud tjeneste til offsite backup af mine data. Nu vil jeg ikke reklamere her på Version2, men det er en af de tjenester som jeg i andre indlæg har betegnet som usikker. Men de data som jeg overfører til denne cloud tjeneste, er krypteret med GPG inden de forlader min computer.

31
1. september 2013 kl. 00:50

Jeg bor i Ballerup og har børn i skolerne her. Hidtil har skolens PCere haft MS Office 2003 og OpenOffice installeret, men de fleste af lærerne kan ikke finde ud af andet end MS Office 2003 og underviser ud fra det. Det har ikke altid været nemt for mine børn når de har lavet noget i OpenOffice eller Google Docs og lærerens software formatterer tingene underligt, men efterhånden har de lært at aflevere i PDF.

Elevintra tilbyder et tekstbehandlingssytem hvor eleverne kan skrive flere i samme dokument samtidigt, lidt ligesom Google Docs.

Som præsentationsprogram bruger de efterhånden mere Prezi end Powerpoint. Prezi er webbaseret.

Til udskrift bruger de et webbaseret system som hedder Papercut.

De sidste par år har økonomien været så dårlig at man ikke har haft råd til at vedligeholde skolernes PCere. Jeg har nogle gange været på skolen og oplevet at på nogle PCere virkede strømforsyningen ikke og andre virkede selve PCen ikke og nogle stikdåser i klassen virkede heller ikke. Ved at pusle mig frem, kunne jeg få nogle få PCere ud af et klassesæt til at virke. Men skolen havde på det tidspunkt ikke nogen ansat som kunne finde ud det selvom det er en stor skole med ca 1000 elever. I dette skoleår har de dog fået en IT-ansvarlig person. forældrene er derfor blevet bedt om at give vores børn PCere med, så de har noget at arbejde med.

Der var en som nævnte "Wake-On-Lan". Hvordan virker det med trådløse netkort? Der er jo ikke nogen PCere på skolen som har kablet netforbindelse.

29
31. august 2013 kl. 17:28

Alle websteder, der er relevante for skoleelever, fungerer 100%. Elevintra, Superbog, MeatematikFessor osv.osv. Jeg har selv 3 drenge i 0, 2 og 5, og en Samsung Chromebook.

28
31. august 2013 kl. 17:21

Langt bedre og billigere valg end Ipads eller lignende. Chromebook er en ægte Cloud løsning.. og opdateringer sker automatisk. Til lykke, Ballerup... Der er nogen, der kan tænke i denne kommune.

27
31. august 2013 kl. 13:13

Der glemte jeg vist at udføre fejlfinding på mig selv, det jeg burde have skrevet er:

  • Der findes mindst to løsninger på det problem!!..
25
31. august 2013 kl. 12:21

Problemet med de fleste programmer er at de skal installeres på computeren som kræver administrator rettigheder.

Der findes to løsninger på det problem.

  1. Distribuere programmerne fra en AD ved hjælp af et domæne konstruktion.
  2. Design programmerne således at de direkte kan eksekveres fra elevernes computer, eller direkte fra et netværks drev, så er det jeg spørger!, hvor svær kan det være!!??..
26
31. august 2013 kl. 12:49

Der findes to løsninger på det problem.

3 Insister på at undervisningssektoren kun køber programmer der kan afvikles i en webbrowser. Med HTML5 teknik har jeg svært ved at se ret mange opgaver der ikke kan løses på den måde.

4 Gamle programmer kan afvikles med remote desktop, igen uden at der installeres noget på den lokale PC.

20
30. august 2013 kl. 19:27

Gad vide hvad forældrene syntes om at deres børn skal lære at bruge et OS og nogle apps som stort set ikke bruges i det danske erhvervsliv..

Og hvad sker der lige for:

"Men en anden ting er at nye programmer bare er et klik væk. Vi er vant til at de først skal testes igennem oppefra og så skydes ud på Windows image. Det er en kæmpe proces, hver gang vi skal have bare at enkelt program ind. Med Chromebooks kan elever og lærere selv installere de her ting. Det er simpelthen et krav"

??

  1. Har manden ikke hørt man kan det samme på en IOS eller Win8?
  2. Siden hvornår er det blevet sikkert at børn installere alt muligt crap uden om IT afdelingen?
30
31. august 2013 kl. 17:34

Brugeren ser kun CHROME, og Chrome bruges fint hos rigtigt mange virksomheder m.fl. Det smukke ved løsningen er netop, at man tilgår alt gennem en browser.. og ikke skal rode rundt for at finde programme mm. ALT ER CLOUD, også PRINT.. og det fungerer... Jeg har selv en Samsung Chromebook og 3 drenge i folkeskolen... og de bruger fint min Chromebook.. ligesom de bruger deres Win8 PCere og Nexus 7 tablets.. De har ingen problemer...

22
30. august 2013 kl. 22:21

Det har jeg personligt ikke noget problem med...

vi snakker folkeskolen...Eleverne skal skrive simple tekster og evt lave nogle præsentationer...

På det niveau de fleste bevæger på indenfor dette felt behøver man jo ikke at være superbruger for at kunne levere nogle rimelig resultater...

OS er efterhåden irrelevant i en del brugsmønstre på computere...især her...

34
1. september 2013 kl. 13:37

Hmm Netop fordi det er børn, skal man ikke accepteret at demokratiske rettigheder bliver sat over styr. Et demokratisk princip må være, retten til ikke at blive overvåget, retten til at være anonym ... Desuden kan jeg ikke se, at børnene skal have en pc/tablet whatever efter den nye skolereform, da børnene skal være meget længere tid i skolen!

18
30. august 2013 kl. 15:09

På en Chromebook bliver en kopi af alt data gemt i Google's sky.

Thue SUK.Kan du bevise det? Kan du sandsynliggøre det?

41
2. september 2013 kl. 15:18

Carsten SUK. Hele ideen bag Chromebook er at alt er gemt i skyen

Ja alle data er gemt i skyen. (Det er lige nemt at bruge den uanset hvilken sky du vælger, ligesom det er på Windows/IE)

Det vil sige at hvis en bruger vælger at gå ind på f.eks. outlook.com med en chromebook så bliver data gemt på outlook.com, så du har ikke sandsynliggjort at nogle data bliver gemt på Googles server. Faktisk er det nøjagtig det samme som hvis du gik ind på outlook.com med en Windows7 maskine.

Hvis du syntes der er en forskel så prøv lige at begrunde hvad forskellen er? Du kan sagtens bruge en Chromebook til alle andre (cloud)services end Googles.

Du er ikke bundet til nogen Google services. Det Google prøver sige i deres marketings-materiale er at det er nemt at bruge en Chromebook fordi den er i skyen. Dette er på ingen måde bundet til Googles sky.

42
22. oktober 2013 kl. 13:48

Så vidt jeg kan læse mig frem til, kræver denne løsning at alle børnene bliver "kunder" hos Google. De skal altså have deres email der, og har ikke mulighed for at have den andre steder. De kan selvfølgelig have flere emails, men alligevel. Det kræves at børnene bliver kunder hos denne udbyder. Med den gamle løsning, blev dokumenterne gemt på skolens IT system, og børnene kunne gemme deres ting der. De kunne godt være kunder hos Google, men de kunne også være hos Microsoft eller Yahoo eller hos alle mulige andre udbydere. Med denne nye løsning, er denne valgfrihed væk; de SKAL vælge Google. Personligt er jeg ikke meget for dette. En anden interessant ting, er jo så hvor mange af børnene der bliver blacklistet af amerikanerne. Når alle dokumenterne gemmes lander i USA, bliver de jo også screenet, og der har tidligere været problemer med folk der blev nægtet indrejse fordi de havde ytret sig kritisk. Den sidste historie jeg læste var vidst en der havde skrevet noget på Twitter, men alligevel. "The officials told us we were not allowed in to the country because of Leigh's tweet. They asked why we wanted to destroy America and we tried to explain it meant to get trashed and party."https://www.smh.com.au/technology/technology-news/uk-tourists-turned-back-from-us-over-twitter-joke-to-destroy-america-and-dig-up-marilyn-monroes-grave-20120131-1qqsy.html

15
30. august 2013 kl. 14:27

Below are the minimum age requirements to own a Google Account:
•United States: 13 or older
•Spain: 14 or older
•South Korea: 14 or older
•Netherlands: 16 or older
•All other countries: 13 or older

https://support.google.com/plus/answer/1350409?hl=en

Hvis de går i 4-6 klasse, og starter som 6år (gør man stadig det?) er de vel næppe 13 allesammen? Så rent juridisk må de vel ikke anvende ChromeOS da det kræver du har en Google account? Linket fortæller godt nok at der "kan være" andre regler, ved brug af Google Accounts i undervisningsøjemed, men har ikke kunne finde oplysningerne på Googles danske education site.

11
30. august 2013 kl. 12:50

Kører skole intra ikke i deres "egen cloud" dvs opgaver mv ligger der og ikke hos Google? Men så har skolerne jo også en god grund til at lære børnene om privat liv. Synes ideen er god. Og om det er icloud eller Google er vel i samme boldgade?

13
30. august 2013 kl. 13:09

Så godt kender jeg ikke SkoleIntra, Thomas, men jeg tvivler på at eleverne sidder og skriver opgaverne direkte ind i SkoleIntra, uden at benytte en eller anden form for tekstbehandling eller regneark først.

Om det er Apples iCloud, Google Apps/Docs eller Microsofts Office365, der er tale om, er sådan set ligegyldigt. Sagen er at vælger en løsning der er baseret på et Amerikansk firmas Cloud/Sky tjeneste til håndtering OS og data.

23
31. august 2013 kl. 05:03

Man kan godt skrive opgaver direkte i skoleintra med en web-baseret teksteditor på samme måde som man kan skrive tekster i Google mail.

Når teksten er klar, kan eleven gemme den som et dokument i sit arkiv hos skoleintra, eller man kan downloade den som dokument på sin PC.

14
30. august 2013 kl. 14:08

Opgaverne er jo ikke personfølsomme data så det er ævl. Frygt for amerikansk, så er det jo håbløst udelukker jo også Windows så.

17
30. august 2013 kl. 14:59

Og du tror at maskinerne kun vil blive benyttet i forbindelse med skoleopgaver, ikke andre dokumenter, eller korrespondance mellem lære og elever, korrespondance mellem elever og deres forældre, behandling af billeder, behandling af video osv. osv..? Drøm du bare videre...

Jeg har absolut ingen frygt for USA og alle andre landes overvågning/sikkerhedstjenester, men jeg har et problem med at det offentlige (læs Ballerup Kommune) tvinger deres elever til at benytte en Cloud/Sky tjeneste ejet af et udenlandsk firma, som lever af at sælge personoplysninger ifbm. reklamer og alt det andet vi ikke ved, for at kunne gå i skole...

Nu bor jeg så heldigvis ikke i Ballerup Kommune, så mine to børn slipper da heldigvis for det. Jeg har dog arbejdet længe nok med IT-sikkerhed til at vide at det Ballerup Kommune har gang i, er moralsk forkert, og en glidebane der hurtigt kan ende med et eller flere brud på persondataloven.

Og til info: En standard PC med Linux/Microsoft Windows eller en æblemaskine med Mac OS X på, er ikke designet ud fra at du SKAL synkronisere dine data med Ubuntu, Microsoft eller Apple. Det er helt valgfrit. Med lidt Firewall snilde bestemmer du også helt selv, hvem maskinen skal og ikke skal kommunikere med. Du skal ikke have en konto hos Ubuntu, Microsoft eller Apple for at den virker.

12
30. august 2013 kl. 12:56

Kører skole intra ikke i deres "egen cloud" dvs opgaver mv ligger der og ikke hos Google?

Det er et ret afgørende spørgsmål.

Jeg kender ikke så meget til Chromebooks, men mit indtryk er at de er bundet ret kraftigt til Google services? (den primære grund til at jeg ikke har brugt så meget tid på Chromebooks),

Hvis det er korrekt, må brugen af Chromebooks, rejse de samme problemstillinger som brugen af Google Apps.

Måske noget for Version2 at undersøge?

10
30. august 2013 kl. 12:43

Det er utroligt...

Skal vi nu til at tvinge vores børn til at dele alle private oplysninger med Google allerede fra skoletiden. Det er fair nok at nogen er ligeglade med rettigheder og privatliv, og som selv ønsker at udstille hele deres liv på Facebook, med Google osv. Men derfra og så tvinge det ned over hovedet på unge elever, som netop er ved at lære hvordan man beggår sig i den digitale verden, så skolen kan spare IT-administrations timer, er bare ikke godt nok.

Det er ren dovenskab, man vælger den nemme og billige "kroner/øre" løsning, hvor man i stedet betaler med oplysninger om elevernes skoleopgaver, karaktere, og de private oplysninger som eleven over tid vælger at lægge på computeren. Den rigtige løsning havde i stedet været at poste penge i en ordentlig pakkedistributionsløsning, som Ken Christensen også er inde på. På den måde kunne man have udrullet diverse software opdateringer der er nødvendige, uden at gå på kompromi med elevernes private rettigheder.

Det er utroligt at kommunerne har så svært ved at forstå at det ikke er alle der ønsker at dele deres privatliv (f.eks. documenter, mail og GPS kordinater) med Google eller at få lagt deres CPR-nummer på kommunens hjemmeside.

6
30. august 2013 kl. 12:03

Man må jo gå ud fra at alt data som Google får fingre i kan blive videregivet til NSA. Og som udlænding har man ikke nogen lovmæssig beskyttelse - NSA kan lovmæssigt uhindret læse og analysere på det hele.

På en Chromebook bliver en kopi af alt data gemt i Google's sky.

Burde det ikke automatisk diskvalificere Chromebooks fra et offentligt projekt? Eller synes man ikke at elevernes rettigheder til privatliv er vigtige nok?

8
30. august 2013 kl. 12:17

Reel bekymring. Vil en forkert formulering i en opgave om terror relaterede emner i en skoleopgave resultere i at man ikke senere i livet kan komme til USA eller blive ansat i stillinger der kræver sikkerheds godkendelse. Men det er en problematik der gælder alle it systemer ikke kun Google.

4
30. august 2013 kl. 10:44

Jeg har købt den 1Aug Elgiganten Helsingborg. Boot 4sek. Hvis man klapper skærmen ned slukker den, det tager 1sek før den er klar igen.

Jeg har længe prøvet at kører hexxeh images, men det virkede ikke ret godt.

Chromebooken er et totalt formfuldendt "kommercielt produkt" alt virker bare uden løse ender. Den er lydløs, der kommer ingen varme fra den. Den kan sagtens kører 4 timer på batteri. Opdateringer er der kommet 2 af på en måned pludselig er der en "pil op" nederst på skærmen, musen hen over den, den siger: "Genstart nu efter opdatering". Et klik, efter 5sek klar til at tage et passw, derefter er den fuldt opdateret/kørende igen.

1
30. august 2013 kl. 09:21

-skolens administrator kan også gøre det, men så skal han ind på hver computer enkeltvis, og det er en langsommelig affære.

Det kunne automatisere såanne ting

2
30. august 2013 kl. 09:29

Selvom det blev automatiseret, så ville der alligevel gå 5-10 min af den første undervisningstime til opdateringer.

3
30. august 2013 kl. 10:17

Thomas, selv den problematik kan løses ved brug af Wake-On-Lan samt pakkehåndteringsløsninger og så elsker jeg hvordan de fremhæver Flash som den store opdateringssynder. Flash opdateres automatisk i IE, under Windows 8 samt ved brug af Chrome som browser på ALLE Windows baserede installationer.

Det virker desværre til, at der stadig ikke er den helt store ekspertise inden for skole-it.

»Det er en smart løsning, fordi den er billig og hurtigt kørende. Men en anden ting er at nye programmer bare er et klik væk. Vi er vant til at de først skal testes igennem oppefra og så skydes ud på Windows image. Det er en kæmpe proces, hver gang vi skal have bare at enkelt program ind. Med Chromebooks kan elever og lærere selv installere de her ting. Det er simpelthen et krav«, siger Jesper Bak til Version2.

1. Hvilke applikationer er det han forventer de kan "installere"? 2. At geninstallere fra et Windows Image er "so 90's!" Skaf jer nu en pakkeløsning!

Det er ifølge udbuddet formuleret som et krav, at løsningen er baseret på en »sky-baseret/webbaseret computer, der primært tilgår programmer i skyen« og at »operativsystem og tilgang til sky-baserede kontorpakke skal være uden licensbetaling (f.eks. Google OS).«

snakker vi office, så er office 365 for studerende, GRATIS og giver mulighed for direkte integration med Ballerup Kommunes Active Directory. Eneste det koster penge for, er underviserne.https://office.microsoft.com/da-dk/academic/sammenlign-office-365-education-planer-FX103045755.aspx

Hvordan har de tænkt sig at løse printer problematikken? ChromeOS tillader kun print via "Google Cloud Print". Godt nok har de en DIY guide til at opsætte en Linux maskine til det, men held og lykke med at få det integreret med AD printere ( https://productforums.google.com/forum/#!topic/google-education/cxBtwhww1Ag )

Jeg har virkelig svært ved at se hvilke argumenter der gør det fornuftigt, ud over at de får dem til en "billig" pris.

21
30. august 2013 kl. 19:28

@Ken Christensen

Jeg kan ikke se EN ting der taler for din løsning. NSA kan se med hos både MS og Google, så her er ingen forskel.

Lige meget hvor meget du automatiserer på en Windows, vil den stadig være mere besværlig at holde opdateret,og der er langt flere ting der kan gå i stykker, simpelthen fordi der er mere software på.

Med hensyn til print, kan du her se hvordan :

"Run Google Cloud Print as a Windows Service"https://support.google.com/a/bin/answer.py?hl=en&answer=3179170

Vil man være fri for NSA er løsningen hverken Google, MS eller Apple, nærmere et open source os med tilhørendedansk sky. Men da den ikke sky ikke er her endnu, synes jeg da bare vi skal vælge den løsninger der giver lærene mest tid til at undervise i.

Og så kan jeg ikke se at Google apps for education koster noget til underviserne, så den må jo være den billigeste.

24
31. august 2013 kl. 05:24

det er i hvert fald på tide Ballerup kommune gør et eller andet. Kan det mon tænkes at det er udsigten til Win XP opgradering, som har medvirket til den beslutning?

Lærerne i begge mine børns klasser har forlængst opgivet at bruge skolens klasse-sæt elev-PC'ere til undervisning. Kun klassens lærer-PC bruges rutinemæssigt sammen med digital tavle og det fungerer fint.

Børnene i 7-9 klasse bliver rutinemæssigt opfordret til at tage deres egne PC'ere med i skole. Det sparer masser af tid i undervisningen, da man så har PC'ere der virker, er opdaterede og som eleven kender. Men det er stadig på familiens eget ansvar. Alternativet er at låne en PC, som med 50% sandsynlighed kan startes.

5
30. august 2013 kl. 10:48

Printe hvad? at skulle printe ud er "so 90's!"... Ser kun en stor fordel ved at de ikke kan printe, en bjerg af papir der ses på en gang og smides ud, eller skal opbevares i mapper der ligner løgn efter et par dage i en skoletaske. Hvis AD systemet ikke kan håndtere Chromebooks så er det måske det der er fejlen og ikke Chromebooks. At have en større IT afdeling på hver skole for at løse her og nu opgaver er en alt for dyr løsning, der skal ikke bruges tid fra en undervisningstime på It problemer, derfor er kravene til udstyret en del anderledes end i en virksomhed.

Nu kunne der også fremføres at Windows 8 måske ikke er det bedste valg af OS til noget så simpelt som skole brug, dets brugergrænseflade er jo ikke lavet til skærme der ikke reagere på fingere der mases imod den.

At It kompetansen i folkeskolen på system siden så er lav/ikke tilstede, det kan vi hurtigt blive enige om.

9
30. august 2013 kl. 12:36

Printe hvad? at skulle printe ud er "so 90's!"... Ser kun en stor fordel ved at de ikke kan printe, en bjerg af papir der ses på en gang og smides ud, eller skal opbevares i mapper der ligner løgn efter et par dage i en skoletaske.

jeg tvivler på du kan finde synderligt mange dansklærere, der synes det er fedt at rette 24 stile, til hver klasse, på en skærm. Lige meget hvor meget du vil det, kommer vi forventeligt ikke udenom at printe oplysninger de næste mange år!

Hvis AD systemet ikke kan håndtere Chromebooks så er det måske det der er fejlen og ikke Chromebooks.

Hvorfor skal AD kunne håndtere Google logins? Hvordan skal MS lægge software på maskine med ChromeOS der sørger for kompatibilitet?

At have en større IT afdeling på hver skole for at løse her og nu opgaver er en alt for dyr løsning, der skal ikke bruges tid fra en undervisningstime på It problemer, derfor er kravene til udstyret en del anderledes end i en virksomhed

I Ballerup kommune er det meste IT centraliseret og hostes og styres fra kommunens kælder. Det bør ikke være nødvendigt med synderligt mange lokale administrationsressourcer - Man skal bare benytte de korrekte løsninger og så have nogle få "støvler på jorden" der kan håndtere når en enkelt maskine kræver fysiske ændringer o.lign.