Kommune-chef: Der er ingen kunstig intelligens i kommunernes sagsbehandling

6. oktober 2021 kl. 10:069
Kommune-chef: Der er ingen kunstig intelligens i kommunernes sagsbehandling
Illustration: Tania Andersen.
Undren fra Dataetisk Råd og forskere over udtalelse fra Christian Harsløf, direktør i Kommunernes Landsforening.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det vakte undren blandt flere, da direktør i Kommunernes Landsforening Christian Harsløf i et interview i Politiken i mandags udtalte sig om algoritmer i kommunerne.

»Debatten giver indtryk af, at vi er langt fremme med brugen af algoritmer. Men det er vi ikke. Robotter, kunstig intelligens og algoritmer findes simpelthen ikke i kommunernes sagsbehandling,« sagde Christian Harsløf.

Den overraskende udmelding fik formanden for Dataetisk Råd, Johan Busse, til at kommentere således på sociale medier:

»KL er i Politiken i dag citeret for at sige, at “Robotter, kunstig intelligens og algoritmer findes simpelthen ikke i kommunernes sagsbehandling«. Det er forkert og det ved KL godt. De findes i stort antal, gode som dårlige. Hvorfor benægte det?«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Christian Harsløf replicerede samme sted således:

»Vi har ikke kørende kunstig intelligens til sagsbehandling på social- og beskæftigelsesområdet. Alene forsøg og eksperimenter.«

Men som Version kunne skrive tilbage i 2019, benyttes der netop på beskæftigelsesområdet algoritmer til profilering af arbejdsløse.

Version2 kunne også afsløre, at profileringen benyttede etnicitet, hvilket Institut for Menneskerettigheder vurderede var i strid med loven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også fra professor Thomas Hildebrandt fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet (KU) lyder der undren samme sted, med henvisning til Københavns Kommunes arbejde på området:

»KK har søsat over 100 RPA-løsninger (ok, og skrottet 35 https://pro.ing.dk/digitech/artikel/koebenhavns-kommune-har-skrottet-35-rpa-robotter-paa-fire-aar-vi-bruger-dem-som). Schultz har indbygget kunstig intelligens i deres jobcenterløsning og algoritmer findes i ethvert sagsbehandlingssystem?«

Lektor i digital forvaltning Hanne Marie Motzfeldt fra KU mener, at der må være tale om en misforståelse i interviewet:

»Sagbehandlingsdelen må simpelthen være et fejlcitat.«

Version2 vil i en senere artikel bringe en kommentar fra Christian Harsløf.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
18. november 2021 kl. 13:55

Hvis dit indlæg bare skal fortælle at du har læst en artikel i Politiken, kan du så ikke starte med at skrive det?

Undskyld, jeg mente, at det fremgik af linket. Men ja - det er en artikel i dag i Politiken. Det, der fremgår af Version2-artiklen, er dette:

"»Debatten giver indtryk af, at vi er langt fremme med brugen af algoritmer. Men det er vi ikke. Robotter, kunstig intelligens og algoritmer findes simpelthen ikke i kommunernes sagsbehandling,« sagde Christian Harsløf."

7
18. november 2021 kl. 10:50

Metaverset?

"Kunstig intelligens bruges allerede i 41 procent af de offentlige myndigheder, "

Sov han længe den dag, det blev drøftet i KL? Eller håbede han, at det ville gå under offentlighedens radar nogle år endnu?

Ydermere:"Kunstig intelligens forstår bedst – og favoriserer – en af de grupper i samfundet, der i forvejen er bedst kørende: de unge hvide mænd. Dog forstår maskinerne lidt bedre folk med kortere end længere uddannelser. Det viser et nyt dansk forskningsprojekt."

"sprogmodellerne er trænet på internettets åbne fora, især åbne grupper på sociale medier og opslagsværker som Wikipedia. Og begge steder er der en overrepræsentation af unge hvide mænd med kortere uddannelse. I mellemgruppen ligger de ældre, kvinderne og de højst uddannede. Maskinerne er dårligst til at forstå unge ikkehvide mænd."https://politiken.dk/viden/art8472449/Kunstig-intelligens-favoriserer-unge-hvide-m%C3%A6nd

Mareridtet er her allerede....Men for techgiganternes allierede er det ikke et mareridt, men en guldgrube - et løfte om fremtidige karrierer...

(dette forskningsprojekt er en fyldig artikel i Version2 værd)

6
26. oktober 2021 kl. 15:27

Mon ikke bare overskriften er forkert og burde have lydt: "Der er ingen intelligens i kommunerne"

5
6. oktober 2021 kl. 14:43

»Vi har ikke kørende kunstig intelligens til sagsbehandling på social- og beskæftigelsesområdet. Alene forsøg og eksperimenter.«

Og hvad er forsøg og eksperimenter så?

Er borgerne forsøgskaniner?

3
6. oktober 2021 kl. 13:24

Det kan godt være den ikke findes i de kommunale sagsbehandlingssystemer, men den trives da glimrende ellers i det kommunale system - for ægte intelligens kan der vel næppe være tale om.

2
6. oktober 2021 kl. 13:10

"Dialog med KL’s direktion ’Dialog med KL’s direktion’ er et fast punkt på It-Arkitekturrådets møder og har direktør Christian Harsløf som deltager. Punktet har til formål at understøtte, at arkitekturdrøftelser og -anbefalinger og den generelle digitaliseringsdagsorden kommer tættere på KL’s direktion."

"Datastrategiske aspekter ved fælleskommunale AI-indsatser Kunstig intelligens er en teknologi, der i stigende omfang bliver afprøvet og udbredt på de kommunale fagområder. Nogle kommuner har igangsat pilotprojekter og sideløbende bliver der opstartet signaturprojekter i kommuner og regioner med finansiering fra den fællesoffentlige investeringsfond. KL og KOMBIT har igangsat et arbejde som indledningsvist skal undersøge behov og muligheder for at iværksætte fælleskommunale tiltag, som kan understøtte kommunernes arbejde med kunstig intelligens. It-Arkitekturrådet vil på mødet drøfte, om indsatser vedrørende anonymiserede træningsdata, udvidet samarbejde om datastandardisering og leverandørsamarbejde bør spilles ind i forhold til arbejdet med den fælleskommunale datastrategi."https://www.kl.dk/okonomi-og-administration/digitalisering-og-teknologi/kommunernes-arbejde-med-kunstig-intelligens/

https://www.kl.dk/okonomi-og-administration/digitalisering-og-teknologi/kommunernes-arbejde-med-kunstig-intelligens/

1
6. oktober 2021 kl. 11:48
  1. Interviewet viser enten:
  • at KL-direktøren ikke er til at stole på over en dørtærskel (det tror jeg gerne, efter at have fulgt KL's skruppelløse ageren på området i årevis)
  • eller at KL-direktøren ikke aner noget som helst - som i "ikke noget som helst" - om en af de allermest brændende og påtrængende problemstillinger i det offentlige i dagens Danmark for tiden (ikke så sandsynligt).
  • eller at KL-direktøren ikke regner undersåtterne for det mindste, i det han enten regner dem for totalt idioter, eller for fuldstændigt ligegyldige og uden betydning, og derfor ikke værd at tale sandt overfor. Det er lettere at lyve (en ikke helt usandsynlig forklaring - men et gæt).
  1. Med udtalelserne har KL-direktøren i den grad skudt sig selv og hele digitaliseringsområdet i foden, i det det nu er blevet klart for os alle, at vi ud fra udtalelserne ikke kan stole på KL og hele digitaliseringsmagthavertoppen over en dørtærskel, og vi vil fremover ikke tro på noget som helst, der kommer ud af munden på nogen som helst derfra. KL er tydeligvis - ud fra udtalelserne - blevet reduceret til en lobbyist-organisation for tech-industrien.

  2. Udtalelsen er så uforståelig, at den i den grad kalder på en forklaring/undskyldning/udredning af mulige kasket-forvirringer og habilitetsproblemer, og der skal i mine øjne særdeles gode grunde til, at der ikke skal rulle hoveder for at genoprette tilliden bare en lille smule - for jeg er da i den grad blevet nysgerrig efter, hvad der foregår bag de lukkede døre, under alle møderne med diverse Singularity-repræsentanter og lobbyister, som åbenbart ikke tåler dagens lys, siden udviklingen forsøges spunnet til ukendelighed.

Hvad blev egentlig den videre skæbne for den bestilte skandale-rapport for nogle år tilbage (har glemt titlen), som i den grad fik KL til at lyde som en kult-aflægger at Singularity University? Blev den arkiveret lodret, eller lever den et skummelt liv bag lukkede døre, hvor man er i gang med at omdefinere begreberne, så ingen opdager, hvad man har gang i, før det er for sent?

(disclaimer: Jeg tager forbehold for, at KL-direktøren er blevet citeret forkert eller kraftigt misforstået - men jeg er ikke så håbefuld på det punkt)