Kommune-chef: Der er ingen kunstig intelligens i kommunernes sagsbehandling
Det vakte undren blandt flere, da direktør i Kommunernes Landsforening Christian Harsløf i et interview i Politiken i mandags udtalte sig om algoritmer i kommunerne.
»Debatten giver indtryk af, at vi er langt fremme med brugen af algoritmer. Men det er vi ikke. Robotter, kunstig intelligens og algoritmer findes simpelthen ikke i kommunernes sagsbehandling,« sagde Christian Harsløf.
Den overraskende udmelding fik formanden for Dataetisk Råd, Johan Busse, til at kommentere således på sociale medier:
»KL er i Politiken i dag citeret for at sige, at “Robotter, kunstig intelligens og algoritmer findes simpelthen ikke i kommunernes sagsbehandling«. Det er forkert og det ved KL godt. De findes i stort antal, gode som dårlige. Hvorfor benægte det?«
Christian Harsløf replicerede samme sted således:
»Vi har ikke kørende kunstig intelligens til sagsbehandling på social- og beskæftigelsesområdet. Alene forsøg og eksperimenter.«
Men som Version kunne skrive tilbage i 2019, benyttes der netop på beskæftigelsesområdet algoritmer til profilering af arbejdsløse.
Version2 kunne også afsløre, at profileringen benyttede etnicitet, hvilket Institut for Menneskerettigheder vurderede var i strid med loven.
Også fra professor Thomas Hildebrandt fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet (KU) lyder der undren samme sted, med henvisning til Københavns Kommunes arbejde på området:
»KK har søsat over 100 RPA-løsninger (ok, og skrottet 35 https://pro.ing.dk/digitech/artikel/koebenhavns-kommune-har-skrottet-35-rpa-robotter-paa-fire-aar-vi-bruger-dem-som). Schultz har indbygget kunstig intelligens i deres jobcenterløsning og algoritmer findes i ethvert sagsbehandlingssystem?«
Lektor i digital forvaltning Hanne Marie Motzfeldt fra KU mener, at der må være tale om en misforståelse i interviewet:
»Sagbehandlingsdelen må simpelthen være et fejlcitat.«
Version2 vil i en senere artikel bringe en kommentar fra Christian Harsløf.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.