Kommunalpolitikere efterspørger etiske regler om overvågning i Gladsaxe
Kommunalpolitikere i Gladsaxe har på det seneste byrådsmøde udtrykt skepsis overfor kommunens tilgang til algoritmer og efterspurgt et etisk og politisk grundlag for databehandlingen. Mødet fandt sted i sidste uge.
Version2 kunne i februar berette, at flere eksperter mente, at kommunen overtrådte persondataloven i sit arbejde med en algoritme, der skulle finde frem til udsatte børn.
Dagen efter meddelte kommunen, at udviklingsarbejdet blev sat på pause.
Debatten i byrådssalen i sidste uge blev affødt af en række spørgsmål fra medlemmet Lars Abel (Kons). Han spurgte blandt andet, hvilke juridiske og etiske overvejelser byrådet gør sig i forbindelse med det arbejde, kommunens dataenhed foretager, samt brugen af fagforvaltningernes medarbejdere.
Han efterspurgte mere viden og indblik i, hvad der foregår.
Borgmester Trine Græse (Soc.) mente indledningsvist ikke, at det var nyt, at Gladsaxe arbejder med data. Hun erindrede også medlemmerne om, at det ombruste projekt ‘tidlig opsporing’, som altså blev sat på pause i februar, i sin tid blev vedtaget enstemmigt i byrådet.
Hun spurgte retorisk, hvem der tager ansvaret for et barn, der ikke bliver opsporet, selv om det er muligt i dag - et synspunkt, som Gladsaxes kommunaldirektør og andre også fremsatte på Dansk It's konference om offentlig it i sidste måned.
Kommunen bør udarbejde etiske retningslinjer
Byrådsmedlemmet Claus Wachmann (Rad.) foreslog, at kommunen udarbejder etiske retningslinjer for brug af data.
Henrik Bach Mortensen (V.) mente, at det er afgørende, at byrådet er informerede og bevidste om, hvad de roder i.
Det samme synspunkt er tidligere blevet fremsat af en borger i kommunen, nemlig Hanne Marie Motzfeldt, som er jurist og lektor ved Center for Informations- og Innovationsret ved Københavns Universitet:
»Byrådet er da helt på herrens mark her. De bliver jo holdt i mørket i forhold til, om kommunen overholder loven,« har hun tidligere udtalt til Version2.
På byrådsmødet sammenlignede Henrik Bach Mortensen en tidligere udmelding fra kommunens børne- og ungechef Tine Vesterby Sørensen om, at målet kan hellige midlet, med Kinas overvågning af egne borgere. Udviklingsarbejdet skal ikke være en forvaltningsmæssig beslutning, men forankres politisk:
»Som politikere kan vi ikke tages til indtægt for etiske problemstillinger, hvis vi ikke er præsenteret for beslutningerne.«
Han efterspurgte en politik for, hvem der har ansvaret.
»Borgmesteren er måske hurtig til at falde i ‘godhedens grøft’, hvor man let kan komme til at opføre sig som citatet fra medarbejderen, som jeg nævnte.«
Kommunen er nødt til at have eksplicitte beslutninger om, hvordan Gladsaxe vil bruge data-drevet arbejde, besluttet på det politiske niveau, lød synspunktet. Henrik Bach Mortensen pegede også på faren for indbyggede fordomme i algoritmerne.
Andre midler end dataovervågning
Trine Henriksen (Enh.) mente, at man nok kunne fange de udsatte børn med andre midler end dataovervågning.
»Jeg blev lidt provokeret af, at der bliver sagt at der skal være proportionalitet mellem brugen af data og det, der er til gavn for den enkelte, men senere blev der sagt: Hvem vil tage ansvar for et barn, der ikke bliver opsporet. Det vil sige, at hvis man ikke er tilhænger af dataopsporing, så er man ansvarlig for, at der er børn, der ikke bliver opsporet.«
Hun forsatte:
»Det synes jeg er at sætte tingene utroligt meget på spidsen, for hvem siger, at man ikke kan opspore på andre måder – der er da masser af måder, man kan gøre det på. Der er masser af mennesker, der omgås disse børn, og som har mulighed for, med almindelige samtaler og kontaktrelationer og ved at have antennerne ude, kan opspore om der er tegn på, at dette barn ikke trives.«
Trine Henriksen mener, at kommunens socialrådgivere giver udtryk for, at man kender de udsatte børn, men ikke har haft mulighed for at reagere hurtigt nok.
»Alternativet til at bruge dataopsporing er, at satse mere på den menneskelige kontakt.«
Det kan ske ved at give lærere, pædagoger og socialrådgivere bedre tid, når de er sammen med de borgere, de skal hjælpe. Det er et alternativ til dataopsporing, som er fuldt lige så effektivt, og langt mere betryggende og konstruktivt, mente hun.
Enhedslisten i Gladsaxe støtter ikke længere projekt tidlig opsporing.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.