Kommunale it-chefer vil have hjælp til at tvinge digitaliseringen igennem

Der er brug for mere pisk, hvis danskerne skal flyttes over til digital kommunikation med kommunerne. Det mener kommunale it-chefer, som efterlyser hjælp fra Folketinget.

Man får ikke størsteparten af landets borgere til at begynde at bruge digital selvbetjening kun med venlige henstillinger. Der skal mere skrappe metoder til.

Sådan lyder budskabet fra it-cheferne i landets kommuner, ifølge en undersøgelse som bladet Danske Kommuner står bag.

Den nye strategi for digitaliseringen af den offentlige sektor stiller som mål, at de analoge kanaler, for eksempel brevpost, kan være fortid i 2015. Men over halvdelen af landets kommuner mener, at det er urealistisk.

53 procent mente ikke, det kunne lade sig gøre, mens 36 procent tror på målsætningen.

Et andet mål for 2015 lyder, at halvdelen af henvendelserne skal ske via digital selvbetjening, altså ved at udfylde formularer på nettet. I dag er andelen på blot to procent.

Henrik Brix fra Favrskov Kommune efterlyser, at kommunerne får mere skrappe våben stillet til rådighed fra national lovgivning, for eksempel en lov, som gør det muligt at droppe de mest omkostningstunge analoge kanaler.

Problemet for kommunalpolitikerne er, at nærheden til borgerne gør det svært at træffe den slags upopulære beslutninger, forklarer han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter H. Rankin Hansen

Måske VIL borgerne slet ikke digitaliseringen.

Rigtig mange mennesker bliver, også IT-kyndige, usikre, hvis de f.eks. skal udfylde skemaer uden hjælp. Hvis man udfylder det samme skema ved kommunen, er hjælpen lige ved siden af.

Andre stoler simpelthen ikke på kommunernes IT.

Nogle, herunder jeg, vil ikke røre Nem-ID med en ildtang. Min personlige tillid til nem-id, og ejerskabet bagved, er nul.

 • 7
 • 0
#2 Jesper Lund

I artiklen fra Danske Kommuner står der blandt andet

Kommunerne skal nok have hjælp fra staten i form af lovforslag, der gør det muligt at lukke for alternative kanaler, for eksempel personlige henvendelser, telefonhenvendelser og lignende, så borgerne tvinges over på de digitale løsninger. Det er svært for en lokal politiker at træffe dette valg på grund af nærheden til vælgerne.

Hvad sker der her? De erkender direkte at tvangsdigitaliseringen er upopulær hos borgerne, og derfor vil de ikke selv tage ansvaret for beslutningen, da de risikerer at møde de borgere som de tidligere har chikaneret (læs: de politisk ansvarlige i kommunalbestyrelsen risikerer at miste stemmer ved næste valg).

For at "løse" det problem skal staten forbyde papirbreve, og så kan kommunen sige til borgerne at de skam øh så gerne ville tilbyde "analoge" alternativer, men staten forlanger at borgerne skal benytte de digitale selvbetjeningssystemer blah blah blah.

Tvangsdigitalisering uden at nogen vil tage ansvaret for det! Det er som taget ud af "Yes Minister".

Der var engang hvor det offentlige var til for borgerne, men det er åbenbart ikke tilfældet længere. Først skal jeg betale en stor del af min indkomst i skat, så der er råd til krigsførelse og ministerpensioner, og derefter skal jeg tvinges ind i usikre digitale løsninger, hvor jeg umyndiggøres og overvåges, og hvor andre kan underskrive på mine vegne?

 • 10
 • 0
#4 Peter Hellwing

Er det bare mig, eller kræver det ikke at man faktisk kan kommunikere digital med det offentlige, før nogle begynder på det?

For et par måneder siden forsøgte jeg pas bestilling hos kommunen, der blev udfyldt elektronisk formular, vedhæftet billede og digitalt signeret med nem-id, afsendt elektronisk. Så manglede jeg kun at udskrive billedet og formularen for derefter at aflevere det i borger service. øhhhhh...... hvorfor mon jeg ikke gider det en anden gang?

mangler forresten også svar på min 14 dage gamle anmeldelse over hulivejen.dk, jeg skal åbenbart ringe for at der sker noget? (stakkels den motorcykelist der køre i det hul en mørk aften).

af de sidste 2 mail til kommunen er den ene mail ikke besvaret, den anden blev besvaret af et telefon opkald, svaret kunne lige så godt være sendt elektronisk (tæller IP telefoni med som digital kommunikation?)

Nå tilbage til artiklen: Jeg tror også på en gang pisk, jeg skal med glæde svinge den over den lokale kommunal direktør og hans slæng.

 • 5
 • 0
#5 Peter Favrholdt

Her er svaret jeg fik fra Odense Kommune:

"Nej det er ikke muligt ikke at opskrive dit barn til børnehave uden brug af Nem ID."

Så det er allerede realitet i landets trediestørste kommune.

 • 6
 • 0
#6 Christian Nobel

Ifølge den forrige "videnskabsminister" så er aftaler om NemID frivillige.

Odense Kommune har ikke lovhjemmel til at påstå som de gør, så jeg synes faktisk du skal troppe op på selve kommunen, og kræve at få lov til at foretage opskrivningen der - og hvis de nægter, så start en principsag.

 • 2
 • 0
#8 Michael N. Steen

En helt igennem usympatisk og udemokratisk holdning. Der er åbenbart nogle, der har glemt, hvad deres rolle er og ladet de diktatoriske tilbøjligheder bryde igennem fernissen.

Kom med nogle fornuftige og brugbare selvbetjeningsmuligheder. Så skal de nok blive brugt.

 • 1
 • 0
#9 Morten Bulskov

Hvorfor er det SÅ svært for det offentlige at fatte en meget vigtig detalje - Det offentlige er til for borgerne.

Det lader til at de "besværlige" borgere bare skal piskes til at bruge systemer der basalt set er en kopi af den analoge arbejdsgang. Alle forsøg viser at laver man en løsning som er logisk, virker og derefter indretter arbejdsgangene i den offentlige sektor til at understøtte digitaliseringen, så bruger folk det. Men nej vi bruger det ikke hvis det er en uforståelig pdf formular der skal sendes fra en hjemmeside.

Det gælder at gør du den digitale vej nemmere, så vil den blive brugt.

Ligeledes er det en misforståelse at alt digitalisering skal gøres op i besparelser - det skulle gerne gøre at kompetente medarbejdere fik bedre tid til de kringlede sager, således at digitaliseringen fjernede unødigt "papirskubberi" - Vi har alt for mange højtuddannede mennesker til at lave arbejde en piccolo kunne lave. De mennesker skal bruge deres kompetencer til at hjælpe borgerne der hvor love og cirkulærer ikke er entydige.

Før offentlige IT chefer og politikerne fatter dette, så vil borgerne ikke bruge dårligt designede systemer og det offentlige vil ikke, ligemeget hvor mange pisk de giver borgerne, få de fordele de så desperat ønsker.

/Morten

 • 4
 • 0
#10 Kenn Nielsen

mangler forresten også svar på min 14 dage gamle anmeldelse over hulivejen.dk, jeg skal åbenbart ringe for at der sker noget? (stakkels den motorcykelist der køre i det hul en mørk aften).

Dette oplever man også hvis man anmelder via mail. 1. Man ringer ind og de siger de meget gerne vil have anmeldelse pr e-mail 2. man sender anmeldelse pr. e-mail 3. 1 måned efter sender man samme anmeldelse pr. e-mail 4. 1 måned senere man møder personligt i borgerbutikken , og indleverer et print af e-mailen, samt krav om aktindsigt i bl.a. mailserverens logfiler, og får en kvittering på indleveringen. 5. Dagen efter har man et svar hvor de siger 'vi ved sandeligt ikke hvad der gik galt bla bla bla'

Jeg ved godt hvad der skal til for at kommunerne får flere henvendelser elektronisk.

Det kræver at der går én rundt på gangene på rådhuset og tilser at man ikke sylter/ignorerer borgere som henvender sig med en sag der koster kommunen penge. - Fik jeg sagt at han naturligvis skal slæbe rundt på en hegnspæl med rustne søm i den ene ende.

K

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

Det største problem i sammenhængen er ikke, at brugere / borgere er imod digitalisering. Det største problem består i to ting: (1) Det koster penge at have en internetforbindelse - penge som borgeren selv skal betale (for at få kommunen til at yde den service, som kommunen er forpligtet til) - og (2) brugervenligheden af de løsninger, som allerede findes er simpelthen absurd ringe. Tingene hænger ikke sammen, data som allerede findes i systemerne præsenteres ikke, hjælpeinformationen og støtten er enten helt fraværende eller også af meget ringe kvalitet. Løs de to problemer, så skal digitaliseringen nok tage fart. Men forsøger man i stedet at tvinge borgerne til at bruge de dårlige løsninger, så skal man indstille sig på civil ulydighed ... og med god grund.

 • 0
 • 0
#13 Martin Ipsen Pedersen

Meget enig - og vil gerne bidrage med yderligere et princip der kan bringe digitaliseringen på vej:

Princippet om at "møde borgerne, hvor de er". Ikke fysisk, men behovsmæssigt. Det er f.eks. for mig ganske ulogisk, hvorfor jeg ikke kan se hele familliens digitale forsendelser i samme postkasse. Det kan jeg når de sendes på papir... Og nej... det er ikke det samme når man kan få adgang til en anden postkasse. jeg skal kunne åbne en postkasse/mappe og f.eks. få et overblik over husstandens forsikringer - det kan jeg ikke så længe løsningerne insisterer på at alle individer er helt individuelle. Vi er nogen der er gået sammen i ægteskaber og dermed deler stort set alt. Og nu er ægteskabet jo ikke en helt ny opfindelse, derfor skulle man have troet det var muligt at få afdækket dette forretningsmæssige behov hos løsningens brugere. Men på mystisk vis er det smuttet.

 • Lod mig lige rive med.

Men det er et klassisk eksempel på at løsningen ikke er lavet til brugerens behov, hvorfor brugeren mister interessen. Kobler man det med manglende brugervenlighed, bliver der rigtig langt til målet om at digitalisere det hele.

Og pludselig... bliver det nødvendigt med tvang... eller er der måske en anden løsning?

 • 0
 • 0
#15 Gert Madsen

Var det ikke noget for Version2 at tage et par af de åbenlyst håbløse digitale løsninger, og lade den ansvarlige IT-chef svare på hvorfor der ikke rettes op på det inden man begynder at tale om tvang.

Man kunne feks. lave den meget simple undersøgelse, som andre medier har lavet tidligere. Nemlig sende en mail til forskellige forvaltninger, og se om og hvornår der dukker et svar op. Det er sikkert også relevant at kigge på kvaliteten af svaret.

 • 0
 • 0
#16 Kim Ranch

Tvang er ikke vejen frem. En kombination af forretnings-, kommunikations- og IT-forståelse er nok det rigtige mix.

Rigtig mange kan og vil bruge digitale løsninger. Men vi har fortsat borgere, der af sociale, adfærdsmæssige og kompetnecemæssige årsager ikke kan - men som gerne ville kunne bruge digitale løsninger. I Herning Kommune har vi haft super succes med at flytte borgerne digitalt i børnepasningen med PladsZonen. Vi har lukket papirkanalen og tilbyder borgerne to måder at få hjælp på i mange af børnepasningens gøremål. Enten kan borgeren bruge den digitale selvbetjeningsløsning og kan borgerne ikke det, tilbyder vi dem at henvende sig personligt. Konsekvensen er ikke tvang, men to typer service, som alle borgere kan anvende afhængig af, hvilken service de er til. Den telefoniske henvendelse supporterer i dag mere borgeren med råd og vejledning. Og resultatet..... ja... de fleste vælger den digitale kanal og relativ få og overvejende de "ikke så IT-kyndige borgere" den personlige henvendelse.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere