Kommunale it-chefer opruster

It-cheferne i kommunerne vil være meget mere aktive i arbejdet med digitaliseringen af det offentlige. Deres forening byder sig til med viden og arbejdskraft.

Det skal være slut med et liv i det skjulte for de kommunale it-chefer. Efter års hårdt arbejde med kommunesammenlægninger, kommer der nu nye toner fra Foreningen af kommunale it-chefer KIT@. De vil være mere synlige, og de vil yde langt mere i arbejdet med offentlige it-løsninger og digitalisering.

»Nu er der plads til, at man kan kigge ud over kommunegrænsen og være aktiv. Sammenlægningen af kommuner gjorde, at nogle kommuner var mere fokuseret på sikker drift. Men nu er vi klar ? helt klar,« siger Ellen Svenning, der er afgående formand for KIT@ til Version2.dk.

Efter kommunalreformen er foreningen blevet langt mere homogen i sin sammensætning. Der var tidligere enorm forskel på it-chefernes rolle, fordi kommunerne varierede voldsomt i størrelse. Nu står foreningen stærkere, mener Ellen Svenning.

Og der er nok at tage fat på.

»Når man laver statslige tiltag på digitalisering vil det være ønskeligt, at vi kommer meget tidligt med på banen. Vi har måske allerede noget, der kan bruges i projektet,« siger Ellen Svenning og fortsætter:

»Vi har faktisk et budskab, fordi vi har en viden om, hvad kommunal it er. Og i forbindelse med alle de digitaliseringstiltag, der er i øjeblikket, så er det også vigtigt, at man hører vores vinkel og tilgodeser kommunerne.«

Ikke krigeriske

Selv om foreningen og Ellen Svenning selv bruger ordet opruster, så skal det ikke tages som en krigerisk udmelding. Det er positivt ment som et løfte om at være mere synlig og yde mere i samarbejdet med for eksempel Staten, It- og Telestyrelsen, og Kommunernes Landsforening.

»Vi er en samarbejdspartner, man godt kan tage alvorligt, når der skal udvikles nye systemer.«

Ellen Svenning ser en særlig rolle i at nedbryde nogle grænser mellem stat, regioner og kommuner og lave tværgående udvalg om at skabe de bedste løsninger. Og det handler også om at blive bedre til at stille krav over for de store leverandører.

Uddelegere opgaver på tværs af kommunegrænser

Foreningen skal være med til at rationalisere og prioritere indsatsen i kommunerne og bruge ressourcerne de rigtige steder. I Faaborg-Midtfyn, hvor Ellen Svenning har sin daglige gang, er de eksempelvis gode til identitetsstyring, og så kan andre kommuner bruge deres arbejde, mens andre kommuner måske er specialister i ITIL eller DS484, siger Ellen Svenning.

»Vi skal hjælpe hinanden og ikke hele tiden opfinde den dybe tallerken.«

Hun nævner også høringssvar som en opgave, hvor foreningen kan lette arbejdet ved at lade én kommune udarbejde svaret, som så sendes rundt til de andre kommuner for kommentarer. Det giver mindre arbejde for it-afdelingerne og samtidig nogle bedre høringssvar.

Kan rykke hurtigt

Den nye rolle for den 11 år gamle forening af kommunale it-chefer har været længe undervejs. For to år siden tog bestyrelsen i foreningen initiativ til forandringen, som blev skudt endeligt i gang på generalforsamlingen for et år siden.

Rambøll Management har været inde over og hjulpet forandringerne på vej. Der har været nedsat en række arbejdsgrupper til at gøre forandringerne mere konkrete og sætte mål på foreningens arbejde ? eksempelvis omhandlende it-professionalisering og governance.

Bestyrelsen har mandatet til at sætte tingene i søen, men forandringerne skal drøftes på den kommende generalforsamling den 27. marts. Her er halvdelen af bestyrelsen også på valg ? herunder også formandsposten, hvor Ellen Svenning efter 11 år ikke ønsker genvalg. Hun vil nu fokusere på portalintegration og identitetsstyring i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Der ér sat konkrete mål op for, hvornår foreningen bliver en succes i sin nye rolle, men de mål vil Ellen Svenning ikke kommunikere ud endnu. Det vil ikke være fair overfor den nye bestyrelse, der kommer til at sidde efter generalforsamlingen, mener hun. Men der ligger et godt forarbejde, så den nye bestyrelse kan rykke hurtigt, fortæller Ellen Svenning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere