Kommunale it-chefer kæmper med analoge borgere

Den største udfordring for digitaliseringen af kommunerne er at få borgerne til at bruge tilbuddene. Sådan lyder en af konklusionerne i en ny rapport, der også peger på, at flere kommuner helt mangler en it-strategi.

Hvordan får vi flyttet flere kommunale tilbud og transaktioner over på internettet, så både borgerne og kommunens økonomi vinder ved det?

Det spørgsmål er blevet vendt mange gange, både hos kommunerne og i staten, for der er enorme summer at spare, hvis bare de banale borgerbetjeningsopgaver kan løses automatisk og ved selvbetjening, i stedet for at gå gennem en dame i en skranke.

Forskere fra Aalborg Universitet har nu sat luppen på, hvordan de it-ansvarlige i kommunerne oplever processen, og svaret er overordnet positivt.

»Svarene fra it-lederne viste, at der var en høj grad af modenhed, og det overraskede positivt,« fortæller Pernille Kræmmergaard, professor i it-ledelse ved Aalborg Universitet og en af forskerne bag rapporten.

Generelt er mange kommuner nået langt internt med at få effektiviseret gennem it og tilbyde borgerne services via internettet. Men det kniber med at få borgerne til at blive foran computeren og ikke gribe telefonen eller troppe op i borgerservice-centret.

På en klar førsteplads over fremtidens udfordringer placerer it-cheferne således opgaven med at få flere borgere til at bruge de digitale muligheder. 76 procent af dem mener, at det 'i høj grad' er en udfordring.

Her viser undersøgelsen, at der er en klar forskel på kommuner, som aktivt kører kampagner for at bruge internettet.

»Nogle udleverer USB-sticks med en digital signatur, og nogle gør meget for at uddanne medarbejderne, så de kan gå forrest. Der, hvor vi kan se, det virker bedst, er, når kommunerne gør begge dele,« siger Pernille Kræmmergaard.

Selvom det generelle billede viser, at mange kommuner har tænkt en hel del over, hvordan digitaliseringsopgaven skal gribes an, er der også plads til forbedringer. 14 procent af kommunerne har således ingen it-strategi, fastslår rundspørgen.

Men billedet ser måske værre ud end tallene viser, selv en nedskrevet og vedtaget it-strategi er ikke altid nogen stor hjælp.

»Vi har et papir, der står it-strategi på. Det er imidlertid så overordnet og generelt, at det ikke har nogen praktisk betydning, og derfor heller aldrig reelt har virket som en strategi,« skriver en it-chef således som kommentar til spørgsmålet.

Derfor er det vigtigt ikke bare at få nedskrevet en it-strategi, men også sikre, at den faktisk er noget værd, lyder rådet fra professoren.

»Det er vigtigt, at strategien indeholder mere end hensigtserklæringer. Det skal også fremgå, hvem der har beslutningsretten, og hvem der har ansvaret for de forskellige opgaver,« siger Pernille Kræmmergaard.

Rapporten 'Det kommunale Digitaliseringslandskab 2009 - status og udfordringer' er en del af forskningsprojektet Disimit - Digital serviceintegration gennem innovation it-ledelse.

Undersøgelsen omfatter både en spørgeskemaundersøgelse, hvor 80 kommunale it-chefer ud af i alt 98 har medvirket, samt interviews med 12 kommuner, hvor it-chefen og andre ledere blev bedt om at uddybe digitaliseringsarbejdet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

Interessant som vi altid præsenteres for den selvglade opfattelse at den offentlige digitalisering er til gode for danskerne, når realiterne er den stik modsatte.

Produktiviteten i den offentlige sektor har været faldende i hvert fald siden starten af 90erne. Og det er før man indregner om det som produceres rent faktisk er det som der er behov for - det er der meget som tyder på at det ikke er, dvs. den offentlige sektor i Danmark kan karakteriseres ved at blive dårligere til at producere det forkerte.

Samtidig er det store offentlige sektor næremst hermetisk lukket for innovation, dvs. vi bruger ikke en intelligent indenlandske efterspørgsel til at skabe produkter og services af kvalitet til eksportmarkederne.

Man roser sig selv med at erstatte post-forsendelser med online erstatninger, men ser ikke på om online løsningen er god eller dårlig. Typisk er en desideret ringe one-size-fits-all legacy-model som ikke kan tilpasse sig noget og som er karakteriseret ved at systematisk blotlægge borgeren uden formål.

Den offentlige sektor synes at digitalisere til glæde for adminstratorerne i minsterierne, mens hele samfundet lider under deres styrings- og kontrolmani uden samfundsformål eller værdiskabelse.

Men det er de dumme analoge borgere som er skyld i problemerne.

 • 0
 • 0
#2 Christian Nobel

Kan nogen give eksempler hvor Digital Forvatlning ikke har begået grove fejl og været tonedøve overfor enhver kritik?

Det begrænser sig nu ikke kun til "digital forvaltning", men det offentlige som så.

[b]Per definition tager det offentlige aldrig fejl[/b] hvorfor det hører så absolut til sjældenhederne at man hører om en offentlig forvaltning/styrelse/person der indrømmer at den/han/hun har handlet forkert eller lavet en fejl.

Det ypperste det offentlige kan svinge sig op til er at frafalde en anklage mod borgeren (f.eks. i en skattesag), men der gives aldrig en undskyldning eller indrømmelse.

Tilsvarende hører man aldrig en politiker på Christiansborg ærligt indrømme, ja denne lov var noget makværk, det kan vi ikke være bekendt, og den annuleres. Nej der kommer diverse sange fra de varme lande og laves eventuelt nogle justeringer, men aldrig nogen indrømmelser - se bare på det seneste multimakværksloven.

Eller man tørrer den af på domstolene at bevise at loven er noget sjusk (f.eks. knivloven).

/Christian

 • 0
 • 0
#3 Nikolaj Rasmussen

En del steder kunne man uden tvivl begynde med at se på om man internt kunne bruge IT bedre eller vælge nogle andre løsninger for dermed at lade medarbejderne bruge tid på det væsentlige. Fej for egen dør først og bed derefter borgere om at feje for deres.

 • 0
 • 0
#4 Nicolai Klausen

Selv om der kun er få indlæg, er det alligevel interessant, at alle indlæg ned sabler den kommunale (offentlige) IT (og drift). Selv ikke fra en sider, hvor brugernes IT niveau formentlig er blandt de højeste i Danmark. finder man bare så meget som en, der vil give artiklen ret i udlægning af, at det er analoge borger, som de kommunale it-chefer kæmper med, der er problemet...

Sjovt nok er der vist heller ikke nogen der anfægter, at opgaven med at få flere borgere til at bruge de digitale muligheder er endog meget stor! Måske man istedet for at sige, at det er for dårligt, at bjerget ikke kommer til Muhammed, må man lave en løsning hvor Muhammed komme til bjerget.

Kort sagt, de borger rettede IT løsninger som den offentlige sektor laver, bliver simpelthen nød til at være så god, at borgerne selv vælger dem til. Det kan naturligvis være svært, da rigtig mange at de services som den offentlige sektor kan udbyde på nettet, er ting vi kun bruger 1-2 (3 hvis det går højt for sig) gange gemme hele live. Fx opskrivning af sit barn i vuggestue, det er for tiden de færeste der for mere en 2 børn og dermed de færeste der skal opskrive deres barn mere en to gang.

Ofte (men heldigvis ikke altid) når jeg møder den offentlige sektor, møder jeg ikke nogen der ikke ser med som en kunde der skal holde deres forretning kørende. Jeg møder i stedet en sektor, som med ALT magt prøver at for mig til ikke komme inærhenden af dem... Se bare på de offentlige kontores åbnings tider, ikke en gang de kunde fjenske banke har så ringe åbnings tider!

Hvis den offentlige sektor vil have os som borger over i digital selvbetjening, bliver de nød til at se os som nogle uundværlige kunder for deres forretningsgrundlag. Ikke som nogen livet ville være meget lette uden.

 • 0
 • 0
#6 Jesper Poulsen

Det kræver altså at løsningen er platformsuafhængig for at det lader sig gøre.

For 1½ år siden flyttede jeg og tænkte at siden jeg bruger digital signatur, så kunne jeg lige melde flytning over nettet... Det kunne jeg gøre hvis jeg havde Windows. Sic!

Tåbelig løsning. Hvis alle borgere skal med på den digitale vej, så skal løsningerne være så brede at alle kan komme med. Tilbage til tegnebrædtet!

 • 0
 • 0
#7 Anonym

Selv om der kun er få indlæg, er det alligevel interessant, at alle indlæg ned sabler den kommunale (offentlige) IT (og drift). Selv ikke fra en sider, hvor brugernes IT niveau formentlig er blandt de højeste i Danmark. finder man bare så meget som en, der vil give artiklen ret i udlægning af, at det er analoge borger, som de kommunale it-chefer kæmper med, der er problemet...

Det er faktisk ikke Kommunernes skyld.

Problemet er den digitale taskforce med Lars Frelle i spidsen. De har med "Adgang til data"-stategien ødelagt hele grundlagt for digitaliseringen ved at glemme at tage udgangspunkt i borgeren og de digtiale realiteter.

Men KL har spillet med på den tåbelige galej f.eks. ved at skubbe på eDag3 som er en grov fejl - og står nu med forsøget på at tvinge borgerne til truget med fordærvet mad. Det er selvforskyldt.

 • 0
 • 0
#8 Maciej Szeliga

...at omskrive overskriften til den kommercielle virkelighed: "Firmaets IT-chef modarbejder firmaets kunder!"

Der er et problem når man holder op med at se sine kunder som sine kunder og begynder at opfatte dem som europaller som man kan gøre hvad man vil med.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere