Hvordan får vi flyttet flere kommunale tilbud og transaktioner over på internettet, så både borgerne og kommunens økonomi vinder ved det?
Det spørgsmål er blevet vendt mange gange, både hos kommunerne og i staten, for der er enorme summer at spare, hvis bare de banale borgerbetjeningsopgaver kan løses automatisk og ved selvbetjening, i stedet for at gå gennem en dame i en skranke.
Forskere fra Aalborg Universitet har nu sat luppen på, hvordan de it-ansvarlige i kommunerne oplever processen, og svaret er overordnet positivt.
»Svarene fra it-lederne viste, at der var en høj grad af modenhed, og det overraskede positivt,« fortæller Pernille Kræmmergaard, professor i it-ledelse ved Aalborg Universitet og en af forskerne bag rapporten.
Generelt er mange kommuner nået langt internt med at få effektiviseret gennem it og tilbyde borgerne services via internettet. Men det kniber med at få borgerne til at blive foran computeren og ikke gribe telefonen eller troppe op i borgerservice-centret.
På en klar førsteplads over fremtidens udfordringer placerer it-cheferne således opgaven med at få flere borgere til at bruge de digitale muligheder. 76 procent af dem mener, at det 'i høj grad' er en udfordring.
Her viser undersøgelsen, at der er en klar forskel på kommuner, som aktivt kører kampagner for at bruge internettet.
»Nogle udleverer USB-sticks med en digital signatur, og nogle gør meget for at uddanne medarbejderne, så de kan gå forrest. Der, hvor vi kan se, det virker bedst, er, når kommunerne gør begge dele,« siger Pernille Kræmmergaard.
Selvom det generelle billede viser, at mange kommuner har tænkt en hel del over, hvordan digitaliseringsopgaven skal gribes an, er der også plads til forbedringer. 14 procent af kommunerne har således ingen it-strategi, fastslår rundspørgen.
Men billedet ser måske værre ud end tallene viser, selv en nedskrevet og vedtaget it-strategi er ikke altid nogen stor hjælp.
»Vi har et papir, der står it-strategi på. Det er imidlertid så overordnet og generelt, at det ikke har nogen praktisk betydning, og derfor heller aldrig reelt har virket som en strategi,« skriver en it-chef således som kommentar til spørgsmålet.
Derfor er det vigtigt ikke bare at få nedskrevet en it-strategi, men også sikre, at den faktisk er noget værd, lyder rådet fra professoren.
»Det er vigtigt, at strategien indeholder mere end hensigtserklæringer. Det skal også fremgå, hvem der har beslutningsretten, og hvem der har ansvaret for de forskellige opgaver,« siger Pernille Kræmmergaard.
Rapporten 'Det kommunale Digitaliseringslandskab 2009 - status og udfordringer' er en del af forskningsprojektet Disimit - Digital serviceintegration gennem innovation it-ledelse.
Undersøgelsen omfatter både en spørgeskemaundersøgelse, hvor 80 kommunale it-chefer ud af i alt 98 har medvirket, samt interviews med 12 kommuner, hvor it-chefen og andre ledere blev bedt om at uddybe digitaliseringsarbejdet.