Kommunale hjemmesider i sneglefart: 6 megabyte billeder på forsiden

18. april 2013 kl. 07:408
Med gennemsnitlige svartider på op til seks sekunder er der brug for forbedringer af kommunale websider, mener leverandør. Se hvilken kommune, der er værst.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skal kommunerne lokke borgerne ind til selvbetjening på hjemmesiden, skal de også have en god behandling derinde.

Men i dag er der lange ventetider, når man navigerer sig rundt, lyder det fra Digicure, som lever af at slanke websider. Firmaet har analyseret alle danske kommuners hjemmesider og fundet nogle skrækeksempler frem.

Den vestjyske ø-kommune Fanø lader således besøgende downloade seks megabyte billeder, før hjemmesidens forside er indlæst. Det er især et problem, når besøget sker over en mobilforbindelse. Andre kommuner kan nøjes med et par hundrede kilobyte, for eksempel Lyngby-Taarbæk Kommune, mens gennemsnittet for kommunerne er knap én megabyte.

Her er det bedste trick typisk - udover at have mindre indhold på siden - at få optimeret alle billederne. Der gemmer sig typisk mange metadata i et billede, for eksempel kamerainformation eller en indbygget thumbnail, som kan fjernes uden problemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Komprimering af data som HTML, CSS og Javascript giver også en stor forbedring på mellem 50 og 75 procent af datamængden fra disse tekstbaserede data.

Udover selve download-tiden er der også ventetid fra alle de forespørgsler, der skal sendes afsted, for at hente for eksempel CSS-filer, Javascript og billeder. Her kan man bringe antallet af forespørgsler ned ved at samle flere CSS-filer i et, ligesom billeder til CSS-brug kan samles i såkaldte CSS-sprites, der rummer flere billeder på én gang.

I en rangordning af alle kommunale hjemmesider får Fredericia flest point, 78 ud af 100, mens Haderslev ender på en klar sidsteplads med kun 41 point. Gennemsnittet for alle kommuner er 62 point.

I oktober målte Digicure svartiderne på alle kommunale forsider, med ti minutters mellemrum over 14 dage. Her faldt Hjørring og Vejle ud som ’taberne’ med gennemsnitlige svartider på over seks sekunder. I gennemsnit tog det 3,5 sekunder, før en kommunal webside var klar. Tre år tidligere var gennemsnittet for alle kommunale sider nede på bare 0,9 sekunder.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
18. april 2013 kl. 13:59

Bunder problemet mon ikke i at det ikke (længere) er en IT mand som står for opgaven, men at det nu er en af de "menige" kommunale folk som bare har fået den ekstraopgave at varetage ? dermed "opdages" ikke de fodfejl som en IT kyndig hurtigt ville spotte. F.eks. at en billede som hives ud af SD kortet på et kamera fylder en del mere end de 400 x 300 pixels som billedet får af plads på forsiden berettiger til.

6
19. april 2013 kl. 09:00

Nu er jeg ikke ekspert i CMS'er. Men det burde da være muligt at lave således at når man uploader et billede, der f.eks skal bruges i 400x300, så bliver billedet konverteret til det, får fjernet metadata og bliver rykket igennem f.eks SmushIt. Kombineret med korrekt cache indstillinger vil det vil give en ret god effekt på ovenstående.

Det vil da ikke tage så lang tid at lave.

4
18. april 2013 kl. 13:36

Hvorfor skulle man gøre det nemt og indbydende ? Man tvinger da bare brugerne ind.

2
18. april 2013 kl. 11:24

Det er et velkendt problem, at udviklerne af websider sidder på en hurtig maskine med hurtig forbindelse til serveren -- ofte ligefrem på samme lokale net. Webudviklere burde tvinges til at bruge en seks år gammel PC og en 1Mb/s forbindelse.

8
26. april 2013 kl. 11:38

Et godt princip. Jeg har selv haft stor glæde af at have mine udviklingsversioner af forskellige kundedatabaser på komprimerede drev, som var langsomme. Til gengæld kunne jeg se med det samme, hvis der f.eks. manglede et index pga. lange søgetider. Mine programmer kunne overdrages til kunden uden behov for yderligere optimeringer.

7
20. april 2013 kl. 00:15

Det er ikke nogen undskyldning! En ordenlig udvikler bruger Fiddler og sætter den i 1mb mode, 512kb mode osv.

Min holdning er at der er for mange kreglere derude, og kunderne er i sidste ende ligeglade. Jo billigere, desto bedre og det er ærgeligt for dem som sætter en ære i deres håndværk.

3
18. april 2013 kl. 12:07

Det er jo et gammelt problem med vilde udviklere, som også har plaget mange implementeringer af almindelige IT systemer. Jeg husker at jeg engang fik fortalt, at en vigtig (IMB mainframe) transaktion var blevet 40 gange hurtigere - var det ikke fantastisk?. Og jeg kunne kun svare, at det for mig var utilgiveligt, at man nogensinde havde sat noget, der var 40 gange for langsomt, i produktion!

Men det er her hos kommunerne, som jeg ser det, kun i mindre grad den direkte liniehastighed hos slutbrugeren, der forsinker. Langt oftere er det (som også påpeget i artiklen) de mange uafhængige kald for hver eneste lille stump af den endelige webside. Ofte anvendes også mange meget forskellige URL'er, som så kræver rigtigt mange ekstra opslag til adskillige navneservere.

Det er igen vigtigt, at understrege at siderne altid først skal være -nyttige, nyttige, nyttige, nyttige, nyttige ..... og så må de naturligvis gerne være pæne, hvis det ikke på nogen måde går ud over hastigheden og nytten.

Lars :)