I én eller anden skuffe har jeg stadig en PDA med Windows Mobile 6.0 liggende. Den stammer fra dengang i 2007, hvor der stadig var tvivl om, hvorvidt det var praktisk for lommecomputeren at smelte sammen med mobiltelefonen. Samme år, som Microsoft lancerede Windows Mobile 6, udkom den første iPhone, og kort efter var det tydeligt, at Microsofts platform til mobile enheder var forældet.
Windows Mobile 6.0 blev lanceret på Mobile World Congress i 2007. Nu er 2016-udgaven af samme konference i gang, og den største nyhed fra Windows-siden er foreløbig HP's Elite X3, der markedsføres på at være en Windows-pc, du kan have i lommen. Ja, HP er tilbage i Windows-folden efter brøleren med at købe pda-producenten Palm og satse på sit eget styresystem.
Men Elite X3 er et decideret nicheprodukt i endnu højere grad end pda'erne var det i 2007. Markedsandelen for Windows på smartphones rasler ifølge Gartner ned fra et stabilt leje på et par procent til at være tæt på blot én procent, mens IDC ikke kan se Microsoft komme meget over de to procent helt frem til 2019.
Den helt korte konklusion er, at det svært at se Microsofts Windows-platform få nogen betydning på smartphone-markedet.
Hvordan kan det være, at Microsoft er endt i den situation, og hvad vil der ske nu?
De tre forsøg på at indhente Apple
Timingen kunne ikke have været værre for Microsoft. Apples lancering af en smartphone, som mange i begyndelsen fejede til side som 'en telefon med indbygget iPod' kom kort efter lanceringen af Windows Mobile 6, og Microsoft var i fuld gang med efterfølgerende Windows Mobile 6.1.
Iphone satte imidlertid multitouch øverst på dagsordenen. I begyndelsen af 2008 stod det klart, at det ville være vanskeligt for Microsoft at lancere en ny Windows Mobile, der stadig brugte en stylus og ikke understøttede 'pinch to zoom'
Samtidig var Microsoft i fuld sving med Windows 7, som skulle rette op på den kølige modtagelse Windows Vista havde fået. Lad os blot slå fast, at slutningen af nullerne var en tid, hvor Microsoft stod i en situation, hvor selskabet risikerede at miste enorme markedsandele til smartphones, samtidig med at kernekunderne holdt fast i det forældede Windows XP.
Mens Microsoft i 2008 stadig ikke havde et godt modsvar til iPhone, så havde Microsofts nye rival, Google, løftet sløret for Android i november 2007. Det var et open source-projekt, som HTC, Samsung og Sony var med til at stifte.
Det må have skabt en vis panik hos Microsoft, for HTC var én af de hardwarepartnere, der havde støttet Windows Mobile.
Microsoft gik derfor i 2008 gang med at udvikle dét, der blev til Windows Phone 7. Den byggede på samme Windows CE-kerne som tidligere udgaver af Windows Mobile. Microsoft satsede stort på at overhale konkurrenterne med en særdeles touch-venlig brugerflade med kodenavnet Metro, og det skulle understøtte Microsofts moderne udviklingsplatform.
Det betød imidlertid, at der ikke ville blive nogen bagudkompatibilitet med Windows Mobile-applikationer. Apple havde dog vist, at forbrugermarkedet ville være, hvor slaget om smartphones skulle stå, så det var næppe katastrofalt at opgive de gamle Windows Mobile-applikationer.
Opgaven med Windows Phone var at få et moderne smartphone-styresystem på markedet hurtigt, som skulle vise, at Microsoft havde ambitioner.
Internt havde Microsoft dog også en vision om ét samlet Windows. Microsoft havde samlet Windows på desktop og servere med samme kerne, men de mobile platforme var et mylder af varianter over CE-kernen. Microsoft traf derfor beslutningen om, at den næste udgave af Windows Phone skulle bygge på NT-kernen, ligesom Windows til desktoppen.
Det betød endnu en gang, at applikationer til Windows Phone 7 ikke ville være kompatible med Windows Phone 8.
For at gøre ondt værre, kom Microsoft kun delvist i mål med ambitionen. Windows 8 på telefonen og desktoppen var kun delvist kompatible. Så med Windows 10 skulle det hele for alvor samles på samme kerne. For tredje gang betød det, at applikationer ikke ville være fuldt kompatible mellem Windows Phone 8 og Windows 10.
De tre versioner var heller ikke direkte hardwarekompatible. En telefon med Windows Phone 7 kunne ofte ikke opgraderes til Windows Phone 8, og Microsoft har trods løfter om at ville opgradere de fleste Windows Phone 8-enheder endnu ikke frigivet opdateringer til Windows 10.
Android-ekspressen
I mellemtiden var det lille open source-projekt Android gået fra en enkelt HTC-model i 2008 til at være ustoppelig, da Samsung først lancerede sin Galaxy-serie af Android-telefoner.
Windows Phone 7 udkom i efteråret 2010 med modeller fra blandt andet HTC, Samsung og LG. De kørte på daværende tidspunkt en strategi med både at være med på Android og Windows Phone. Det var medvirkende til, at analytikerne i 2010 vurderede, at Apple alene ikke ville være i stand til at modstå presset fra Android og Windows Phone.
IDC vurderede, at Windows Phone i 2014 ville indtage en andenplads efter Android, men foran Apples iOS.
Eller rettere, faktisk forudså IDC i efteråret 2010 stadig Nokias Symbian som den største smartphone-platform i 2014 med en markedsandel på knapt en tredjedel.
Symbian var blevet open source, og Nokia havde selv også kig på MeeGo som et alternativ. Det skulle dog vise sig at være Android, der blev vinderen af open source-kapløbet - og foreløbig af hele smartphone-markedet.
Da Microsoft lancerede Windows Phone 8 i efteråret 2012, var Nokia nu ombord som partner. Symbian var reelt dødt, og Nokia blev kørt i stilling som Microsofts primære hardwarepartner. Samsung leverede pligtskyldigt et par modeller, ligesom den efterhånden mere pressede HTC, men begge satsede på Android.
Microsoft stod kort efter tilbage med stort set Nokia som eneste hardwarepartner, og selvom Windows Phone blev rost af anmelderne, så var Microsoft bagud på alle fronter: Der var færre apps og færre telefoner at vælge mellem, og det kneb gevaldigt for Microsoft at mobilisere momentum fra desktoppen til at styrke Windows Phone.
Måske fordi desktoppen samtidig blev udfordret af den nye generation af tablets, der blev ført an af Apples iPad.
Usynlige udviklere
Når Microsoft udgiver en ny app, der bruger selskabets maskinlæringsteknologi til at kunne genkende hunderacer, så må det se underligt ud internt i koncernen, når appen kun kommer til iOS.
Det er meget muligt, at Microsoft nu har taget de konkurrerende platforme til sig og udgiver deres apps og tjenester til dem, men når en egenudviklet app ikke også kommer i en version til selskabets egen platform, så ser det ud som om, at selv Microsoft har givet op.
Windows Phone 7 bød på en anderledes måde at designe mobil-apps på. Microsoft traf en modig beslutning og udstak nogle spændende retningslinjer for brugerfladedesign, som i sig selv blev positivt modtaget.
Problemet med de nye apps i Metro-stilen var imidlertid, at ikke alene skulle mobile app-udviklere konvertere en app fra Java eller Objective-C til Microsofts platform - brugerfladen og dermed interaktionen med appen skulle designes om.
Alternativet var apps, der ikke rigtig passede ind i stilen på Windows Phone. Det betød eksempelvis, at idéen om at vise notifikationer med de animerede firkanter fra hovedmenuen ikke blev udnyttet af app-udviklerne.
Med Windows Phone 8 blev der blødt op. Opgaven lød nu ret klart på at få konverteret så mange apps som muligt. Fraværet af Instagram plagede Windows Phone, og der gik alt for lang tid, før Microsoft endelig kunne annoncere en Instagram-app - med et Beta-mærkat på, som endnu ikke er forsvundet.
I dag mangler Microsoft stadig vigtige apps. Hvor det før var Instagram, der konsekvent blev bragt op på pressemøderne, så er det nu Snapchat. Og på det danske marked må Microsoft være lykkelige for, at Danske Bank valgte også at lave en Mobile Pay-app fra første færd. Ellers havde det for alvor set sort ud.
Det har aldrig været lettere at udvikle en mobil-app til Windows, men dels de sløje salgstal og dels, at Microsoft ikke har formået at få de nye app-firmaer til at elske Microsofts udviklingsplatform, gør, at der er store huller i app-udbuddet. Windows-udviklerne vil sikkert gerne udvikle mobile apps, men dem, der udvikler det næste nye app-hit, er opflasket med webudvikling og Macbooks - ikke C++ og Windows.
Alt, hvad Microsoft nu gør med Xamarin og andre tiltag for at åbne for flere udviklere, kommer fem år for sent.
Den forkerte partner
Der er uden tvivl mange skandinaver, der ærgrer sig over, at Nokia valgte at satse på Windows Phone i stedet for enten at fortsætte med sine egne projekter eller vælge Android. Men realistisk set var Nokia formentligt endt samme sted i dag.
Der er ingen mobilproducenter af betydning, som har valgt Android og har succes, som ikke er baseret i Asien. Og den eneste, der måske tjener rigtige penge, er Samsung, og det er mest fordi, Samsung også producerer en stor del af indmaden til andres telefoner.
Nokia ville i dag nok stå samme sted som HTC, der kæmper for ikke at blive glemt. Men Nokia ville blot have været en meget større organisation, og selskabet ville formentligt være nødt til at gøre som konkurrenterne og flytte produktionen til Asien for at kunne udnytte det større udvalg af underleverandører.
Ved at vælge Windows kunne Nokia i det mindste senere komme til at sælge mobilforretningen til Microsoft til en pris, som nok inklusive Microsofts tilskud forud for købet var højere end Lenovo ville have betalt.
Det er urealistisk at tro, at Nokias udviklingsafdeling ville have været i stand til at følge trop med fra den ene side Samsungs på daværende tidspunkt meget hurtige udskiftningsfrekvens blandt topmodellerne, og på den anden side konkurrencen fra de kinesiske mellemklassemodeller.
Problemet for Windows Phone og Microsoft viste sig nemlig også at være, at da Nokia var den eneste, der tog platformen alvorligt, så gik der al for lang tid med at få nye modeller på markedet. Det hjalp næppe Microsoft, at beslutningen om Windows Phone ikke just blev modtaget med jubel blandt Nokia-folkene, der havde været vant til at have fuld kontrol over hele enheden.
I 2011 havde Nokia både Symbian, System 40 og MeeGo. Ingen af de tre var klar til at gå direkte i kamp mod Android. Samarbejdet med Microsoft blev kritiseret af Nokia-folk for at være det forkerte valg, som kun kom i stand, fordi daværende direktør Stephen Elop havde en fortid hos Microsoft.
Her i februar 2016 ser det imidlertid ud til, at det ikke var Nokia, der blev snydt i den aftale og det efterfølgende opkøb, men derimod Microsoft, som fik en partner med en splittet udviklingsafdeling, der havde gang i mange konkurrerende projekter, og et produktionsapparat, der tog for lang tid om at få nye modeller klar.
Nulstilling med Windows 10
I november 2015 udkom Windows 10 til mobiltelefoner officielt sammen med to modeller. Nu lød budskabet fra Microsoft, at selskabet ville satse på at lave flagskibsmodeller, der skulle vise, hvad Windows kunne på smartphones over for Windows-kernebrugerne.
Med Lumia 950 og 950 XL i hånden står det klart, hvorfor Microsoft valgte at melde ud på dén måde. I forhold til Windows Phone 8 er det tydeligt, at Microsoft er begyndt forfra med en ny kerne, og det har givet problemer.
Windows 10 til telefoner lider stadig af fejl, og Microsoft kunne da heller ikke præsentere en version samtidig med lanceringen af Windows 10 til pc'er i juli 2015.
Der er blevet plads til nye funktioner som Continuum, der gør det muligt at bruge telefonen som en pc. Det skal tiltale de professionelle brugere, men er næppe noget, der rykker ved Windows' markedsandele.
Samtidig kan udviklere nu lave Universal Apps, der kan køre på både desktoppen og telefonen med meget få ændringer, når de bruger Microsofts udviklingsværktøjer. Det er på papiret smart, men forudsætter, at Microsoft kan få Windows-udviklere til at lave Universal Apps. Det kommer ikke til at ske, før virksomhederne for alvor skifter til Windows 10.
De udviklere, der laver apps til festivaller eller offentlig transport, begynder ikke at lave Windows 10-apps, for de brugere er dækket ind via websider - eller har en Android-telefon eller en iPhone.
Dermed er Windows 10's Universal Apps lige nu mest en legeplads for udviklere, som Microsoft i forvejen har fat i, men som næppe står på spring med en killer-app. Det er ikke oplagt at lave Uber eller Mobile Pay som en Windows-app, folk kan bruge på deres pc.
Flirter med Android
Microsoft indgik sidste år et samarbejde med Cyanogen, der laver en populær fork af Android baseret på open source-delen. Det samarbejde har Microsoft nu udvidet, så det er blevet muligt at bruge Cyanogens 'mod' af Android med Microsofts tjenester og applikationer.
Når udsigterne for Windows til smartphones lige nu ser sorte ud, så er det oplagt at tænke, om ikke Cyanogen er Microsofts Plan B?
Microsoft og Cyanogen kunne lave en fork af Android baseret på open source. Suppleret med Microsofts tjenester såsom Office og Skype kunne Microsoft bruge Android til at forsøge at gentage dét, selskabet oprindeligt gjorde med DOS.
En Android-udgave med opbakning fra Microsoft ville kunne lægges på stort set alle eksisterende Android-telefoner. Fordelen for Microsoft ville være, at selskabet ikke længere skal trække læsset som eneste reelle hardwareproducent.
Til gengæld skal Microsoft overbevise enten brugerne eller smartphone-producenterne om, at det er bedre at indgå en aftale med Microsoft end med Google.
Her kan Microsoft have en fordel i kraft af, at Microsoft har flere årtiers erfaring med at indgå i den slags partnerskaber. Omvendt har partnermodellen ikke hjulpet Windows Phone nogen vegne.
Microsoft vil kunne bruge de tilbageværende rester af Nokia til at udvikle flagskibstelefoner, som ikke skal trækkes læsset i salgsstatistikkerne, men netop kan demonstrere, hvad Microsoft kan på smartphone-markedet.
Det eneste, Microsoft umiddelbart vil stå til at tabe - ud over ansigt - er fuld kontrol med styresystemet og muligheden for at sige, at Windows er en platform til alle typer enheder.
Stoltheden internt vil lide et knæk, men uanset hvad Microsoft kan diske op med efter den tiltrængte teknologiske totalrenovering med Windows 10, så er det alligevel svært at se Windows få solidt fodfæste i det Internet of Things-marked, som Microsoft også har sat næsen op efter. Her er forskellige Linux-baserede systemer langt mere oplagte valg, og hvis Microsoft ikke har kunnet overtale os til smartphones med Windows, så bliver termostater og køleskab en kamp op ad bakke.
Hvad nu?
Microsoft har selv skabt en stor del af sine problemer ved at genstarte Windows Phone-projektet tre gange i løbet af en kort årrække. Spørgsmålet er, hvor længe Microsoft vil fortsætte med at have en smartphone-strategi, hvor et system med en ubetydelig markedsandel skal stå i front.
I Office-divisionen er iOS og Android allerede fuldgyldigt accepteret som platforme. Den stadig relativt nye direktør for hele Microsoft, Satya Nadella, er meget mere imødekommende over for andre platforme og især open source end forgængeren Steve Ballmer.
Det er ikke uden risiko at gå helhjertet ind i Android gennem Cyanogen. Der er meget goodwill og gode partnerskaber, der kan spoleres, hvis det udvikler sig til en konfrontation mellem Microsoft og Google, der vil konkurrere om de samme partnere på en platform, Google har drevet frem.
På den anden side er det formentligt begrænset, hvor meget indflydelse Microsoft vil have, hvis Microsoft forholder sig mere passivt som tjenesteleverandør i tæt samarbejde med Apple og til dels Android.
Den gode nyhed for Microsoft er, at Windows på desktoppen ser ud til at have overlevet både smartphonen og tabletten. Der går længere tid mellem pc-udskiftningerne, og flere forbrugere klarer sig uden, men på kontoret står Windows-pc'en ikke til at blive udskiftet lige med det samme.
Microsoft vil formentligt kunne trække stikket på Windows til smartphones uden store konsekvenser. Men på den anden side, så er der også et potentielt marked, Microsoft burde have udnyttet.
Virksomhederne har brug for langsigtede it-løsninger. Det er i princippet lige, hvad Microsoft kan tilbyde med bagudkompatibilitet og regelmæssige opdateringer. Problemet er så blot, at Microsoft ikke har formået at gøre sin platform tiltrækkende over for medarbejderne, som på smartphones har haft meget mere indflydelse på valget af platform end det var tilfældet med Windows-pc'en.
Lige nu på Mobile World Congress kører Microsoft videre med den annoncerede strategi for Windows 10 Mobile. Microsoft har lanceret en opdateret udgave af én af de få modeller, der for alvor har solgt, Lumia 650, og HP er tilbage som hardwarepartner.
Men det sker samtidig med et tættere samarbejde med Cyanogen, og mens andre afdelinger ignorerer platformen. Senest Mobile World Congress i Barcelona i 2017 vil vi formentligt have fået svaret på, om Windows stadig er med i periferien af smartphone-markedet, eller om Microsoft beslutter sig for at indstille projektet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.