Kommentar: Netflix vil tabe kampen mod VPN med vilje

21. januar 2016 kl. 06:288
Det er næppe Netflix' egen idé, at der nu skal blokeres for de muligheder, mange benytter sig af for at få adgang til Netflix-kataloger i andre andre lande. Og Netflix ved, at kampen er håbløs.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For mange Netflix-brugere var det ingen god nyhed, der fulgte i kølvandet på Netflix' åbning af tjenesten i yderligere 130 lande. Nu forlød det nemlig, at Netflix ville slå hårdere ned på forsøg på at snige sig over grænserne og eksempelvis se indhold fra det amerikanske Netflix-katalog fra en sofa i Danmark.

Men hvad var det egentligt, at Netflix' chef for Content Delivery Architecture David Fullagar, sagde i sit blogindlæg?

If all of our content were globally available, there wouldn't be a reason for members to use proxies or "unblockers" to fool our systems into thinking they’re in a different country than they’re actually in.

Sådan indleder han indlægget, og der antyder han også, hvad der er Netflix' virkelige motiv. Netflix har ingen interesse i at blokere for indhold i bestemte lande. Medlemmer i Danmark betaler det samme eller endda lidt mere end medlemmer i USA, og for Netflix vil det være en bedre forretning at kunne lægge hele kataloget på lokale servere i Danmark - og at kunne fastholde danske kunder ved at tilbyde det fulde udvalg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For now, given the historic practice of licensing content by geographic territories, the TV shows and movies we offer differ, to varying degrees, by territory.

Det er næppe tilfældigt, at ordet 'historic' bliver sneget ind i dén sætning og kan læses synonymt med 'gammeldags'. De aftaler, David Fullagar henviser til, er indgået mellem produktionsselskaber og tv-stationer i forskellige lande. Dem er Netflix nødt til at sige, at de respekterer og vil hjælpe med at overholde.

Ellers vil produktionsselskaberne ikke indgå aftaler med Netflix. På længere sigt håber Netflix at kunne få produktionsselskaberne til at sælge globale rettigheder til Netflix i stedet for at indgå aftaler med lokale partnere som eksempelvis TV 2, Viasat eller Discovery Networks i Danmark.

Lokale partnere slås med næb og kløer

Vi ved ikke, hvorvidt aftalerne med disse lokale partnere er meget bedre for produktionsselskaberne end at indgå en global aftale med Netflix. Men de lokale partnere er direkte konkurrenter til Netflix, og de vil slås med næb og kløer for at undgå, at de udenlandske produktioner, der fylder store dele af sendefladen, ender hos Netflix.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktionsselskaberne vil derfor kun indgå aftaler med Netflix om at give adgang til indholdet i lande, hvor der ikke allerede findes en aftale med et lokalt tv-selskab. Og samtidig stiller de som krav, at Netflix-brugerne ikke skal kunne se indholdet, medmindre de befinder sig i det land, hvor Netflix har rettighederne.

Derfor kommer udmeldingen om, at Netflix vil blokere for VPN-udbydere og andre måder at omgå geografisk identifikation ud fra IP-adressen. Men vi skal næppe forvente, at Netflix vil sætte hundredevis af topudviklere på opgaven:

Some members use proxies or "unblockers" to access titles available outside their territory. To address this, we employ the same or similar measures other firms do. This technology continues to evolve and we are evolving with it.

Her er det værd at bemærke, at David Fullagar ikke skriver, at Netflix vil gå forrest i kampen. Han skriver blot, at Netflix vil bruge den teknologi, der findes på markedet og følge med udviklingen.

Hos Netflix er de formentligt klar over, hvordan internettet fungerer. Derfor ved de også, at det er en håbløs kamp. Så længe Netflix' katalog i USA har indhold, som Netflix-brugere i Danmark og næsten 190 andre lande vil se, så vil der være et våbenkapløb om at smyge sig uden om blokeringerne.

Når Netflix ikke vil gå forrest i kampen for geoblokering, så tyder det på, at Netflix er interesserede i at tabe kampen. På et tidspunkt vil det gå op for produktionsselskaberne, at det ikke kan lade sig gøre at lave tekniske blokeringer uden at ødelægge internettet. Derefter vil de stå med to muligheder: Enten giver de slet ikke Netflix rettigheder til deres indhold i nogen lande overhovedet, eller også giver de Netflix globale rettigheder.

Udmeldingerne fra unblocking-siden er i hvert fald klar. Både Unblock.us og TorGuard har erklæret, at de vil finde måder at omgå blokeringerne på.

Lige nu går blokeringerne typisk ud på at identificere IP-adresser, som bruges af VPN-udbydere. Disse opsamles på lister, som tjenester som Netflix så kan blokere for. Men det eneste der kræves for på ny at få adgang er en ny IP-adresse, der ikke er på den sorte liste.

Og selv hvis geoblokeringen for en stund viser sig at være effektiv, så lurer truslen fra piratkopiering hele tiden i baggrunden. Popcorn Time bør være filmselskabernes værste mareridt og argument nok for at indgå globale rettighedsaftaler med Netflix. Diverse unblockers må trods alt være det mindre onde set fra Hollywood.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
22. januar 2016 kl. 14:03

I Danmark har vi den store synder Copydan. Copydan sørger for at kunstnerne osv. (Læs selv mere på http://www.copydan.dk) får betaling for deres værker. Det er sådan set også fint nok. Problemet er bare at Copydan er nogle sultne grippe. De skal have betaling for hver enhed, som "værket" kan ses på. Så det gør det ekstremt dyrt at lave streamingtjenester i Danmark og nærmest umuligt.

Derfor ser vi desværre ikke Flow-TV som et streamingprodukt i Danmark.

Med andre ord hæmmer Copydan udviklingen. Det er en flok gamle mænd med en dinosaur tankegang. Denne artikel er et eksempel på at det også er sådan i hele verden og at firmaer med disruptive produkter har det svært....

Det er rigtigt ærgerligt.....

5
22. januar 2016 kl. 10:49

Netflix forsøger at have deres kunder i centrum, hvor produktionsselskaberne udelukkende har deres kortsigtede profit i centrum.

Regionsinddelinger er lige så tåbelige og feudaltænkt som når produktet på en eller anden måde bindes ubrydeligt til et medie som DVD, Vinyl, Kasettebånd eller andet midlertidigt produkt. Mediet er ikke interessant, produktet er interessant. Regionstænkningen er lige så uintelligent som ideen om, at kræve at staten skal gribe ind og straffe ALLE borgere, fordi enkelte borgere ikke gide underkaste sig en medieindustris hunger efter profitmaksimering via begrænsninger.

Kunden i centrum tak og så gør dog tingene universelt tilgængelige !

4
21. januar 2016 kl. 14:19

Netflix ved jo også godt at de vil miste en masse kunder f.eks i Danmark, hvis de på magisk vis fik lavet det så danske kunder KUN kunne se det der er på den danske Netflix.

Hvis de ville så kunne de jo reelt set gøre det ved at sørge for at låse brugerkontoen f.eks til kun at vise dansk, når der betales med et dansk kredit-kort.

3
21. januar 2016 kl. 12:50

Du kan presse de små hårdere.

Porters Five Forces. Leverandøren, Truslen fra nye indtrængere, kunderne, og substitutionsmuligheder, udgør tilsammen konkurrencen på markedet.

Ved selv til lokale TV stationer står indholdsleverandører stærkt, da de er små og lokale, og dybt afhængige af deres indhold. De kan presse prisen højere, da de ikke har andre seriøse alternativer, da forbrugerne bare skifter TV-pakke / fravælger kanaler. Fuck at de ikke sælger til Danmark, de sælger til 140 andre lande. Hvad siger slutbrugerne til at de ikke kan se det seneste amerikanske flick? De vil faktisk flygte mod Netflix eller piratkopiering, og selvom sidstnævnte skader indholdsleverandørerne, så skader det de lokale stationer endnu mere! Deres største frygt er at alle stikker af til netstreaming, for de danske streaming muligheder er jo en episk joke.

I forhold til netflix er indholdsleverandører nu de små, da Netflix er verdensomspændende, og har kapital og størrelse i ryggen. Man kan godt sige de er afhængige af hinanden, men uden Netflix ville mange mennesker flyve tilbage på Kickasstorrents, Popcorntime og Solarmovie. Netflix er endda begyndt at producere noget indhold selv så mange penge de har. En stor driftsaftale er ikke altid en god ting for dem der sælger, da de bliver presset på prisen i en sådan. Godt nok giver det stabilitet og gode penge, men ikke lige så gode penge som hvis du går og presser alle de små lokale TV stationer i de 190 lande. Se bare på Spotify - Der tjenes langt fra lige så mange penge pr. nummer, som man gjorde dengang man kunne tage 149 kroner for en fucking CD i den lokale Fona.

Jeg kan også sammenligne det med alkoholmarkedet, som jeg lige har været til eksamen i idag. Det er langt mere lukrativt at sælge enkelte genstande på barer, pubber osv. til 40 kr. stykket, end det er at lave en "stor driftsaftale" med Dansk supermarked som presser indkøbsprisen fuldstændig i bund, for at kunne konkurrere med de andre lavprisbutikker, som igen forsøger at presse prisen endnu længere.

Derudover er copyrightindustrien bare en flok gamle paddehatte men det er jo fuldstændig ligegyldigt. Jeg havde i øvrigt en ven der fik et brev fra Opus Law den anden dag haha. - Godt jeg har haft lidt jura, præcist nok til at formulere et svar der gjorde ham den enkelte gut der driver "firmaet", holder kæft for altid.

2
21. januar 2016 kl. 12:36

Hvis jeg som producent kunne nå 200 mio brugere i 190 lande mod en fornuftig licensbetaling, hvilken interesse har jeg så i kun at nå f.eks 10 mio. Brugere og så skulle bruge en masse kræfter på at sælge mit produkt igennem mange salgskanaler.

1
21. januar 2016 kl. 11:55

Det var hvad jeg kunne svinge mig op til, de er lidt gammeldags og snart historie. Ikke mere energi og tid på dem.