Kommentar: Gode nyheder i Ny Digital Post - men også mangler, der undrer
Digitaliseringsstyrelsen er i gang med at udvikle fremtidens Digital Post og har i den forbindelse en dialog med leverandører og andre interesserede om, hvordan løsningen skal se ud.
Både dagens og fremtidens brugere af Digital Post har naturligvis en forventning om, at kommunikationen med de offentlige myndigheder skal foregå effektivt, nemt og sikkert, lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.
Rammerne for, hvad det vil sige, ændrer sig hastigt i takt med teknologiens udvikling, og Digitaliseringsstyrelsen arbejder derfor nu på næste generation Digital Post, der bliver søsat, når den nuværende kontrakt med e-Boks A/S ophører.
Nogle af projektet centrale spørgsmål er blandt andet:
Hvordan digitaliseres indhold, således at Digital Post bliver en sammenhængende brugeroplevelse for borgere?
Hvordan udvikles en løsning, der er tilpasningsdygtig til fremtidens teknologiske muligheder?
Hvordan forenes brugervenlighed og sikkerhed bedst muligt?
Der er lagt op til nye mål i næste generation Digital Post. En del af af nyskabelserne kan man kun glæde sig over:
Eksempelvis må løsningen fremover benyttes af flere, herunder private, til at vise post.
Det vil sige, at private aktører får mulighed for at etablere egne brugergrænseflader til visningen af Digital Post-meddelelser. De præcise vilkår kendes endnu ikke.
Det er Digitaliseringsstyrelsens vurdering, at der med tiden, hvis visningen af posten gives fri, vil opstå et marked for klienter/brugergrænseflader, der kan vise Digital Post-meddelelser.
Det vil betyde, at borgere og virksomheder vil kunne vælge netop den visningsleverandør, som i størst udstrækning svarer den enkelte brugers konkrete behov.
Digital Post skal basere sig på standarder
Der er også lagt op til, at Digital Post baserer sig på internationale og udbredte standarder (e-mail og pdf) og med en særlig dansk applikationsprofil.
Løsningen bliver fremtidssikret, lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.
Endelig er det positivt, at det bliver muligt for borgere at signere deres breve.
Samtidig med de positive visioner er der også et par ting, man må undre sig over.
Et hår i suppen her er, at der er lagt op til en 'smal' løsning, hvor intern postfordeling bliver overladt til modtageren. Problemet er, at der i dag ikke er en fælles praksis for anvendelse af metadata for dokumenter, der skal udveksles og deles, som kan understøtte en effektiv og sikker distribution.
Digital Post er stadig forbeholdt myndighedernes kommunikation med borgere og virksomheder, som kan tilgå posten på borger.dk eller i e-Boks.dk.
Man går med andre ord ikke hele vejen og tillader borgere og virksomheder at benytte systemet til at kommunikere indbyrdes. Altså virksomhed til virksomhed, borger til borger og ikke mindst virksomhed til borger.
Man må også undre sig over, at det i visionerne kun fremgår meget spartansk, hvad kommuner og regioner har af ønsker til fremtidens Digital Post. Måske har de ikke ønsket at deltage?
Fungerer Digital Post med kommunernes systemer?
I samme ombæring kan man frygte, at den digitale post-løsning ikke kommer til at spille optimalt sammen med kommunernes rammearkitektur. Med problemer med dobbeltarbejde, fejl på metadata m.v. til følge.
Endelig er der i dag både en tilslutningsgebyr og en transaktionspris for myndighederne, når de benytter Digital Post. Grundtaksten er 0,19 kroner pr. meddelelse. Det bliver ikke til meget store beløb, men når det nu er gratis at køre på vejene, hvorfor skal myndighedene så betale for at sende e-mails?
Endelig kunne det være interessant at involvere borgerne i udviklingsarbejdet. Det kunne måske føre til forslag om end-to-end-kryptering, at man kunne læse sin post på sin egen mail-klient og selv bestemme arkivvalg.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.